• Utorak, April 23, 2019

MWC 2019 je na samom pragu, kojoj kompaniji i njenom predstavljanju novih uređaja se najviše radujete?

MWC je najveći mobilni sajam godine, koji počinje u ponedeljak, 25. februara u Barseloni, u dvorani Fira Gran Via, i trajaće do četvrtka, 28. februara. Ovaj sajam je ujedno i najbolja šansa da se vidi šta će to današnji najveći proizvođači pametnih telefona punuditi za 2019. godinu. Puno novih inovacija, novih 5G uređaja, sklopivih telefona, imaćemo prilike ugledati na ovogodišnjem sajmu u Barseloni.

SAMSUNG
Tradicijalno predstavljanje ove kompanije na Mobile World Congress-u, će i ove godine uroditi plodom. Ova kompanija najavila je Unpacked događaj u San Franciscu, 20. februara, nedelju dana prije MWC, gdje će biti predstavljena tri modela Galaxy S10 serije, zajedno sa novim Qualcomma Snapdragon 855 procesorom, kao i potencijalni 5G, Galaxy S10X uređaj. Ova kompanija je najavila i svoj preklopni telefon, tako da postoje šanse da ovaj uređaj vidimo na MWC u Barseloni. Postoji mogućnost da vidimo i malu najavu za Samsung-ovu budžetsku A-seriju, pametnih telefona.


 

LG
Ova kompanija je već poslala pozivnice za 24. februar, kada će biti održana konferencija za novinare. Vjerovatno je to poziv za neku vrstu reference za LG G8 ThinQ, uređaj koji dolazi sa vrhunskim specifikacijama. LG bi takođe mogao da prikaže i svoj 5G pametni telefon sa novim sistemom hlađenja, koji je napravljen u partnerstvu sa Sprintom, a neke glasine kažu da bi ovaj prvi 5G telefon mogao biti LG V50 ThinQ 5G. To znači da će ova kompanija predstaviti svoja dva nova uređaja iz G i V serije. Međutim, LG je takođe na listi kompanija koje će ove godine objaviti svoj sklopivi telefon sa dva individualna ekrana, koja se otvaraju i sklapaju i formiraju jedan veliki displej, a za kojeg se pričalo da će debitiovati na CES-u 2019. godine.

HUAWEI
Kompanija koja je potvrdila da će nam prikazati svoj sklopivi 5G pametni telefon na MWC-u. Novi 5G uređaj će koristiti novi Huawei-jev Balong 5000 5G modem, koji će biti priključen na Kirin 980 čipset. Ovaj Huawei Foldable telefon će donjeti daleko veću brzinu i fleksibilnost kako bi korisnicima omogućio pružanje daleko veće i brže usluge, nego što je to danas moguće. Pored toga, kompanija je najavila i P30 i P30 Pro uređaje, čije se predstavljanje očekuje u Parizu krajem marta, tako da će Huawei-jev sklopivi 5G telefon zadržati veliki fokus na ovome ovogodišnjem sajmu.


 

SONY
Novi vodeći uređaj iz Sony-ja, Xperiu XZ4 ćemo takođe ugledati na MWC-u. Ovo je uređaj koji dolazi sa ogromnom baterijom kapaciteta 4400 mAh, ali i sa vodećim sistemom kamera (52MP + 16MP + 0.3MP). Ova ogromna baterija koja će napajati XZ4, će svojim kapacitetom nadmašiti sve uređaje na ovogodišnjem sajmu i njihove prijavljene baterije. Uređaj će pokretati najnoviji Snapdragon 855 procesor i na veliko iznenađenje svih nas novi Sony-jev telefon dolazi u potpuno novom dizajnu, kakvog još nismo imali prilike vidjeti na njihovim dosadašnjim uređajima.


 

NOKIA
HMD Global, kompanija koja će predstaviti svoj vodeći Android smartfon, Nokia 9 PureView, na Mobile World Congress-u 2019 u Barseloni. Novi uređaj ove kompanije dolazi sa potpuno novim patentnim dizajnom, tj. sistemom od pet kamera na poleđini, raspoređene u kružnom obliku. O Nokia 9 PureView pametnom telefonu se pričalo dosta vremena, tako da će njegovo pojavljivanje na MWC-u, izazvati veliki interes među posjetiocima.


 

HTC
Kompanija koja je vidno smanjila svoju proizvodnju pametnih telefona tokom 2018. godine, ali je potvrdila da su novi uređaji na putu, od kojih bi neki trebali stići početkom 2019. godine, što pravo MWC 2019, čini mogućim mjestom za predstavljanje novih. Još uvijek ne znamo o kojim uređajima se tačno radi, ali je bilo glasina da bi se između ostaloga mogla pojaviti i naprednija verzija HTC U12 Life-a, uređaja srednje klase koji dolazi sa 6GB RAM-a i 128GB interne memorije.

ONEPLUS
Pozivnica koju je poslao OnePlus sugeriše da i oni hoće da budu dio zabave. Još uvijek ne znamo šta to kompanija želi da nam pokaže jer nemamo nešto puno glasina o novom telefonu. Konkretno, mi već znamo da kompanija radi na svom 5G telefonu za 2019. godinu, a prema svemu sudeći moža baš on bude dio ovoga sajma.


 

MOTOROLA
Od ove kompanije se očekuje da na ovogodišnjom sajmu MWC-a predstavi novu verziju svog sklopivog Razr V4 telefona. Nova Motorola RAZR će imati savitljivi OLED ekran sa izrezom na vrhu, i koji će, mi smo sigurni, predstavljati savršen spoj dva svijeta.

OSTALE KOMPANIJE
Što se tiče ostalim velikih imena, još uvijek nismo sigurni šta će predstaviti na ovogodišnjem MWC-u. Kineske kompanije Oppo i Xiaomi takođe bi trebalo da budu prisutne. Oppo će 23- februara u Barseloni održati "događaj inovacija", gdje bi mogao prikazati neke nove tehnologije. Xiaomi je poznat po tome što isporučuje uređaje velike vrijednosti, tako da vjerujemo da bi mogao nešto zanimljivo predstaviti na MWC-u. Asus je brend koji je takođe godinama prikazivao nove telefone na MWC-u, tako da se očekuje da i ove godine bude jedan od učesnika i predstavi nešto novo. Mnogo manjih imena i manjih kompanija, takođe ćemo imati prilike vidjeti na ovoge događaju, sa mnoštvom novih uređaja.