• Nedjelja, 19 Maja, 2024
Samsung Galaxy M10 Recenzija

UVOD

Par godina unazad smo viđali jako dobre mid-range telefone u Samsungovoj J seriji, koji se nisu mogli izboriti sa jeftinijim kineskim modelima. Samsung ove godine nije predstavio ni jedan telefon sa J oznakom. To je zato što je J seriju zamjenila potpuno nova M linija telefona sa kojom se Samsung nada osvojiti niskobudžetno tržište.  Danas se družimo sa najjeftinijim modelom iz ove serije, i cjelokupno najjeftinijim uređajem iz Samsunga. Ostanite sa nama, ovo je Samsung Galaxy M10 Recenzija.

DIZAJN

Samsung Galaxy M10 je uvodni telefon na kojem su u svakom segmentu troškovi srezani. Njegovo kućište je napravljeno od plastike u cjelosti, a na prednjoj strani se nalazi ekran sa LCD matricom. Znamo da su plastični telefoni otporniji na pucanje od onih staklenih, ali su i podložniji ogrebotinama što je slučaj i sa ovim telefonom. Njegova poleđina je neravna i izgleda kao da ima višak laka, ali uređaj odaje generalno čvrstu konstrukciju. Takođe je veoma tanak sa samo 7.7 milimetara, a na lijevoj ivici za razliku od većine Samsung telefona nema Bixby tipku, dok se sa desne strane nalaze dugmići za otključavanje i kontrolu zvuka. Ivice oko ekrana su minimalne osim sa donje strane gdje se može primjetiti malo više mesa.

Na vrhu se nalazi izrez u obliku kapljice vode ili kako ga Samsung naziva Infinity-V notch. Toliko o Samsungovom ismijavanju drugih brendova po pitanju izreza na ekranima. Na polju dizajna se može pronaći jedna mana koja nije zanemariva, a to je pozicija primarnog zvučnika. Pošto je zvučnik smješten na poleđini telefona, a nije stereo tipa, može vam predstavljati problem, jer kada telefon ostavite na ravnu površinu, bilo kakvi tonovi kao što su alarmi ili pozivi će biti znatno prigušeni. M10 je dostupan u samo dvije opcije boja – crnoj ili kao naš primjerak u plavoj varijanti.

U kutiji ne dobijamo mnogo, tek par neophodnih dodataka što uključuje adapter za punjenje, microUSB kabl, karticu za vađenje SIM utora i korisnička uputstva.

EKRAN SAMSUNG GALAXY M10

Ekran koji ovaj telefon koristi je veličine 6.22-inča, a prikazuje 720p HD rezoluciju. Ima odnos stranica 19:9 i jedan je od rijetkih Samsungovih telefona napravljenih u LCD tehnologiji. Navikli smo da i jeftini telefoni iz Samsunga imaju AMOLED panele, ali se sa ovim modelom štedilo na svim poljima.

Displej je sasvim pristojan za jedan uvodni telefon. Nažalost nema opcija sa kojim bi mogli prilagoditi boje koje su po fabričkim podešavanjima živopisne. Kako je ovo LCD ekran, plavkasti tonovi na bijelim bojama su primjetni, pogotovo ako ste ranije koristili telefone sa AMOLED ekranom.

Osvjetljenost je dobra u unutrašnjosti, ali kada se nađemo pod direktnim sunčevim svjetlom sadržaj postaje nejasan. Minimalna osvjetljenost je takođe prejaka, tako da će vam se oči naprezati kada ste u mraku. M10 nije jedan od telefona za gledanje filmova i video sadržaja do kasno u noć, kako zbog prejakog osvjetljenja u mraku, tako i zbog male rezolucije ekrana.

HARDVER I OS

Najjeftiniji telefon iz Samsunga radi na Exynos 7870 platformi koja je predstavljena početkom 2016 godine. Ovo je isti čip koji se naprimjer nalazi u Galaxy-u A6 iz prošle godine ili Galaxy-u J5 iz 2017. Iskreno za ovu klasu telefona uopšte nije loš, ali je povezan sa 2GB RAM-a i tek 16GB interne memorije ili 3GB RAM-a i 32GB memorije. Memorijska kartica koju ovaj telefon podržava ovdje neće biti mogućnost već potreba.

Telefon po pitanju korisničkog iskustva radi sasvim pristojno. Navigacije i tranzicije kroz meni su fluidne i nema značajnih lagova i štopanja. Galaxy M10 ponekad može poslužiti i za gejming sesije, ali nemojte očekivati previše. Može pokretati i PUBG naprimjer, ali na minimalnim podešavanjima, tako da radije odaberite neke naslove koji su manje zahtjevni.

SISTEM GALAXY-a M10

Na ovom telefonu je prisutan Android Oreo 8.1, preko kojeg je postavljen Samsung Experience 9.5 korisnički interfejs. Ima nekoliko predinstaliranih aplikacija a neke od njih mogu biti onemogućene, što bi preporučili da odmah uradite, jer je bloatware primjetan.

Ako ste ranije koristili jedan od Samsungovih telefona čitav sistem će vam odmah biti poznat. On ima dobru mogućnost podešavanja, a dostupna je i navigacija gestovima koja će na ovako velikom ekranu biti pravo zadovoljstvo za korištenje.

Ono što mu nedostaje je biometrijska zaštita jer pored standardnih šifri, šablona ili pinova ima samo otključavanje putem mape lica koje je mnogo nesigurno. Senzor otiska prsta bi bila izvrsna karakteristika, ali šta je tu je.

Zvučnik je kako smo na početku rekli smješten na poleđinu telefona što i nije baš pametna pozicija. Kako god, kvalitet tonova uopšte nije loš, M10 je dovoljno glasan i proizvodi solidan zvuk.

KAMERA SAMSUNG GALAXY M10 TELEFONA

Na svojim leđima ovaj telefon ima dvije kamere. Prva je glavna, 13-megapikselna f/1.9 kamera koja je opremljena PDAF fokusom, dok je ispod nje smješten 5-megapikselni širokougaoni senzor. Navikli smo da na uvodnim telefonima sa dvije kamere kvalitet fotografija bude užas, što nije slučaj sa ovim modelom.

SAMSUNG GALAXY M10 KVALITET FOTOGRAFIJA

Dnevne fotografije su za ovaj cijenovni razred i više nego dobre. Detalji su solidno očuvani, boje ne izgledaju isprano, a svijetli dijelovi fotografija nisu prenaglešeni. Jedini parametar koji nekome može upasti u oči je ekspozicija fotografije, malo su tamnije nego što trebaju da budu ali samo na glavnoj kameri. Na širokougaonom senzoru su nešto svjetlije, ali on ima znatnu distorziju na ivicama, kao i manjak detalja. Tu je i portretni mod koji dobro odvaja subjekat od pozadine ali samo ako je pozadina solidna, što u 99% slučajeva nije. Čim oko kose u pozadini imate malo više detalja, zamućenje će biti umrljano.

Noćne fotografije i nisu baš dobre. Primjetna je ogromna količina šuma i svjetlji dijelovi su često sprženi. Stvari nisu ništa bolje ni na širokoj kameri u mraku, štaviše kvalitet je još gori.

M10 svoje video snimke bilježi u 1080p rezoluciji na 30 fps-a. Kao fotografije na glavnoj kameri, video je takođe dobar, ali nema nikakav vid stabilizacije, tako da će dinamični snimci biti drhtavi.

SELFIE KAMERA

Sa svoje prednje strane ovaj telefon ima 5-megapikselnu f/2.0 kameru. Mislili smo da će zbog male rezolucije selfie slike biti katastrofa, ali ko bi rekao. One imaju dobre detalje i tople tonove. Sasvim OK kamera za fotografije koje mislite dijeliti po društvenim mrežama.

POVEZIVANJE

Galaxy M10 je telefon koji podržava dvije nanoSIM kartice, a pored njih i microSD karticu koja ima svoj posvećen slot, tako da istovremeno možete koristiti i oba SIM-a i karticu za proširenje memorije što je odličan podatak uzevši u obzir da telefon dolazi sa tek 16 ili 32GB interne memorije.

Na dnu telefona se nalazi zastarjeli microUSB konektor preko kojeg se ovaj telefon puni. M10 košta malo više od 100 evra pa ga stvarno ne možemo kritikovati što ima microUSB jer ništa drugo za ovu cijenu nismo očekivali. On se može pohvaliti nečim drugim što sve slabije viđamo na novijim telefonima, a to je 3.5mm port za slušalice. Kvalitet zvuka na slušalicama i nije nešto poseban, ali ih bar podržava.

BATERIJA SAMSUNG GALAXY M10 MODELA

Baterija koja daje snagu Samsung Galaxyju M10 ima kapacitet od 3400 miliamper-časova. Budući da napaja malo stariji čip, potrošnja će biti uvećana, ali ovaj telefon ima ekran sa tek HD rezolucijom tako da displej nije previše zahtjevan prema bateriji. Uz normalno dnevno korištenje postigli smo oko 6 sati Screen On vremena koje se može još više produžiti korištenjem režima uštede baterije.

Jedan od najvećih nedostataka ovog telefona je taj što nema brzo punjenje. Fabrički punjač isporučuje tek 5W u telefon, pa je potrebno oko čak tri sata za potpuno punjenje baterije. Ovo je zaista previše.

ZAVRŠNE RIJEČI

Samsung Galaxy M10 je za svoju cijenu stvarno dobar telefon. On košta tek nešto više od 100 evra, i ako ste na ograničenom budžetu predstavljaće pravi pogodak. Opet, ne možemo garantovati da će vam dugo trajati, najviše zbog niske interne memorije. Ako možete protegnite se još malo i razmotrite neke bolje opcije kao što je Xiaomi Redmi Note 7.

Samsung Galaxy M10 Specifikacije

Ne zaboravite da se pretplatite na naš YouTube kanal i uključite zvonce za obavještenja, kako bi prvi vidjeli šta je to novo u svijetu mobilne industrije. Hvala što ste nas pratili, i vidimo se u narednoj recenziji!

Prednosti i mane

Razlozi za i protiv

Cijena
Dual-SIM sa posvećenim microSD slotom
Dobre fotografije za ovaj cjenovni razred
Solidan i velik ekran
Čvrst uređaj
Niska interna memorija
Sporo punjenje
Loša pozicija primarnog zvučnika
Bez senzora otiska prsta