• Utorak, April 23, 2019

Introduction

Samsungov pametni sat Gear S3 je star već skoro tri godine, ali kako kažu nikad nije kasno, tako da je ovaj put sa nama na recenciji i to u „Frontier“ izdanju, pored kojeg je dostupna i „Classic“ opcija. Kada kažemo da je star tri godine, mislimo na dva nova sata koja su predstavljena nakon S3 modela, Gear Sport i Galaxy Watch za koji recenzija takođe dolazi naredne sedmice. Odlična prilika u kojoj možemo vidjeti koliko je zapravo Samsung napredovao u ovom polju za dvije godine. Da se vratimo na S3. U fabričkoj kutiji sa odličnim dizajnom možemo pronaći i manju silikonsku narukvicu, standardni wireless punjač koji se kopča na microUSB port sa adapterom, kao i korisnička uputstva. Gear je zaštićen MIL-STD-810G standardom otpornosti i za sada najjačim IP68 sertifikatom zaštite od vode i prašine, što obećava potapanje na dubinu od jedan metar do 30 minuta. Čim stavimo ovaj sat na ruku možemo vidjeti da on zaista odiše kvalitetom izrade i vrhunskim dizajnom. Samsung je uložio dosta truda u kreiranju svojih pametnih satova, ali oni opet imaju neke svoje mane.

Mnoštvo opcija koje su implementirane u sat zahtjevaju dosta tehnologije za koju je potreban prostor, a kada je u pitanju mali sat koji nosimo na ruci, prostora će nam definitivno nedostajati. Upravo iz ovog razloga dobijamo težinu i glomaznost, što će nakon nekog vremena nošenja stvarati osjećaj nelagode. Rukavi odjeće će takođe uvijek zapinjati za sat, a na rukavice koje prelaze preko zgloba ni ne pomišljajte. Mnogo uticaja takođe ima i silikonska narukvica koja je po našem mišljenju predebela i kruta, što je ispravljeno na narednim generacijama satova. Narukvica je opet na drugu ruku 22 milimetra široka i kompatabilna sa narukvicama ove veličine, tako da kupovina narukvice kakve vi želite neće biti problem.

Ipak, sve ovo pada u vodu kada vidimo za šta je sve Gear S3 sposoban, ostanite sa nama i otkrijte!

Video review

Unboxing

Display

Potpuno kružni ekran koji reprodukuje sadržaj je veličine 1.3-inča i nema izreza, dok je dijagonala čitavog sata sa rotirajućom ivicom 46mm. Ovaj displej je Super AMOLED tipa stoga sat ima izvanredan prikaz i preciznost boja. Rezolucija je onakva kakvu bi i očekivali na ekranu od 1.3-inča – 360 x 360 piksela, a pikselizacija nije vidljiva golim okom, prikaz je pun detalja što će samo nadodati istinskom premium osjećaju pametnog sata, čak i tri godine kasnije!

Osvjetljenost napolju je isto izvanredna, tako da se nećete nalaziti u momentima da prekrivate sat rukom kako bi vidjeli koliko je sati. Tu je i Always-On funkcija sa kojom će vaš sat uvijek biti upaljenog ekrana, samo je nikako ne bi preporučili jer će vrijeme trajanja baterije skratiti na samo jedan dan po našem iskustvu. Žiroskopski senzor registruje kada podignete ruku, tako da ekran može biti upaljen samo kada vam je potreban što je puno bolja opcija, osim ako ne želite da vam sat više stoji na punjaču nego na ruci. Ekran je takođe zaštićen Corning Gorilla Glass SR+ tehnologijom.

Hardware and OS

Čip koji pokreće ovaj pametni sat je Samsungov Exynos 7270 koji se sastoji od dual-core procesora sa maksimalnom radnom frekvencijom na 1 GHz. Sa 14-nanometarskim čipom je povezano i 768 MB RAM memorije, a tu leži i LTE modem, ali samo na posebnom izdanju ovog sata.

Gear S3 kao i svi ostali satovi ovog brenda rade na sopstvenom Tizen operativnom sistemu, koji je razvijen baš za ovu namjenu. Direktno iz kutije dobijamo verziju 2.3.2, a od prije par dana se može nadograditi na čak 4.0, tako da Gear S3 podržava najnovije tipove vježbi, notifikacije, aplikacije i slično.

Pričajući o aplikacijama na satu dolazimo do najzanimljivijeg dijela u ovoj recenziji. Samsung preko svog Galaxy marketa nudi čitav spektar aplikacija koje se mogu nalaziti i na vašem satu. Navigacije, fitnes aplikacije, radio, novine, pa sve do igrica koje možete igrati na svom satu, što zaista postaje fascinantno. Tu su i izgledi lica sata kojih ima na pretek, tako da više nije potrebno mijenjati čitav sat zbog drugačijeg stila oblačenja kada to jednostavno možemo uraditi u interfejsu sata. Možete pronaći minimalističke, analogne ili digitalne izglede, ili ako možda želite da vam Staljin rukama pokazuje koliko je sati, asolutno sve je moguće.

Galaxy Watch ili Galaxy Wearable aplikacije su dostupne i na svim Android telefonima, kao i na uređajima koje pokreće iOS operativni sistem, tako da nije nužno da vaš sat bude povezan sa Samsung telefonom.

Gear S3 je takođe sposoban da vam prikazuje sve notifikacije sa telefona, a na poruke sa aplikacija kao što su Viber, Skype, Whatsapp i slično možete i odgovarati direktno sa sata. Postoji više načina unosa teksta, i po nama je najbolji stari keypad metod. Na satu takođe možete postaviti budilnik ili podsjetnik, i ako zvučnik nije iznimno glasan kao na telefonu, opet će uspjeti probuditi one sa lakšim snom. Kada je sat povezan sa telefonom, na njega će stizati i celularni pozivi na koje možete direktno odgovoriti. Mikrofon i zvučnik su dobrog kvaliteta, i razlika između telefona i sata se ni ne primjeti. Sa donje strane se nalazi senzor otkucaja srca koji za vrijeme treninga može prikazivati trenutni puls, a takođe će kroz dan registrovati vaše otkucaje i sačuvavati ih u Samsung Health aplikaciju kako bi kasnije imali uvid. Gear S3 isto tako prati i vaš dnevni broj koraka, nadmorsku visinu, temperaturu, barometarski pritisak, uv indeks, vlažnost vazduha, potrošene kalorije, unos vode, unos kofeina ili slično, sve je podesivo. Tu je i SOS mod koji se aktivira kada tri puta brzo pritisnete home dugme, koji će pingovati vašu lokaciju i uputiti SOS poruku prethodno postavljenim hitnim kontaktima – dodatak koji može spasiti život, pogotovo zdravstveno ugroženim osobama koje su sklone gubitku svijesti.

Camera

Connectivity

S3 se povezuje sa vašim telefonom preko bluetooth veze, ali kada ste povezani na wireless konekciju, sat uzima šifru od telefona i automatski se priključuje lokalnoj WiFi mreži, a u slučaju da napustite opseg mreže, automatski će se vratiti na bluetooth konekciju. Prilično jednostavno povezivanje koje se odvija automatizovano.

Na satu ne postoji opcija žičanog povezivanja, čak ni za punjenje, ali je zato tu još jedna odlična funkcija – kontrola muzike. Bilo da ste na Youtube-u, Spotify-u, ili puštate muziku preko bluetooth zvučnika, na satu imate potpunu playback kontrolu. Na 4GB interne memorije ne može da stane mnogo stvari, ali ima mjesta za koju pjesmu, muziku takođe možete direktno puštati sa sata. NFC čip je takođe prisutan.

Ranije smo spomenuli da postoji i LTE verzija ovog sata koja ima ugrađen eSIM čip za ovaj tip mreže, što je još jedna prednost. Čini se da na LTE modelu samo nedostaje kamera kako bi sat postao potpuno nezavisan od telefona, ali sve navedene opcije su i više nego dovoljne, kamera zaista nije potrebna.

Battery

Baterija koja se nalazi u ovom satu ima kapacitet od 380 miliamper-časova što ne treba da vas iznenađuje kao ni rezolucija ekrana. Ovakav kapacitet je ovom mališanu dovoljan, i kako Samsung kaže Gear S3 sa punom baterijom može da izdrži i do 4 dana, međutim ovo u praksi baš i nije tačno. Sa Always On režimom, kao što smo rekli možemo postići nešto preko dan korištenja, ali kada je on isključen, sat je savršeno sposoban izdržati dva do tri dana bez punjenja. Najveći faktor je naravno koliko ste zahtjevan korisnik. Ako već želite iskoristiti pun potencijal sata kao što je igranje igara, dopisivanje, čitanje notifikacija i pozivi, dva dana je optimalan rezultat koji možete postići.

Ovaj Gear model se puni preko wireless WPC induktivnog punjenja, što znači da vrijeme punjenja od 0 do 100% i nije super brzo. Za potpuno pun uređaj potrebno je oko dva sata i deset minuta čekanja.

Final words

Zaista izvanredna priča kada su pametni satovi u pitanju. Gear S3 je 2016. godine definitivno bio vrhunac ponude, ali je papreno i koštao. 260 eura zaista nije malo, ali stvari su nakon par godina došle na svoje mjesto. Gear S3 Frontier u slobodnoj prodaji možete pronaći po cijeni od 150 do 200 eura što je i OK cijena za ovako elegantan i sposoban komad tehnologije. Moramo napomenuti i na to da Huawei GT sat koji smo testirali prošle sedmice trenutno nije ni do koljena Gearu starom skoro tri godine, a sledeće sedmice ćemo tek vidjeti koliko je Galaxy Watch, trenutno najnoviji model iz Samsunga zapravo napredovao za ovo vrijeme. Bilo kako bilo, on definitivno košta puno više od ovog modela koji će svakako biti dobar izbor onima koji žele da kupe pametni sat, a žele da sačuvaju nešto novca.

Samsung Gear S3 Frontier Specifikacije

Da li se vama dopada Samsung Gear S3 Frontier? Pišite nam u komentare, a ako vam se dopada ova recenzija, lajkujte nas na facebooku, pretplatite se na naš youtube kanal i posjetite nas na društvenim mrežama, bićemo vam veoma zahvalni! Hvala što ste nas pratili, vidimo se i u sledećoj recenziji.

Prednosti i mane

Razlozi za i protiv

Kvalitet izrade i dizajn
MIL-STD-810G i IP68 sertifikati zaštite
Odličan, živopisan i dobro osvjetljen ekran
Cjelokupno iskustvo korištenja sata je veliki plus
Mogućnost podešavanja izgleda
Velik izbor aplikacija i igara
Trajanje baterije
Prvenstvena cijena sata
Veličina sata i fabričke narukvice