• Utorak, April 23, 2019

Introduction

Samsung Galaxy Watch, najnoviji pametni sat ovog brenda koji je predstavljen sredinom prošle godine je konačno stigao na naš test, i idemo vidjeti kako se nadograđeni Gear S3 pokazao.

Nova generacija sata je dobila unaprijeđenja za koje smo imali kritike kod prošle verzije, kao što je vijek trajanja baterije ili glomaznost narukvice, a poboljšanje se može vidjeti i u rotirajućem okviru,  čipsetu i glasovnom asistentu, i ako većina korisnika Bixby asistena vjerovatno neće smatrati nikakvim unaprijeđenjem. Galaxy Watch dolazi u dvije varijante, 46mm kao i u našem slučaju ili 42mm, koji nikako ne bi preporučili jer je baterija znatno smanjena. Izbor boja za veći model ne postoji, on dolazi u sivom izdanju, dok je manji sat dostupan u midnight black ili rose gold varijanti. Bar možete birati između boja narukvice, za veću verziju to su Onyx Black, Deep Ocean Blue i Basalt Grey, dok je na manjoj verziji dostupna jedna čitava paleta boja –  Onyx Black, Lunar Grey, Terracotta Red, Lime Yellow, Cosmo Purple, Pink Beige, Cloud Grey i Natural Brown.

Dizajn fabričke kutije je potpuno promjenjen. Prethodni satovi su dolazili u okruglim pakovanjima, ali je kutija ovog sata kockasta. Sadržaj je ipak ostao isti, tu je sam sat, adapter za punjenje, induktivni wireless punjač, korisnička uputstva i manja silikonska narukvica.

Veličina narukvice takođe zavisi i od verzije sata, veći model koristi standardnu 22 milimetarsku, dok je na manjim opcijama ona sužena za 2 milimetra. IP68 sertifikat je prisutan i u ovom slučaju, te su kako Samsung kaže satovi sposobni preživiti do 50 metara uranjanja u dubinu, a tu je i MILSTD810G sertifikat za otpornost na padove.

Video review

Unboxing

Display

Stariji Gear S3 koristi 1.3-inčni Super AMOLED ekran, i ništa osim zaštite ekrana ni na ovoj verziji nije promjenjeno. Tu je nova Corning Gorilla Glass DX+ zaštita koja je veoma otporna na mikro ogrebotine.

Što se tiče 42 milimetarske verzije, ekran je na njoj smanjen za 0.1-inč, i to je takođe i u ovom slučaju sve. Dva sata dijele istu rezoluciju od 360 x 360 piksela na kojoj nije vidljiva pikselizacija, dok su zbog matrice ekrana boje veoma živopisne i prijatne za oči.

Osvjetljenost je kao i ranije odlična, kako unutra tako i na direktnom sunčevom svjetlu, a i Always On funkcija je i dalje dostupna.

Još jedna vidljiva razlika je u rotirajućem okviru koji služi za navigaciju. U ovom slučaju je mnogo više ureza u okvir koji se nalaze sa spoljašnje strane, i generalno dobijamo puno tečniji feedback sa novom verzijom. Zaista moramo pohvaliti ovaj unikatni način navigacije kroz sat, jer kada bi se čitavo iskustvo korištenja odvijalno preko ekrana na dodir, prsti bi pokrivali skoro cjelokupan displej tako da ne bi vidjeli gdje se krećemo što je ujedno i problem sa ostalim pametnim satovima. Samsung je osmislio zaista dobar pristup problemu kojima bi mnogi zamjerali, ali je za nekoga ovo ujedno i problem jer baš zbog rotirajuće glave ovi satovi ne podržavaju Google-ov Wear OS, ili preciznije on njih ne podržava.

Hardware and OS

Kako smo i rekli na početku, ovaj sat je dobio novi Exynos 9110 čip koji sadrži procesor sa dva jezgra klokovana ja 1.15 GHz. Ovaj čip se takođe može smatrati većim unaprijeđenjem jer je izrađen u 10-nanometarskom procesu za razliku od 14-nanometarskog čipa na Gear S3 modelu. Smanjena tehnologija izrade je veoma značajna za potrošnju elektriciteta iz baterije, što automatski znači da će autonomija sata biti veća, više o tome ubrzo.

Korištenje sata je zaista tečno iskustvo, nikako nismo mogli osjetiti zastajkivanja kroz meni ili u otvaranju aplikacija. Ovaj novi sat je predstavljen sa Samsungovim Tizen 4.0 operativnim sistemom posvećenim za satove. Novi OS je mogli bismo reći više posvećen praćenju dnevnih aktivnosti, sa ukupno 39 vježbi, od kojih sat automatski kroz cijeli dan korištenja prati 6. Sistem za vježbe je poprilično interaktivan i optimizovan. Kada pokrenete neku vježbu, aplikacija će vam pokazati kako da je radite pravilno, dok ćete po završetu imati uvid i potrošnju kalorija. Kao i ranije sat može da prati vaš dnevni unos vode, kofeina, potrošnju kalorija, na koliko ste se spratova popeli, broj otkucaja srca, vrijeme kao i kvalitet sna i slično. Senzor za otkucaje srca bi trebao sada raditi još preciznije jer su tu još dvije dodatne diode koje prate protok krvi kroz vaše vene.

Pročitajte još – Samsung Gear S3 Frontier Recenzija – Tri godine poslije!

Bixby virtuelni asistent je sa ovom generacijom dospio i na pametne satove, međutim nismo sigurni koliko možete biti impresionirani sa njim, jer i na telefonu tražimo opciju za gašenje posvećene tipke. Tu je i opcija slušanja na „Hey Bixby“ komandu sa kojom se asistent može pokrenuti, a dostupno je pokretanje vježbi, prikazivanje vremena, dodavanje podsjetnika, pretraživanje interneta ili slično.

Generalno je sve ostalo ostalo kao i ranije. Izgledi lica sata su dostupni na Galaxy Wearable aplikaciji, dodatne aplikacije i igre možete skinuti sa Galaxy prodavnici, samo što se većina korisnih plaćaju.

Camera

Connectivity

U segmentu povezivanja se ništa nije promjenilo za razliku od prethodnog S3 modela, osim činjenice da je dostupno i A-GPS praćenje pored GLONASS satelita. Sat se i dalje povezuje sa telefonom preko Bluetooth mreže, a kada je telefon povezan na wireless, i sat prelazi na ovaj tip konekcije. Bežično plaćanje putem NFC je dostupno na Samsung Pay aplikaciji, koja nažalost nije dostupna u našem regionu.

Kao i prethodnih godina, dostupna je LTE verzija sata sa eSIM čipom sa kojim vaš sat može raditi samostalno, ali su ovakva izdanja rezervisana za operatere na drugim tržištima.

Battery

Vjerovatno najveće unaprijeđenje između ovog i Gear S3 modela je vidljivo u polju kapaciteta baterije. Dok je starija verzija imala 380-miliampera, Galaxy Watch je dobio bateriju kapaciteta 472-miliampera. Koliko zapravo stotinjak miliampera znači smo mogli vidjeti i u praksi. Za razliku od Geara, novi Samsung sat ima duplo, pa čak i više nego duplo veću autonomiju, opet, zavisno od toga kako ga koristite. Sa osvjetljenošću na 50% i regularnom upotrebom sata za notifikacije, kontrolu muzike i slično smo uspjeli dobiti oko 4 dana autonomije, a ona se može i više produžiti gašenjem HR senzora, GPS-a i slično.

42-milimetarski sat je po ovom pitanju nazadovao, te je dobio bateriju od tek 270-miliampera, što će pružiti autonomiju od samo dva dana, ali će takođe i skratiti vrijeme punjenja.

Standardni sat se puni preko induktivnog wireless punjača, te je za potpuno punjenje uređaja potrebno oko dva sata i trideset minuta.

Final words

Ne postoji ništa konkretno na šta bi se mogli požaliti kod ovog pametnog sata. Dizajniran je na premium način, a ako vam dosadi uvijek možete promjeniti izgled lica ili kupiti novu narukvicu koje su zaista jeftine na online prodavnicama, a tamo možete pronaći i metalne varijante. Jedina mana koju možemo uočiti sa ovim satom može biti njegova cijena, ali to ne mora nužno značiti jer lično vjerujemo da jedan ovako prefinjen, funkcionalan i kvalitetan komad tehnologije koji bi svako poželio nositi na svom zglobu vrijedi svoje cijene.

Radi se o zvaničnoj cijeni od 290 eura, ali se sat u slobodnoj prodaji može pronaći i za 250 eura. Očekivano je da će u narednom periodu ovaj sat za koji samo imamo toplu preporuku još manje koštati, tako da razmislite o pravom vremenu za kupovinu.

Samsung Galaxy Watch (46mm) Specifikacije

Da li se vama dopada Samsung Galaxy Watch? Pišite nam u komentare, a ako vam se dopada ova recenzija, lajkujte nas na facebooku, pretplatite se na naš youtube kanal i posjetite nas na društvenim mrežama, bićemo vam veoma zahvalni! Hvala što ste nas pratili, vidimo se i u sledećoj recenziji.

Prednosti i mane

Razlozi za i protiv

Dizajn i kvalitet
IP68 , MIL-STD-810G i Corning Gorilla Glass DX+ zaštita
Izvrstan ekran bez izreza
Puno bolja autonomija u odnosu na prethodnike
Fluidnost pri radu, Tizen 4.0
Mogućnost podešavanja
Cijena
NFC plaćanje je ograničeno na Samsung Pay