• Petak, 04 Juna, 2021

Introduction

Najpoznatija S serija vodećeg mainstream tvorca telefona je i ove godine dobila nove flegšip modele, a kakav bi to bio S9 da nije dobio velikog brata? Samsung Galaxy S9 Plus je sada dostupan, a došao je i u naše ruke da se bolje upozna sa vama.

Izgled telefona ste već možda imali prilike vidjeti zbog njegove masovne pojave u medijima. Dizajn je ostao poprilično isti kao kod prošlogodišnjeg S8+ modela (Samsung Galaxy S8+ Recenzija), sa minimalnim izmjenama koje uključuju pomjeranje užasno postavljenog senzora otiska prsta, koji se nalazio pored senzora kamere pa bi ga često zamjenili sa kamerom i isprljali staklo. Nova pozicija senzora je ispod kamere gdje je prirodniji položaj kažiprsta kada držimo telefon. Donja ivica ispod ekrana je takođe stanjena, ali samo za par milimetara. Veličina je poprilično ista, S9 Plus može da se postavi u masku svog prethodnika ali izrezi na poleđini neće odgovarati.

Telefon je dobio i potpuno novu kameru sa varijabilnim otvorom blende, ali o tome ćemo diskutovati u nastavku. Svoju vodootpornost nije izgubio, a sertifikat je ostao isti kao kod S8-ice, IP68. Fabrička kutija jednog od najskupljih telefona mora da bude kompletna, a Samsung je u njoj isporučio: Uputstva za korištenje, iglicu za vađenje SIM slota, brzi adapter za punjenje, USB Type-C kabl, USB na Type-C konektor, microUSB na Type-C konektor, AKG tjunirane bubice slušalice, kao i četiri zamjenska jastučića za slušalice.

OK, priznajemo. Samsung nas uvijek kupi sa dodacima u kutiji, ali moramo preći na ono glavno – telefon. Otkrijmo zajedno devetu galaksiju, i pogledajte naše utiske.

Video review

Unboxing

Display

Ko još ne voli Samsungove Super AMOLED Infinity Ekrane? Prošlogodišnja priča oko izvrsnog ekrana je ostala ista. 6.2-inčni ekran sa WQHD+ rezolucijom je zaista impresivan, ali je ovakav panel i najskuplji dio ovog telefona. Zbog ovakvih stavki najnoviji modeli dostižu abnormalne cijene, ipak je Samsung više brend nego telefon. Da se vratimo na ekran, rezolucija je podesiva i može se smanjiti na FHD+ ili HD+, što će maksimalno doprinijeti uštedi baterije, savršena mogućnost podešavanja za korisnike kojima je WQHD+ overkill“ za bateriju. Zasićenost pri ovakvoj rezoluciji je 529 piksela po inču.

Super AMOLED panel nudi pregršt podešavanja, ali sve smo ih već vidjeli u prošloj godini. Ekran se može postaviti na više profila boje: Adaptive display, AMOLED cinema, AMOLED photo ili Basic. Još jednom, ekran ima podršku za HDR10 profil boja, svi sadržaji izgledaju odlično a o osvjetljenosti ne moramo ni govoriti, ide preko 600 nit-a i sve je kristalno jasno i pri direktnom suncu. Ekran je zaštićen Corning Gorilla Glass tehnologijom pete generacije, što je i najjači tip zaštite korišten na pametnim telefonima.

Hardware and OS

Ove godine smo dobili i novi čipset, u S9 Plus model je implementiran novi Exynos 9810 čip koji je izrađen u 10nanometarskom FinFET procesu. Amerika i Kina su ekskluzivno dobile novu Qualcomm Snapdragon 845 platformu, dok će ove telefone u ostatku svjeta pokretati Samsungov čip. Procesor koji se nalazi u sastavu Exynos-a 9810 je osmojezgren, a pakuje četiri Moongose jezgre treće generacije koje su clockovane na 2.7GHz, dok su četiri slabije CortexA55 jezgre ograničene na 1.8GHz. Novi grafički čip je takođe ugrađen u ovaj savršeno ukomponovani sistem, a radi se o osamnaestojezgrenom MaliG72 čipu. U telefon je ugrađeno 6GB RAM memorije i u našem slučaju 64GB interne memorije, a dostupne su i opcije sa 128 i 256GB interne memorije.

Bilo je veoma prijatno gledati koliko ovaj procesor brzo renderuje teške grafičke zahtjeve na AnTuTu benčmark testu, a postigao je rezultat od čak 246,350 bodova. Geekbench test je pokazao 3769 bodova za single core i 8857 bodova za multi core testiranja.

Svi zahtjevi se izvršavaju momentalno bez zastajkivanja, zahtjevne igre imaju veoma visok frejm rejt. Blaga zagrijavanja na gornjem dijelu poleđine telefona su primjetna nakon dužeg igranja zahtjevnih igara, i ovo je sasvim normalno. Naravno da ne postoji nikakav tip thermal throttlinga, sve radi veoma tečno.

U polju sistemske platforme, ovaj telefon radi na Android 8.0 Oreo sistemu koji dolazi direktno iz kutije, i predstavlja prvi uređaj koji fabrički dolazi sa novim Androidom. Tu je takođe i poznati Samsung Experience sa verzijom 9.0, na kojoj se mogu pronaći sitni redizajnovi interfejsa. Aktivno je i inteligentno otključavanje koje kombinuje otključavanja putem lica i irisa, a ova kombinacija je napravljena u svrhu što bržeg otključavanja uređaja. U suštini, većina stvari je ista kao i kod prethodnika.

Nešto novo na ovom modelu jeste Stereo zvučnik, Samsung sa novim zvučnikom garantuje 40% jači zvuk nego kod S8 modela a razlika se vjerujte i primjeti odmah. Kvalitet zvuka je zaista visok, duboki tonovi su duboki a visoki su visoki, baš ono što jedan zvučnik i treba da predstavlja. Zvučnik za duboke tonove se nalazi na donjoj ivici telefona dok je stereo zvuk izveden korištenjem zvučnika za pozive koji služi za niske tonove.

Već znamo koliko se Samsung i Apple bore ko će napraviti bolji telefon, a često vidimo slične funkcije. AR Emoji je odgovor Samsunga na Apple-ov Animoji, samo što ste na Samsungu emodži zapravo – vi. Nakon skeniranja lica prednjom kamerom telefon vaše lice postavi na animirani karakter, a pri tome dobijete i razne ekspresije za dijeljenje na društvenim mrežama, to jeste GIF-ove. AR Emoji je ponajviše odlika za zabavu, ali on će trebati još puno dorade jer sličnost između nas i našeg virtuelnog karaktera na telefonu i nismo vidjeli.  Always on displej je i dalje tu kao i kod svih boljih Samsungovih telefona.

Samsungov ponos koji niko ne voli – Bixby je nažalost i dalje tu. Ovaj virtuelni asistent je oduvijek dobijao loše komentare, a ništa nije ni bolje na novom telefonu – sa čak posvećenom tipkom na lijevoj strani. Žao nam je, ali Bixby nikako nije dorastao Google Assistantu ili Siri, čak i pri razgovaranju sa ovim asistentom možete primjetiti prekide u govoru, a nema puno sposobnosti. Lijevo od početnog menija se nalazi Bixby Home koji služi kao brzi vodič, asistent ili podsjetnik sa raznim informacajama od svih aplikacija instaliranih na telefonu. Zanimljivo je vidjeti Bixby Vision, opciju koja vam omogućava skeniranje raznih predmeta ili hrane i daje vam informacije o istima. Isprobali smo ga, i nadamo se da niko neće koristiti ljepilo za drvo kao vitamine, i Bixby Vision ipak treba još dorade.

Camera

Najveća promjena i najviše pažnje je posvećeno polju kamere. S9+ dolazi sa dvije kamere na poleđini od kojih jedna 12megapikselna ima varijabilni otvor blende, što znači da se otvor blende može mijenjati od f/1.5 do f/2.4, baš kao i na DSLR fotoaparatima u svrhu poboljšanja fotografija nastalih pri manjku svjetla.  Druga 12-megapikselna kamera je telephoto senzor, baš kao onaj korišten na Note8 telefonu, i ima fiksni otvor blende od f/2.4. Veoma je prijatno vidjeti implementaciju ovakve tehnologije u flegšip mainstream modele, jer se samim unaprijeđenjem ove tehnologije kamera dovodi što bliže DSLR-ovima, što je i cilj. Oba senzora na poleđini telefona su optički stabilizovana. Na poleđini pronalazimo samo jednu LED bljeskalicu.

Specifikacije kamere donose i:

 • Phase Detection Autofocus,
 • 2X optički zum,
 • Geo-Tagging,
 • Istovremeno 4K video snimanje i slikanje 9MP fotografija,
 • Touch Focus,
 • Smile Detection,
 • Auto HDR i
 • Panoramu

Fotografije nastale na dnevnom svjetlu izgledaju izvanredno, sa maksimalnim nivoom detalja i minimalnim nivoom šuma, šumovi se uopšte ni ne primjete, čak ni u sjenkama. Boje su prilično dobro registrovane. Sigurno da je i do Super AMOLED panela, ali kamera zaista bilježi širok i živopisan spektar  boja. Noćne fotografije takođe izgledaju dobro, ogromna razlika se primjećuje pri prebacivanju otvora blende u uslovima slabijeg osvjetljenja. Šum je naravno blago primjetan na noćnim snimcima, ali ovo je jedan od najboljih rezultata, optička stabilizacija na oba senzora dobro doprinosi fotografijama, a mrlje i artifakte nismo primjećivali, kako po noćnim tako ni po dnevnim snimcima.

Dostupne rezolucije bilježenja fotografija su:

 • 4:3 – 12 i 6.2-megapiksela
 • 16:9 – 9.1 i 3.7-megapiksela
 • 18.5:9 – 7.9-megapiksela
 • 1:1 9.1 – i 4.7-megapiksela

Video se na primarnoj kameri može zapisivati u maksimalnoj 4K rezoluciji na 60 fps-a, a bilježe se u H.264 ili u H.265 HEVC formatu, takođe je dostupna i 1080p rezolucija na 240 fps-a, a Samsung je donio nešto novo sa S9 modelima, a to je snimanje Super-Slow Motion video klipova u 720p rezoluciji na 960 fps-a. Super Slow Motion snimci izgledaju fantastično pri dobrom osvjetljenju, dok pri slabijim uslovima telefon ne može dobro registrovati kretanje objekta. Sa terminom kretanja objekta mislimo na to da ne možete sami započeti slow motion sekvence, već telefon sam registruje kretanje i počinje snimanje usporenog snimka. Usporeni snimci se mogu eksportovati i kao GIF fotografije.

Prednja kamera je pak ostala ista kao na S8 modelu. 8-megapikselni senzor je postao standard za nove Samsung telefone, ali svakako napravi dobar posao. Dostupan je i Live-Focus koji je poznatiji kao bokeh efekat a koji zamuti pozadinu pri portretnim fotografijama. Otvor blende na selfie kameri je f/1.7, a ovakve fotografije imaju poprilično dobre detalje, boje su prilično realne a Live Focus takođe uradi dobar posao, a često se srećemo sa novijim telefonima koji imaju duple prednje kamere izvedene za bokeh mod i ipak možemo reći da one bolje odvajaju subjekat slikanja od pozadine. Opet, veoma dobri rezultati za frontalnu kameru na ovom modelu. Video na prednjoj kameri se bilježi u 1440p rezoluciji sa 30 fps-a i jednom rječju izgledaju – standardno.

Connectivity

Samsung Galaxy S9 Plus bi trebao imati sve moguće opcije povezivanja, a ništa ne nedostaje. Naša verzija je SM-G976F/DS i predstavlja DualSIM uređaj sa hibridnim slotom. Možete koristiti dvije nanoSIM kartice odjednom, ili jednu nanoSIM karticu, i jednu microSD karticu za proširenje memorije (vjerujemo da vam neće trebati). Reverzibilni Type-C port je standard za flegšip telefon, a verzije je v3.1. U standardnom paketu opreme su isporučeni i microUSB i USB konektori, tako da ako se nađete negdje bez punjača u svijetu microUSB portova, nemate brige – samo držite konektor u novčaniku.

Novi Samsung DeX je predstavljen sa ovim telefonima, a omogućava kako samo ime kaže „Desktop Experience“ kada povežete telefon na ovu stanicu. Sa monitorom, telefonom, mišom, računarom i DeX stanicom možete pokretati čak čitavo PC iskustvo.

Novi čip dolazi i sa novim Cat.18 LTE modemom koji podržava 6CA, i samim time ima mogućnost downloada do 1.2 Gbps, a upload podržava 2CA i brzinu do 200 Mbps.

Listu komunikacija sačinjavaju:

 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dupli kanal, Wi-Fi Direct, hotspot
 • Bluetooth v5.0 sa podrškom za A2DP, LE i aptX
 • GPS, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
 • NFC

Podržane mrežne frekvencije su:

 • 2G: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
 • 3G: 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz
 • 4G: 700 / 800 / 850 / 900 / 1500 / 1700 / 1800 / 1900 / 2100 / 2600 MHz

Battery

Baterija je još jedna stavka koja je ostala nepromjenjena gledajući na prošlu generaciju. 3,500 mAh će predstavljati dobar kapacitet kod štedljivog 10-nanometarskog čipseta, ali se životni vijek može uveliko produžiti smanjivanjem rezolucije ekrana i gašenjem Always ON displeja. Uz telefon naravno dobijamo i punjač sa Samsung Adaptive charge brzom tehnologijom punjenja. Za potpuno punjenje telefona potrebno je oko sat vremena i 40 minuta držanja na punjaču.

Samsung Galaxy S9 Plus takođe podržava i Qi/PMA wireless punjenje. Što se tiče konsumpcije baterije, S9 Plus nas ni tu nije razočarao. Telefon je sposoban da izdrži skoro dva dana bez punjenja sa srednjim korištenjem i osvjetljenošću na oko 70%.

Sve u svemu dobri rezultati trajanja baterije, Samsung je sve lijepo ukomponovao kao i prošle godine, ili se možda bojao promjene i ponovnog skandala kao kod Note7 telefona.

Final words

Samsung Galaxy S9 Plus trenutno ima sve što jedan telefon može da ponudi, odlične kamere, odličan čip, odličan ekran, a i on sam tako radi – odlično, ali uzmite u obzir abnormalnu cijenu. Ako imate S8+ ili Note 8, i razmišljate o unaprijeđivanju svoje mašine na deveti nivo, bolje je da sakečate predstavljanje modela Note 9, jer S9 ili S9+ jednostavno trenutno nisu vrijedni svoje cijene. Možda Note9 ipak donese nešto revolucionarnije što će pomutiti razum entuzijastima u svijetu mobilne telefonije.

Da li je isplativije kupiti Samsung Galaxy S9 Plus, ili čekati S10 ili kako god da ga Samsung nazove? Vaše mišljenje bi voljeli vidjeti u komentarima. Ako imate predlog ili želite vidjeti neki konkretan model uskoro na recenziji , budite slobodni da napišete u komentaru ili na našoj Facebook stranici. Ako vam se dopada naša recenzija, pretplatite se na naš Youtube kanal, lajkujte nas na Facebooku, a mi spremamo još dobrog sadržaja.

Samsung Galaxy S9+ Specifikacije

Prednosti i mane

Razlozi za i protiv

Cjelokupno dobar i kvalitetan smartfon
Varijabilna kamera se odlično pokazala
Bogat funkcijama i opcijama, kao i dodacima u pakovanju
Novi stereo zvučnici i fabričke AKG slušalice prave zapanjujuće tonove
Preskup uređaj, pogotovo za naše tržište
AR Emoji i Bixby trebaju još puno dorade
Ne razlikuje se previše od S8+ modela