• Subota, 05 Juna, 2021

Introduction


U paru sa S8 modelom predstavljen je i veći model – S8+.  Kao i S8 uređaj je postao dostupan u EU od 28. aprila. Glavna i osnovna razlika između S8 i S8+ modela jeste u veličini, tj dijagonali displeja (6.2''). Senzor otiska prsta se kao i na S8 nalazi na zadnjoj strani pored kamere, a hardverske tipke su zamjenjene softverskim na ekranu. Ako pričamo o hardveru i novostima ugrađenim u S8+ model, sve je manje više isto kao kod S8 modela. Novi Samsung-ov čipset donosi još više snage i manje proizvodni proces u 10nm, koji će donijeti bolji životni vijek baterije. Takođe S8+ donosi isti i prvi put viđen odnos stranica ekrana do sada – 18.5:9. Napredak je vidljiv i na polju kamera – zadnja je u suštini isti senzor kao na S8 modelu , kao i prednja kamera rezolucije 8MP sa Auto-Fokus sistemom. S8+ je dostupan u nekoliko boja: Arctic Silver, Orchid Gray, Coral Blue, Maple Gold i Midnight Black koju mi imamo na recenziji. Naravno vodootpornost je još uvijek na listi specifikacija. U sledećim stranicama pročitajte malo detaljnije o svim novostima koje donosi S8+.
 

Unboxing

Display


Na S8+ modelu radi se o 6.2'' ekranu kojeg Samsung naziva 'Infinity Display'. Ekran je takođe perfektan. Super AMOLED matrica je i dalje tu. 6.2'' displej rezolucije (WQHD+) 2960 x 1440 piksela prikazuje do 16.7 miliona boja.  Ekran je zaštićen sa Corning Gorilla Glass 5 staklom.  Naravno tu je i Edge Screen koji krije prečice do najčešće korištenih aplikacija ili Vaših omiljenih kontakata. Ono što izdvaja S8+ pored zakrivljenih ivica i rezolucije jeste odnos njegovih stranica ekrana – 18.5:9. Nestandardan odnos stranica ekrana može predstavljati problem prilikom pregledavanja sadržaja predviđenog za drugačiji odnos stranici, pri čemu dobijemo crne ivice i samim tim ne možemo iskoristiti čitav ekran modela S8. Broj piksela po inču iznosi 529. AlwayOn display je takođe prisutan i odlično se uklapa u čitavu priču oko ekrana. Vidljivost na suncu je odlična, vjerovatno najbolja do sada viđena na mobilnom telefonu. Senzor osvjetljenja ekrana je jako efikasan i uz automatski režim rada nudi odlične vrijednosti najviše i najniže osvjetljenosti.
 

Hardware and OS


Gledajući na hardver,kao što smo rekli ranije, S8+ je potpuno isti kao S8. Dolazi u dvije verzije: Qualcomm Snapdragon 835 za Američko tržište dok za ostala tržišta Samsung je obezbjedio novi Exynos 8895 Octa i time donio novi proizvodni proces – 10nm. Niži proizvodni proces bi trebao donijeti do 30% bolje performanse i oko 40% manje potrošnje baterije. Verzija sa Exynos čipsetom donosi 8 jezgri , od kojih 4 rade na 2.3 GHz a druge 4 na 1.7 GHz. Brže jezgre su zadužene za zahtjevnije operacije, dok za svakodnevni radi koristi 4 sporije jezgre. Kod Qualcomm Snapdragon 835 verzije, takođe imamo 8 jezgri od kojih 4 rade na 2.35 GHz a ostale 4 na 1.9 GHz. Jezgre su takođe podijeljenje po principu lakše i zahtjevnije upotrebe uređaja. RAM je 4GB LPDDR4. Specijalno za tržište Indije, Kine i Koreje dostupna je i verzija sa 6GB RAM memorije i 128GB interne memorije, dok za ostala tržišta, interna memorija ima samo jednu opciju – 64GB. Kao i S8, S8+ se pozicionira u sam vrh Android ponude. Benčmark testovi su pokazali do sada najbolje rezultate za jedan Android uređaj.

OS: S8+ dolazi sa unaprijed instaliranim Android 7.0 Nougat sistemom sa GraceUX interfejsom. Jedna od novosti koji donosi S8+ svakako jeste i virtuelni asistent kojeg Samsung naziva- Bixby. Upotreba sistema Bixby je još uvijek dosta ograničena, jer je sistem još u fazi razvoja za većinu regija. Sistem posjeduje i posebno dugme za pokretanje na lijevom boku telefona. Pored Bixby sistema nalazimo i dobro poznati Google Assistant.
 

Camera


Galaxy S8+ koristi  12MP Dual-Pixel glavnu kameru. Pored senzora kamere nalazimo LED diodu koja služi za fotografisanje i snimanje prilikom uslova slabog osvjetljenja. Po parametrima kamera modela S8+ je indentična modelu S8. I praksa je pokazala isto,indentični rezultati. Otvor blende je 1.7, širina kadra je 26mm, a S8+ kao I S8 podržava (PDAF) I OIS. Naravno tu su i ostale opcije kao: Geo-Tagovanje, mogućnost slikanja 9MP slika tokom snimanja, Touch Focus, Smile i Face Detection kao i HDR. Video snimak je sad već u standardnoj 4K rezoluciji pri 30fps, a pored klasičnog 4K snimka imate opciju  FullHD 60fps kao i HDR snimak. Najveći napredak se vidi na polju prednje kamere. Ona je ovaj put rezolucije 8MP, otvor blende je kao na zadnjoj kameri, podržan je HDR video i isti se snima u 1440p rezoluciji pri 30fps. Slike sa obe kamere su definitivno jedne od najboljih što se tiče pametnih telefona. Reprodukcija boja je perfektna, visok nivo detalja i brzina okidanja su samo neke od kvaliteta senzora i samog softvera na S8+ modelu. Auto-fokus radi brzo i precizno, te daje odlične rezultate.
 

Connectivity


Lista konekcija sadrži sve što se trenutno može ponuditi. 2G, 3G, 4G su standardno podržane, a S8+ može postići 1Gbit/s u downlinku, a maksimalna brzina upload-a je 150Mbps. Mi u recenziji imamo SingleSIM verziju, a naravno u ponudi je i DualSIM verzija. Type-C je postao standard za višu srednju klasu i premium klasu kod Samsunga, tako da je isti prisutan i na S8+ modelu. U paketu je isporučen prelaz sa Type-C na microUSB kao i prelaz sa Type-C konekcije na klasični USB priključak (OTG). Ostatak liste čine: Wi-Fi (hotspot režim rada), Bluetooth ver. 5.0, NFC, Samsung Pay, A-GPS, 3.5mm audio džek.
 

Battery


Ono što je novost na S8+ u odnosu na S8 jeste veća baterija, u skladu sa većim ekranom. Radi se o Li-Ion bateriji kapaciteta 3500 mAh, koja i ovaj put ne može da se ukloni bez prethodnog otvaranja telefona.

Rezultati:
Talk time: oko 24h (manje sa Always-On display uključenim)
3G mreža: oko 13h 

Rezultati su čak malo bolji od rezultata sa S8 modelom, za šta je generalno zaslužan veći kapacitet baterije.
 

Final words


Galaxy S8+ predstavlja sve ono što je trebao biti Note7. Elegantan uređaj sa ogromnim ekranom, dobrom baterijom i još boljim hardverom. Veće kućište u odnosu na S8 je sasvim opravdano primjenom većeg ekrana. Ako trebate uređaj sa većim ekranom od prosjeka, a ne možete čekati sledeći model iz Note serije – Galaxy S8+ je pravi izbor za vas.

Sviđa li se vama Samsung Galaxy S8 Plus? Vaše mišljenje bi voljeli vidjeti u komentarima. Ako imate predlog ili želite vidjeti neki konkretan model uskoro na recenziji , budite slobodni da napišete u komentaru ili na našoj Facebook stranici. Ako vam se dopada naša recenzija, pretplatite se na naš Youtube kanal, lajkujte nas na Facebooku, a mi spremamo još dobrog sadržaja.

Samsung Galaxy S8 Plus Specifikacije

Video review

Prednosti i mane

Razlozi za i protiv

odličan ekran
odlične kamere
moćan čipset
microSD slot
loše pozicioniran Fingerprint senzor
128GB verzija samo na određenim tržištima