• Četvrtak, April 25, 2019

Introduction

Pametni satovi su već neko vrijeme tačno ona stvarčica koju svi hoće da imaju. Koliko je samo bilo dobro pročitati svoje poruke i druge notifikacije sa ruke? Sad kad ih imamo, znamo i da notifikacije nisu jedina stvar koju bi takvi uređaji trebali da imaju.

Ovaj put vam donosimo pametni sat koji je proizvela kineska kompanija Huawei – Huawei GT. Ova kompanije je u skorije vrijeme na tržište donijela neke fenomenalne komade tehnologije, i zaista smo uzbuđeni da vidimo šta su sve spakovali u jedan pametni sat! Prije nego što počnemo, idemo vidjeti šta je to Huawei ubacio u fabričko pakovanje. Imamo sam sat, postolje za punjenje, USB Type-C kabl za punjenje i korisnička uputstva. Naša verzija GT sata došla je u sedlo smeđoj boji, a ostale dostupne boje su grafitna crna, glečer siva i fluorescentna zelena.

Hajde da malo detaljnije pogledamo šta nam ovaj sat sve donosi.

Video review

Unboxing

Display

Odmah na početku, moramo reći da nam se jako svidio ekran ovog sata. Dovoljno je velik za jedan pametni sat sa prečnikom 1.39“. Takođe, ovo je AMOLED ekran rezolucije 454 x 454 piksela tako da je gledanje u sat zadovoljavajuće iskustvo. Naravno, ovo je interaktivni ekran na dodir, i dovoljno je dobar za navigaciju kroz softver sata.

Ipak, opcije prilagođavanje su ograničene. Moramo reći da smo ovim malo i razočarani, pogotovo kad se sjetimo Huawei Mate 20 Pro telefona. Očekivali smo da će kompanija pratiti sopstvene korake i dostaviti nešto zaista izvanredno, ali nažalost to se nije desilo. Vratimo se na prilagođavanje – nije moguće u sat ubaciti dodatne izglede samog sata. Možete samo izabrati neki od onih koje je Huawei već instaliraio, a njih nažalost nema mnogo – sve ukupno ima ih 13! Oni izgledaju super, i daleko su od loših, ali nema ih mnogo pa ne možete bar koristiti svoj pametni sat onako kako biste ga inače koristili.

Moramo reći i da je AMOLED ekran dovoljno svijetao, pa se  sa ekrana može čitati čak i na direktnom suncu. Ekran takođe podržava i adaptivno osvjetljenje pa neće ostati tako blještav zauvijek – sve u svemu stvarno je prijatno iskustvo gledati u njega. Kad smo već kod toga, većinom je ekran zapravo – ugašen. Funkcija koja ekran pali tek kad pokrenete zglob i pogledate u ekran radi odlično, pa kad poželite da vidite vrijeme, treba samo da pogledate u svoj sat i ekran će se upaliti. Tu je naravno i opcija kojom se omogućava da ekran radi stalno, ali ovako se baterija troši mnogo brže.

Hardware and OS

Počnimo sa hardverom i kvalitetom izrade samog sata. On stvarno izgleda lijepo. Napravljen je od nerđajućeg čelika sa keramičkim obodom, pa je čvrst, i iskreno, čini se jak i tvrd, neće se lako oštetiti. S druge strane veoma je lagan, bez obzira na materijale! Teži tek 46g, i uopšte ga nećete osetiti na ruci dok ga budete nosili. Sam sat je zaista fin, ali nama je narukvica predstavljala problem. Napravljena je od silikona a sa vanjske strane prošivena je imitacijom kože. Nije loša ni u kom slučaju, samo se prosto nama nije svidjela i radije bismo vidjeli narukvicu od nerđajućeg čelika ili od kože. Takođe, narukvca je dobro izrađena i čini se da će izdržati dovoljno vremena.

Sat ima dva dugmeta sa desne strane kroz koje možete pristupiti različitim postavkama. Kada pritisnete donje dugme otvori se fitnes pratilac gdje možete vidjeti više detalja poslije vježbanja. U potpunosti možete pratiti:

  • Trčanje na traci (unutra) i po stazi (napolju)
  • Šetnje
  • Penjanje
  • Vožnju sobnog (unutra) ili običnog (napolju) bicikla
  • Plivanje u bazenu ili u otvorenom moru

Sve ovo čini ovaj pametni sat odličnim fitnes pratiocem.

Pritiskom na gornje dugme dolazite do statusa i arhive vašeg vježbanja, detalja o aktivnosti i spavanju, a takođe je dostupno i praćenje otkucaja srca u realnom vremenu, barometar, kompas, podaci o vremenu i u suštini sve ostale funkcije ovog sata.

Sad, pogledajte malo bolje šta smo tačno napisali. Da budemo iskreni – ovaj sat se čini da je samo baš dobro napravljen fitnes pratilac! Tačno, izgleda dobro i prati vježbanje dobro, ali to je sve i za ovu cijenu mislimo da je to – premalo.
Sad malo da popričamo o softveru. Huawei je odlučio da stavi svoj LiteOS na GT sat i potpuno zanemari činjenicu da su mogli koristiti Google-ov mnogo napredniji WearOS sistem. Ovo je značajno jer Huawei GT nema pristup svim onim lijepim stvarima koje pruža Google prodavnica – nema dodatnih aplikacija i nema dodatnih lica osim onih predinstaliranih.

Sve u svemu, sat radi svoj posao dobro, ali problem je u tome što sam posao nije ono što smo očekivali od jednog pametnog sata.

Camera

Connectivity

Ovaj sat se sa vašim telefonom povezuje Bluetooth-om. Proces povezivanja i uparivanje je poprilično jednostavan, sve ja lako postaviti, ali ipak ćete morati instalirati dvije Huawei aplikacije, Huawei Mobile Services i Huawei Heatlh (to je ako već ne koristite Huawei telefon) kako biste koristili sat. Ovo je samo mala neugodnost i zaista nije veliki problem.

Ovdje moramo reći da su nam se dešavale neke poprilično čudne stvari. Notifikacije su tu, i pojavljuju se u skoro isto vrijeme na satu kao i na telefonu, ali iz nekog razloga se množe. Za jednu te istu poruku, na primjer, dobićete 5-6-7 istih notifikacija. Nije ni lako ni praktično prolaziti kroz sve notifikacije pojedinačno dok pokušavate da nađete možda neku drugu, i nama se češće dešavalo da ipak posegnemo za telefonom kako bismo pročitali notifikacije.

Još jedan problem je to što kad vam zvoni telefon, na satu nije ispisano ko vas zove. Na ekranu se ne pojavljuje ni ime ni broj, i sat sam samo kaže da vas neko zove. Tek nakon što telefon prestane da vam zvoni vidite ko vas je zvao, ali tad je već uglavnom prekasno.

Sve u svemu, ovdje smo ostali sa pomiješanim osjećanjima. Sve radi, otprilike, i to ne baš onako kako bismo željeli, ali šta je tu je, vjerovatno je Huawei namjeravao da sat radi upravo ovako.

Battery

Ovo je vjerovatno jedna od najboljih stvari u vezi sa ovim satom. Baterija traje… I traje… I traje toliko dugo da zaboravite kad ste je posljednji put napunili. Direktno iz kutije i bez i jednog punjenja, naš primjerak je izdržao 7 dana normalnog korištenja sa uključenim monitoringom otkucaja srca. Proizvođač naglašava da sat može izdržati do 2 sedmice ovakvog korištenja, a čak i to 30 dana kad se isključi praćenje otkucaja srca.

Ovo je stvarno odličan podatak, i u poređenju sa nekim drugim pametnim satovima koje je potrebnu puniti svaku noć, ovaj ćete zaboraviti da treba da napunite – ikad.

Ovo je omogućemo korištenjem baterije kapaciteta 420 mAh i vrlo ekonomičnog AMOLED ekrana. Sat se puno preko posebnog magnetnog postolja koji dobijete u fabričkom pakovanju, i ne bi trebalo biti problem napuniti ga preko noći jednom mjesečno.

Final words

Huawei Watch GT je dobar pamertni sat ako vam treba samo da vam pokaže vrijeme i isprati pokoju seansu vježbanja. Ako želite sat koji možete podešavati i promijeniti mu lice s vremena na vrijeme… I dalje je dobar! Onih 13 lica nije mnogo, ali bi trebalo biti dovoljno.

Notifikacije, kako smo već napomenuli, rade, mada možda „predobro“, ali sve u svemu, ok je.

Najveći problem nam predstavlja cijena. Huawei Watch GT nikako ne može da se podvede pod jeftin sa cijenom od skoro 200 evra, a za ovu cijenu smatramo da bi bar trebalo da imamo pristup Google-ovoj Play prodavnici.

Prednosti i mane

Razlozi za i protiv

Odličan kvalitet izrade
Vrhunski AMOLED ekran
Monitor otkucaja srca radi odlično
Fenomenalna baterija
Nema dodatnih aplikacija ili lica za sat
Nema Google prodavnice zbog LiteOS-a
Silikonska narukvica
Preskup za ono što nudi