• Subota, 13 Aprila, 2024

Huawei će nastaviti poslovanje u SAD još 3 mjeseca

U maju ove godine Huawei-ju je zabranjeno trgovanje s američkim kompanijama. Situacija se malo popravila, jer je kompanija privremeno dobila dozvolu samo nekoliko dana kasnije. Tih 90 dana je prošlo, a dozvola danas prestaje da važi.

Kako navodi Rojters, američko ministarstvo trgovine produžiće trgovinsku dozvolu na dodatna tri mjeseca. Ovo bi trebalo biti dovoljno vremena da Sjedinjene Države i Kina postignu dogovor u svom trgovinskom sporu.

Nijedna strana nije dala službenu izjavu po ovom pitanju, zbog čega je Rojters citirao „dva izvora upoznata sa situacijom“. U razgovorima dvaju zemalja Huawei se trenutno nalazi u situaciji nalik na talačku. Očekuje se da će predsjednici Donald Trump i Xi Jinping razgovarati o budućnosti Huawei-ja kasnije ove sedmice.

Ministar trgovine Wilbur Ross izjavio je da je više od 50 kompanija zatražilo posebne dozvole za trgovinu sa kompanijom Huawei u posljednja tri mjeseca. Od 70 milijardi dolara koje je Huawei potrošio za komponente u 2018. godini, oko 11 milijardi otišlo je američkim kompanijama poput Qualcomm-a, Intel-a i Micron-a, uglavnom za memorijske čipove za svoje pametne telefone i 5G antene.

 

Izvor