• Četvrtak, Maj 23, 2019

Introduction

Honor je kao što već možda znate odvojen brend od Huaweia, ali ima pristup njihovoj tehnologiji tako da svake godine od Honora vidimo model sličan Huaweijeovom flegšip telefonu. Ove godine je to Honor 10 koji je veoma sličan modelu P20 Pro, samo bez treće kamere. Za ovu recenziju smo srećom uspjeli dobiti najpoželjniju boju ovog modela, a to je Phantom Blue. Pored plave reflektujuće opcije boje se nalazi i zelena, crna i siva. Svjetlost na staklenoj poleđini ovog telefona pravi zaista impresivne reflektujuće efekte, a što se tiče stranica telefona, one su napravljene od alumijiuma.

Honor je sa svojim flegšip telefonom isporučio brzi adapter za punjenje kao i USB data kabl, korisnička uputstva, zaštitnu gel masku i iglicu za vađenje SIM slota.

Idemo vidjeti da li se Honor više isplati od Huawei-a, ostanite uz nas!

Video review

Unboxing

Display

Na svom frontalnom dijelu Honor 10 nosi 5.84-inčni IPS ekran koji na gornjoj ivici ima izrez. On se u podešavanjima može ukloniti, a ako ga uklonite opet ćete primjećivati da postoji izrez zbog matrice ekrana koja ne prikazuje odlične crne boje. Telefon je sa svojim odnosom stranica opet nešto porastao, 19 naprema 9 za razliku od modela P20 Pro čiji je odnos stranica iznosio 18.7 naprema 9, ako telefoni ovako nastave rasti uskoro nam neće ni trebati selfie štapovi.

Rezolucija samog ekrana je FullHD+ i sav sadržaj je kristalno oštar i dobro reprodukovan, u opcijama se nalaze podešavanja boja od kojih možemo birati nešto toplije i hladnije tonove. Vidljivost na suncu je takođe ok ali samo kada je na maksimumu.

Hardware and OS

Kirin 970 je dospio i do ovog modela, a on je za sada najjači Huaweijev čipset. U telefonu se sa ovom platformom nalazi uvezanih 4 ili 6 GB RAM memorije zavisno od verzije, kao i 64 ili 128 GB interne memorije. Ovaj čip je  opremljen neuralnim procesorom koji donosi AI tehnologiju slikanja u interfejs kamere, ali o tome nešto kasnije.

Što se tiče same brzine telefona, ona je na najvišem nivou. Procesor i grafički čip gutaju sve zahtjeve i igre pred sobom, apsolutno nigdje se ne mogu osjetiti zastajkivanja ili pad frejmova. AnTuTu benčmark testiranje je donijelo 202.745 poena.

Na ovaj telefon je implementirana i još jedna zanimljiva karakteristika. Čitač otiska prstiju je sada ultrasonični i nalazi se ispod ekrana. Zbog drugačije tehnologije otključavanja ipak radi malo sporije, ali je senzor  zaista precizan.

Donja ivica na desnoj strani nosi mono zvučnik. Zvuk je poprilično dobro reprodukovan i može biti glasan tako da na zvučnik nemamo nikakvih zamerki!

U uređaju se nalazi Huaweijev Emotion Korisnički interfejs verzije 8.1, koji je kako verzija nalaže baziran na Android Oreo 8.1 sistemu. Dostupan je velik broj podešavanja izgleda interfejsa, od izgleda menija, preko tema do podešavanja navigacijske trake.

Camera

Ako ćemo određivati karakteristike telefona po značaju, onda sigurno stavljamo naglasak na one AI kamere koje smo spomenuli ranije. Honor 10 na svojoj poleđini krije duplu postavku kamere od kojih je jedna 16-megapikselni senzor sa otvorom blende od f/1.8 i druga 24-megapikselni monohromatski senzor iza istog otvora blende. Ove kamere za razliku od P20 serije kod Huawei-ja nemaju Leica potpisanu optiku, ali opet rade zajedno u svrhu poboljšanja registracije svjetla pri tamnijim uslovima. Jedina stvar koja im može nedostajati je optička stabilizacija, ali je u sistemu telefona prisutna elektronska stabilizacija, kao i 2x optički zum.  AI tehnologija prepoznaje scene u 22 kategorije i radi tako što će parametre fotografije postaviti zavisno od subjekta ispred objektiva.

Dnevne fotografije zabilježene primarnom kamerom imaju visok nivo detalja i dobro zasićene boje, možda i više nego što treba ali je ovakav efekat uvijek prijatan oku. Šum nismo mogli primjetiti ni u sjenkama, ali je prisutan kada je svjetlost veoma ugrožena – po noći. Noćne fotografije nisu tako loše ali ih ne možemo puno hvaliti s’ obzirom da smo na drugim telefonima mogli vidjeti puno bolje rezultate.

Što se tiče prednje kamere, nju sačinjava 24-megapikselni senzor sa otvorom blende od f/2.0. Nismo navikli viđati prednje kamere sa ovako velikom rezolucijom i u praksi fotografije još jednom imaju ogroman broj detalja, ali prednjoj kameri nedostaje jedna veoma bitna karakteristika, a to je autofokus.

Video se na primarnoj kameri bilježi u maksimalnoj 4K rezoluciji na 30 fps-a, takođe dostupno je i 1080p 60-fps video snimanje, takođe u podešavanjima se može izabrati h.264 ili h.265 kodek koji smanjuje veličinu video zapisa. Elektronska stabilizacija prilikom snimanja je prisutna ali samo na FHD+ ili nižoj rezoluciji. 4K i video zapisi u ostalim rezolucijama na ovom telefonu izgledaju odvažno i jedni su od najboljih rezultata koje smo mogli vidjeti u zadnje vrijeme, sa veoma dobro registrovanom oštrinom, dinamičkim opsegom, bojom i kontrastom.

Connectivity

Na dnu Honora 10 se nalazi USB-Type C port koji je postao standard za novije telefone koji podržava i OTG povezivanje.  Telefon je opremljen svim načinima povezivanja kao i Huawei flegšip pri čemu podrazumjevamo NFC senzor, Infra Crveni blaster, Wi-Fi koji radi preko duplog kanala, aptX HD Bluetooth tehnologiju i slično. Sve verzije telefona dolaze u Dual SIM varijati sa Nano-SIM slotovima i bez podrške za microSD kartice u svrhu proširenja memorije.

Listu komunikacija čine:

  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dualna mreža, Wi-Fi Direct i hotspot podrška
  • Bluetooth v4.2 sa podrškom za A2DP, LE, EDR , aptX HD
  • GPS sa satelistkom A-GPS, GLONASS i GALILEO podrškom
  • NFC
  • USB On The Go

Podržane mrežne frekvencije:

  • 2G GSM: 850, 900, 1800, 1900 MHz
  • 3G HSDPA: 850, 900, 1800, 1900 MHz
  • 4G LTE: 850, 900, 1800, 2100 MHz

Battery

Telefon u sebi sadrži bateriju nešto manjeg kapaciteta nego P20 Pro, tačnije 3400 miliamper-časova. Trajanje baterije je solidno ali ništa pretjerano dobro, sposoban je izdržati oko 5 sati i 30 minuta sa uključenim ekranom na aktivnoj WiFi mreži i osvjetljenosti ekrana oko 60%.

Nešto manji kapacitet baterije nadomještava unaprijeđena Huawei Super Charge tehnologija koja je prisutna na ovom modelu a za nju nemamo riječi. Donosi slične rezultate kao i OnePlus DASH Charge sistem punjenja što znači da je vaš telefon od 0 do 100% pun za samo sat vremena i 15 minuta. Punjač radi na 5 volti i 4.5 ampera.

Final words

Sve što ste do sada mogli čuti to i mislimo, mane ovog modela se mogu izbrojati na jednu ruku, tačnije na jedan prst jer je to po nama samo nedostatak zaštite od vode i prašine. Sve ostale stavke na telefonu  su vrijedne cijene samog uređaja, koja je tek 400 eura kod ovlaštenih prodavaca, a nov telefon se već može naći na oglasima za 350 eura. Uzmite u obzir ono što smo rekli na početku, Honor 10 donosi specifikacije slične Huaweiju P20 Pro po duplo, pa čak i više nego duplo nižoj cijeni.

Huawei Honor 10 Specifikacije

Da li se vama dopada Honor 10? Pišite nam u komentare, a ako vam se dopada ova recenzija, lajkujte nas na facebooku, pretplatite se na naš youtube kanal i posjetite nas na društvenim mrežama, bićemo vam veoma zahvalni! Hvala što ste nas pratili, vidimo se i u sledećoj recenziji.

Prednosti i mane

Razlozi za i protiv

Kirin 970 na ovom telefonu radi veoma brzo
Odlične kamere sa AI tehnologijom
Telefon u plavoj ili zelenoj boji izgleda neodoljivo
19:9 ekran sa visokom rezolucijom
Cijena za dobijene specifikacije
Bez zaštite i IP sertifikata