• Srijeda, Septembar 18, 2019

Američka vlada odlaže zabranu Huawei-u na 90 dana

Jučerašnji dan je bio poprilično buran za Huawei, nakon što je Google obustavio poslovanje sa Huawei-jem, kao dio američke akcije protiv ove kineske kompanije. Nakon toga i druge američke kompanije poput Qualcomma su takođe rekle da će prekinuti sve veze sa ovom kineskom kompanijom. Ovo sve predstavlja jedan veliki udarac za kompaniju koja je trenutno drugi najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu.

Međutim, kako bi se malo utišale strasti oko ovih sankcija, američka vlada je odlučila da odgodi zabranu na 90 dana. To znači, da je Huawei-ju trenutno vraćena licenca za Googleove proizvode, ali i dalje ne smiju poslovati sa proizvođačima hardvera, znači zabranjeno im je kupovati američke dijelove i komponente za proizvodnju novih proizvoda bez odobrenja.

Ukratko, ova privremena licenca će omogućiti da se operacije nastave za postojeće korisnike Huawei mobilnih telefona, kako bi ih pomogli da ponude ažuriranja softvera za njihove Huawei i Honor uređaje.

U kojoj mjeri će Huawei biti pogođen crnom listom američke vlade još nije poznato. Ono što je svakako zanimljivo je i to da će danas predstaviti svoje Honor 20 i Honor 20 Pro pametne telefone, a po zakonu i zabrani ne smiju predstaviti nijedan novi telefon koji će imati Google Play servise.

Odlaganje zabrane koju su dobili u trajanju od 90 dana, ističe 19. avgusta. Kako će se ova kineska kompanija izvući iz ove situacije i na koji način će zaobići sve ove zabrane ostaje da se vidi.

Izvor