• Utorak, 25 Juna, 2024

Android 10 zvanično stigao na Pixel uređaje

Google je zvanično pustio Android 10 u javnost. Novi sistem je sada ozvaničen i dolazi na Pixel telefone. Ažuriranje trenutno dolazi na Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 3a i Pixel 3a XL. Naravno, ažuriranje uključuje sigurnosne zakrpe za septembar.

Zanimljivo je i to što su originani Pixel uređaji i dalje podržani uprkos činjenici da su izvan zvaničnog okvira za primanje ažuriranja platforme. Ažuriranje dolazi postepeno, što znači da će vjerovatno trebati neko vrijeme da stigne na svaki Pixel.

Android 10 je prva verzija Androida koja ne dolazi s nazivom deserta u imenu. Nova verzija OS-a donosi dugo traženu novu funkciju – Mračni režim. Uz to, Google je dodao i novi navigacijski sistem koji koristi gestove umjesto dugmadi. Ovim se Android konačno riješio navigacionee trake. Međutim, ovaj sistem je uveo i neke zbunjujuće probleme u vezi sa gestom za korak unazad. Ovaj korak u suprotnosti je sa kliznim menijem koji je i dalje popularan u mnogim aplikacijama.

Smart Reply sada predlaže radnje, a ne samo odgovore, pa ako dobijete poruku s adresom ili YouTube videom, možete otvoriti lokaciju na Mapama ili pogledati video u aplikaciji YouTube direktno iz notifikacije. Smart Reply funkcioniše u svim aplikacijama za razmjenu poruka.

Live Caption radi upravo ono što kaže da radi. Automatski pravi titlove za sve video snimke, podcast-ove i zvučne poruke u svim aplikacijama, uključujući i stvari koje sami snimite. Ova funkcija nije uključena u ovu verziju, ali doći će kao ažuriranje “ove jeseni”.

Google je takođe poboljšao opcije privatnosti. Tu je sada i nova postavka koja omogućava dijeljenje podataka o lokaciji s aplikacijom samo dok je aktivno koristite. Novi odjeljak o privatnosti u Postavkama sad na jednom mjestu sadrži kontrole za Aktivnost na webu i u aplikacijama i Postavke oglasa.

Projekat Mainline sastavni je dio Androida 10. To znači da će se važne popravke u sigurnosti i privatnosti isporučivati putem Google Play-a, baš kao što ažurirate aplikacije. Ovo bi trebalo da znači da ćete takve popravke dobiti čim budu dostupne.

Obavještenja se mogu označiti kao Nečujna i nakon toga se neće čuti niti će se pojavljivati na zaključanom ekranu. Porodična veza sada je dio svakog uređaja koji pokreće Android 9 ili 10. Može se pronaći u Postavke > Digitalna dobrobit, koja takođe dobija novi Focus režim. Jednom kada odaberete koje vam aplikacije smetaju, prelazak u ovaj režim isključiće ih dok ne odlučite da izađete iz načina fokusiranja.

 

Izvor