• Utorak, April 23, 2019

Introduction

Nova jabuka je tu! Kao i svakog septembra, stiže nova nam nova perjanica iz Apple ponude. Do 5S modela, svake godine je predstavljan tek po jedan model, 5S model je debitovao uporedo sa 5C modelom, a od modela ’6’ možemo vidjeti i ’Plus’ verzije većih dimenzija. Ove godine smo vidjeli predstavljanje čak 3 modela! Radi se o regularnoj verziji sa ekranom dijagonale 4.8’’ koju imamo na testu, 5.5’’ Plus verzija i iPhone X – kao Apple-ov odgovor na sve češći trend stanjivanja i smanjenja ivica oko ekrana. iPhone 8 i iPhone 8 Plus se već dostupni na tržištu u svim memorijskim verzijama, kao i bojama kućišta, dok je isporuka modela iPhone X počela 3. novembra. Iako u smislu dizajna jako podsjeća na model iPhone 7, ’ispod haube’’ se krije mnoštvo inovacija koje prave jasnu razliku između aktuelnog modela i prethodnika. Na iPhonu 7 smo sreli kao i do sada potpuno metalno kućište, ali ovaj put se vraćamo korijenima – baš kao na modelu 4S iz 2011. na poleđini nalazimo staklo, a kako Apple tvrdi, radi se o najčvršćem staklu do sada upotrijebljenom na jednom smartfonu.

Upotreba stakla na poleđini je omogućilo i implementaciju bežičnog punjenja, iako to ne gledamo kao preveliku prednost, jer Android korisnici tu opciju imaju na modelima koji datiraju čak iz 2013. Ono što je prava novost jeste polje kamera, kao i novi Apple A11 Bionic čipset sa brutalnim performansama. U fabričkom pakovanju modela ’8’ nalazimo : adapter za punjenje (nije brzi, iako iPhone napokon podržava brzo punjenje) , USB kabl, iglica za SIM slot, korisnička uputstva i prelaz sa Lightning na 3.5mm port. Mi na testu imamo Gold  verziju , a pored nje su na raspologanju : Space Gray i Silver. Šta nam donosi nova ’jabuka’? Jedva čekamo da vidimo!

Video review

Unboxing

Display

Prilikom odabira displeja za novi model iPhona, Apple je ostao dosljedan sebi i kako bi zadržao kompaktnost i prepoznatljivost, posegnuo ja za panelom dijagonale 4.7’’. Iako se dijagonala nije promjenila još od modela ’’6’’ , prikaz je napredovao. I dalje nalazimo isti matricu izrađenu u istoj tehnologiji – IPS LCD sa LED pozadinskim osvjetljenjem. Neobična rezolucija – 750 x 1334 piksela, u sprezi sa navedenom dijagonalom panela rezultuje sa svima dobro poznatom Retina kvalitetom slike – odnosno 326 piksela po inču. Odnos stranica je uobičajnih 16:965.4% prednjeg dijela telefona zauzima displej, što i nije baš u skladu sa konkurencijom sa ’’beskrajnim’’ i ’’FullView’’ ekranima koji dobro gaze preko 80%, ali iPhone ima drugog igrača na tom polju – model ’X’.

Panel prikazuje do 16 miliona boja i zaista to radi najbolje do sada – boje se živopisne, realno prikazane i uz minimalan nivo prelamanja prilikom promjene ugla gledanja. Ono što Apple ističe jeste Wide Color Gamut  što ustvari predstavlja marketing ime za DCI-P3 – algoritam koji se koristi za prikaz boja u Američkoj filmskoj industriji. Uz dodatak True-tone režima, prikaz je fenomenalan. Pregled video materijala na iPhonu 8 je na vrhunskom nivou. Iako dijagonalom kaska za konkurencijom, kvalitet prikaza popravlja stvari. Iako ne može postići isto nijanse boja i vrijednosti kontrasta kao konkurentni HDR ekrani, te se u suštini zaista ne radi o HDR panelu, Apple je na svojim zvaničnim stranicama za Apple iPhone 8 i iPhone 8 Plus naveo da su kompatibilni sa HDR i Dolby Vision video sadržajem. Bilo kako bilo, iskustvo je odlično, te širok spektar podržanih video formata nikoga neće ostaviti kratkih rukava. Ono što smo vidjeli na 6S modelu prisutno je i na modelu ’iPhone 8’ – 3D Touch. Radi se o sistemu koji ’’multitouch’’ mogućnosti kapacitivnih ekrana diže na sasvim novi nivo. Stvar je u tome da ekran zapravo može registrovati jačinu pritiska na ekran i u skladu sa tim odreagovati te ponuditi više opcija. U paru sa Taptic Engine motorizovanom komponentom, 3D Touch daje bolji osjećaj interakcije sa samim uređajem, tako što će prilikom jačeg pritiska na ekran proizvesti blagu vibraciju.

Kao što smo navikli na svim iPhone uređajima, preko ekrana nalazimo ’’oleophobic coating’’ , a radi se o materijalu koji je nanesen preko samog panela i njegova uloga je da otiske od prstiju kao i prljavštinu  svede na minimum. Ovde nemamo zaštitu u obliku Corning Gorilla Glass stakla, jer je Apple posegnuo ka metodi gdje se staklo koji je primjenjeno na prednjem dijelu uređaja, grije kako bi se postigla veća čvrstina. Vrijednosti maksimalne i minimalne osvjetljenosti panela su odlične, dok je vidljivost na suncu ostala u rangu sa modelom ’iPhone 7’ , a primjetna je razlika u odnosu na iPhone 6S. Pored svega nabrojanog valja napomenuti i postojanje ’’Night Shift’’ režima koji u cilju smanjenja naprezanja očiju emituje žućkastu nijansu, a odgovor je na Samsung-ov ’’Blue Light Filter’’.

 

Hardware and OS

Ono čim se Apple posebno diči, a što predstavlja srce novog iPhona jeste čipset. Radi se o novorazvijenom Apple A11 Bionic čipsetu koji na tržište donosi do sada neviđene performanse. Prema riječima Apple-a,  A11 će donijeti i do 70% bolje performanse u odnosu na prošlogodišnji A10 koji se nalazio u iPhone 7/7 Plus modelima. Kao što smo navikli – u setpembru Apple obavezno digne ljestvicu performansi visoko gore. Tako je i ove godine. Čipset se sastoji od procesora sa šest jezgara, od kojih dvije jače Monsoon jezgre na 2.1 GHz rade na zahtjevnijim taskovima, a 4 ’slabije’ Mistral’  jezgre su zadužene za uobičajene operacije koje ne forsiraju hardver. Sve ove jezgre po potrebi mogu raditi uporedo. Takođe tu je i dvojezgreni ’’Neural Engine’’ za mašinsko učenje (machine learning), a služi da se uobičajno zahtjevne operacije izvode dosta brže.

Ono što je potpuno novo jeste i grafički procesor (GPU) koji se sastoji od tri jezgre te nudi brutalne performanse, bolje čak i od moćnog Adreno 540. GPU je potpuno izrađen od strane Apple kompanije. Kombinacija ovog grafičkog procesora i niske rezolucije displeja rezultuje izvanrednim 3D performansama i savršeno tečnim korisničkim iskustvom. Dok Android svijet uveliko posjeduje pojedine modele sa 6GB, pa čak i 8GB RAM memorije, Apple je ostao na 2GBIako djeluje prilično malo, multitasking performanse nisu ni u najmanjoj mjeri ugrožene i uporedive su sa recimo Galaxy Note 8 modelom, koji posjeduje čak 3x više RAM memorije! Optimizacija u pravom svijetlu! Bravo! U paru sa 2GB RAM-a, iPhone dolazi sa 64GB ili 256GB interne memorije, koja naravno nije proširiva putem microSD kartica.

Čitač otiska prsta je i ovaj put na prednjoj strani ispod kapacitivnog HOME dugmeta, a radi odlično i Apple je stvarno ovaj način zaštite doveo do savršenstva. Kada pričamo o benčmark testovima, Apple ponovo postavlja nove rekorde, dok konkurencija jedva da je dosegla prošlogodišnji model. Na AnTuTu Benchmark iPhone 8 je postigao vrhunski rezultat od 208 117 , što je za oko 20% bolji rezultat od najboljeg Android uređaja.

Pregrijavanje za iPhone 8 je nepoznanica. Tranzicije ekrana, odziv aplikacija te surfanje internetom – sve radi vrhunski. Ono što posebno izdvaja iPhone pored Android uređaja je, da ako ste okorjeli ’gamer’ primjetićete daleko bolje vrijeme učitavanja same igre. Uređaj posjeduje ugrađene vrhunske stereo zvučnike sa odličnom reprodukcijom zvuka. Kao i svaki moderan premium uređaj – iPhone 8 je otporan na vodu i prašinu. Posjeduje IP67 sertifikat koji garantuje da će Vaš iPhone 8 preživjeti potapanje na 1m dubine u trajanju od 30 minuta.

Uz predstavljanje novog modela, predstavljena je i nova verzija iOS operativnog sistema. Radi se o verziji 11 koja donosi mnoštvo funkcija, koje možete pogledati na zvaničnom sajtu: iOS 11 novosti

U toku testiranja pojavilo se nekoliko nadogradnji za iOS, tako smo mi već imali instaliranu 11.1 verziju sistema.

Camera

Još jedna oblast gdje je iPhone doživio očigledan napredak jeste glavna kamera. Iako se radi o istoj 12MP rezoluciji koja sada donosi još bolje rezultate. OIS (optička stabilizacija slike) je i  dalje tu , a nalazimo i isti otvor blende kao i širinu ugla slikanja od 28mm. Za uslove slikanja u slabom osvjetljenju u pomoć će priskočiti četverostruki LED u dva tona (quad-LED dual tone). Slike su jednom rječju – savršene. Kontrast je jako dobar, oštrina je s obzirom na rezoluciju od 12MP idealna. Reprodukcija boja je odlična, bez pretjeranog zasićenja, koje bi dovelo do nerealnog prikaza. Nivo šuma je iznenađujuće nizak i tu nemamo zamjerke. Noćna fotografija je takođe pozitivna karakteristika iPhone 8 kamere, zahvaljujući otvoru blende i optičkoj stabilizaciji. Novi iPhone takođe posjeduje i režim slikanja ’’visoke učinkovitosti’’ , gdje se fotografije bilježe u HEIF formatu. Radi se ’High Efficiency Image Format’’ formatu koji koristi viši nivo kompresovanja, s tim da se kvalitet ne gubi, a ostvaruje memorijsku uštedu i do 50%! Apple je s ovim formatom zaista postigao odličan rezultat!

Tamo gdje je Apple istupio kao prvi u svijetu mobilne industrije jeste video zapis, tako da na iPhone 8/ 8 Plus / X modelima postoji mogućnost snimanja visokokvalitetnih 4K video zapisa pri 60fps. Snimci izgledaju izvanredno! Savršeno tečno sa stabilnih 60 sličica u sekundi. Sve ovo je omogućeno korištenjem pomenutog režima visoke učinkovitosti koji video materijal bilježi u HEVC (High Efficiency Video Coding H.265) formatu koji nije toliko rasprostranjen. Pored 4K@60fps video snimka nalazimo i jedan od najboljih ‘’slow-motion’’ video zapisa – u 1080p FullHD rezoluciji pri čak 240fps.

Pored navedenih opcija video zapisa, dostupni su i :

 • 720p@30fps
 • 1080p@30fps
 • 1080p@60fps
 • 1080p@240fps
 • 2160p@24fps
 • 2160p@30fps
 • 2160p@60fps
Iako bilježi video i fotografije u relativno nepodržanim formatima, nećete imati problema sa prikazom tih formata na drugim uređajima, jer je Apple mislio i na to. Prilikom prebacivanja HEVC video zapisa na drugi uređaj, uređaj će automatski da izvrši konverziju u H.264 format. Isto važi i za fotografije – iz HEIF u .jpeg.
Odlično ,palac gore za Apple!

Kada pričamo o samom interfejsu kamere, nije se tu mnogo toga promjenilo. Rekli bismo klasični iPhone interfejs. Krenućemo od vrha : gornji lijevi ćošak sadrži režime blica, desno pored njega je ‘switch’ za Live Photo režim, dalje imamo self-timer i na kraju gornjeg reda dugme za efekte:

 • Original
 • Vivid
 • Vivid Warm
 • Vivid Cool
 • Dramatic
 • Dramatic Warm
 • Dramatic Cool
 • Mono
U donjem lijevom ćošku je prečica ka galeriji, a na suprotnoj strani dugme za promjenu kamere.

Ponuđeni režimi snimanja su :

 • ‘Time-Lapse’
 • ‘Slow-Motion’ (1080p@240fps)
 • ‘Video’ režim
 • ‘Photo’ režim
 • ‘Square’ fotografije
 • Panoramski režim
Glavna zamjerka je da ako bilo šta od parametara kamere želite da promjenite, bićete primorani da ‘zaronite’ duboko u Settings meni, gdje se kriju podešavanja kamere. To je što je, iOS jednostavno tako funkcioniše!

FullHD 1080p video snimci u 60fps takođe izgledaju odlično i stabilizovani su. Za filmski efekat tu je i video snimak u 24fps. Jedini nedostatak u polju video snimanja je mono zvuk. Na polju prednje kamere srećemo istu konfiguraciju baš kao i na iPhone 7 modelu. Radi se o senzoru rezolucije 7MP sa f/2.2 otvorom blende. Prednja kamera može da detektuje lice radi izoštrenja, podržava HDR režim kao i snimanje panorama. Slike nastale prednjom kamerom su jako dobre, sa solidnim nivoom detalja, međutim na pojedinim Android uređajima smo vidjeli bolje rezultate. Nedostatak je nepostojanje auto-fokus sistema. Bilježi video snimak u 1080p FullHD rezoluciji pri 30fps, dok je omogućeno i slow-motion snimanje u 720p HD rezoluciji pri 240fps. Svijetlo je izvedeno softverskim putem.

Connectivity

Kada pričamo o povezivanju na iPhone 8 modelu, tu fali tek pokoja sitnica. Uređaj je 4G. Kao što smo navikli iPhone modeli dolaze samo u SingleSIM varijantama i bez ulaza za microSD kartice. Uređaj koristi nanoSIM karticu koja se smješta u ležište na desnom boku uređaja. Glavna novina ove godine na polju povezivanja je svakako bežično punjenje. Za punjenje se i dalje koristi Ligtning port koji je reverzibilan, baš kao i Type-C koji viđamo na Android modelima.

Od bežičnih veza nalazimo :

 • WiFi 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth v5.0
 • NFC ( koristi se samo za Apple Pay na podržanim tržištima )
 • A-GPS
Nedostatak je taj što NFC nećete moći koristiti ni za šta drugo osim za bezkontaktno plaćanje putem Apple Pay sistema. Dosta ograničeno!

Podržane frekvencije su :

 • 2G GSM : 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
 • 3G UMTS : 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz
 • 4G LTE : 700 / 800 / 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz
 • 4G TDD-LTE : 1700 / 1900 / 2000 / 2100 / 2300 / 2500 / 2600 MHz

Battery

Baterija na modelu iPhone 8 nosi kapacitet od samo 1821 mAh. Iako siromašnog kapaciteta, zahvaljujući odlično ispeglanom softveru i čipsetu koji je ekonomičan kada je u pitanju potrošnja energije, sa jednim punjenjem može se ostvariti i do 40h reprodukcije muzike ili oko 14h razgovora u 3G mreži. Baterija kao i do sada nije uklonjiva bez profesionalnog otvaranja uređaja, a radi se o Li-Ion bateriji. Uređaj podržava brzo punjenje, ali iako je podržano, ’brzi’ adapter nije isporučen u fabričkom pakovanju. Kao što smo ranije spomenuli, upotrebom stakla na poleđini podržano je i bežično punjenje, ali pogađate – wireless punjač se kupuje odvojeno.

Final words

Apple je i ovaj put pokazao da je ozbiljan igrač i da znaju napraviti uređaj koji će se s lakoćom nositi s konkurencijom, pa čak i neko vrijeme biti ispred svih ostalih. iPhone 8 je zaista sjajan uređaj! Vrhunska izrada, odlične kamere i nevjerovatno jak A11 čipset su samo neke od svijetlih tačaka. Nedostatak 3.5mm porta smo nekako ’progutali’ već kod iPhone 7 modela, ali mono zvuk u video zapisima je nedopustiv. Ako gledamo tehnički dio i sam dizajn uređaja, te osjećaj koji on nudi prilikom korištenja – nema sumnje, iPhone 8 je premium u svakom pogledu. Ali iPhone X mjenja sve – dosta korisnika se odlučilo da sačeka uređaj koji predstavlja novi pravac kretanja Apple u svijetu pametnih telefona. Ali ako Vam se iPhone 8 dopao iz onog što ste pročitali, svakako je dobar izbor, pogotovo uzimajući u obzir cijenu modela ’X’.

Sviđa li se vama iPhone 8? Vaše mišljenje bi voljeli vidjeti u komentarima. Ako imate predlog ili želite vidjeti neki konkretan model uskoro na recenziji , budite slobodni da napišete u komentaru ili na našoj Facebook stranici. Ako vam se dopada naša recenzija, pretplatite se na naš Youtube kanal, lajkujte nas na Facebooku, a mi spremamo još dobrog sadržaja.

iPhone 8 Specifikacije

Prednosti i mane

Razlozi za i protiv

dizajn - kvaliet izrade - ležanje u ruci
kamere
Apple A11 čipset
ekran
mono zvuk u video zapisu
bez 3.5mm porta za slušalice (isporučen je Lightning > 3.5mm prelaz)
bez