• Utorak, April 23, 2019

Introduction

Xiaomi je veoma dobro poznat brend u trećim zemljama svijeta, i to je zbog njegove cijene i karakteristika koje nudi. Redmi 4A je bio dostupan u novembru 2016. godine, a privukao je mnogo pažnje jer je u najniži segment donio neke od neobičnih karakteristika za tu cijenu, kao što je bila LTE podrška i kamera sa 13-megapiksela. Mi danas na testu imamo Xiaomi Redmi 5A, nasljednika modela 4A. Ono što ćete prvo reći čim uzmete 5A u svoje ruke je – Ovo je isti telefon? Nije isti, ali razlike će većini korisnika biti apsolutno neprimjetne.  Ono malo novog što model 5A donosi je novi korisnički interfejs, kao i novu verziju Androida, jaču verziju sa 3GB RAM memorije i minimalne izmjene na kameri.

Kao što smo naveli, postoje dvije verzije ovog modela. Mi na testu imamo slabiju verziju, to jeste verziju sa 2GB RAM memorije i 16GB interne memorije. Dostpune opcije boja ovog modela su:  Zlatna, Zlatno-Roza, Plava, i ona koju mi danas imamo na testu – Tamno Siva. U kutiji koja zbog svoje narandžaste boje veoma plijeni pažnju Xiaomi je isporučio: Adapter za punjenje, microUSB kabl, karticu za vađenje SIM slotova, korisnička uputstva, i Xiaomi Redmi 5A, naravno.

Kakvo nam to osvježenje donosi novi Redmi 5A, ostanite uz nas i otkrijte detaljno!

Video review

Unboxing

Display

Kada bi pričali o razlikama na ekranu između 4A i 5A modela sve bi ostalo isto, osim jednog sitnog detalja. Odnos ekrana prema povšini telefona je za 0.1% veći. Konkretno se radi o 5-inčnom panelu, koji prikazuje HD rezoluciju (720 x 1080 piksela). Matrica ekrana modela 5A je IPS LCD, i prikazuje do 16 miliona boja. IPS LCD matrice po svojoj prirodi prikazuju boje malo više plavima nego što one zapravo jesu. Podešavanja ekrana nam nude tri predefinisane postavke boje panela – Warm, Standard, i Cold.

Redmi 5A je opremljen i senzorom ambijentalnog osvjetljenja, tako da možete uključiti opciju automatskog podešavanja osvjetljenosti koja se prilagođava svjetlu koje pada na telefon. Dostupna je i „Double tap screen to wake“ opcija sa kojom ekran budite iz stanja mirovanja duplim pritiskom na ekran. U opcijama još možemo pronaći i mod čitanja koji štiti vaš vid i smanjuje umor očiju filtrirajući plavo svjetlo. Kao kod modela 5A, nikakva zaštita ekrana nije iskorištena na površini, tako da ćete morati biti pažljivi gdje ostavljate telefon.

Hardware and OS

Čipset koji pokreće model Redmi 5A je Qualcomm-ov Snapdragon 425, a kao što smo rekli na početku, čipset dolazi ukomponovan sa 2 ili 3GB RAM memorije. Tu je takođe i 16 ili 32GB opcija interne memorije, a microSD slot podržava kartice do 256GB. Procesor koji se nalazi u sastavu ovog čipa je četverojezgren, i sadrži četiri ARM Cortex A53 jezgra čija clock brzine ida do 1.4 GHz. GPU čip povezan sa čipsetom je Adreno 308 i tu je da ispuni sve vaše grafičke zahtjeve.

Snapdragon 425 je možemo reći slabašan čipset, ali na ovom modelu on uopšte ne djeluje tako.  Redmi 5A sasvim solidno ispunjava sve zahtjeve za svoj cjenovni rang. Sve trazicije ekrana i otvranje aplikacija se izvršavaju momentalno, ipak osjetili smo kratkotrajna zastajkivanja prilikom otvaranja aplikacija smještenih u RAM. Igranje igara na ovom telefonu je prijatno iskustvo ukoliko one nisu previše zahtjevne. Jače 3D igre opterećuju čipset i on ne može da se nosi sa njima, te odmah možemo uočiti pad frejmova. Zagrijavanja telefona su uočljiva nakon dužeg korištenja, ali su u granicama normale. Ipak, i više nego dobri rezultati za nižu klasu telefona!

AnTuTu benčmark test je donio rezultat od 44,081 poen, dok je telefon na Geekbench testu ostvario rezultat od 674 boda za pojedinačno testiranje jezgri procesora, i 1872 boda za multi-jezgreno testiranje.

Zvučnik modela 5A se nalazi na donjem dijelu poleđine i prostire se horizontalno preko skoro čitave stranice. Na kvalitet zvuka se ne možemo požaliti, ali bi glasnoća ipak mogla biti malo jača. Zbog svoje cijene, ovaj model nažalost nema senzor otiska prsta, što bi bila savršena dodatna opcija, ali cijena diktira svoje. Redmi 5A ima kapacitivne tipke koje se nalaze ispod ekrana uređaja. Na lijevoj strani možemo pronaći dugme za otvaranje nedavnih aplikacija, u sredini se nalazi tipka koja vodi na početnu stranu uređaja, dok se na desnoj strani nalazi tipka „nazad“.

Android verzija koja dolazi instalirana na sam telefon je Nougat 7.1.2, zajedno sa MIUI 9.2 verzijom. Sistem sam po sebi izgleda odlično, čitavo okruženje je izvedeno prilično „čisto“, iako možemo pronaći par aplikacija koje dolaze predinstalirane na telefon kao što su MIUI Forum, Mi Drop, Mi Remote, Mi Video i slično.

Camera

Xiaomi Redmi 5A dolazi sa duplom kamerom, to jeste jednom kamerom na poleđini, i jednom na frontalnom dijelu za sve vaše „selfie“ fotografije. Na poleđini možemo pronaći senzor kamere sa 13-megapiksela i otvorom blende f/2.2, dok naprijed vidimo senzor sa 5-megapiksela i blendom od f/2.0. Zadnja kamera je dobila unaprijeđenje, i sada je opremljena sa Phase Detection Auto Fokus sistemom. LED bljeskalica je naravno ostala tu.

Fotografije nastale zadnjom kamerom ne donose ništa specijalno, a ništa specijalno nije ni bilo za očekivati. Na dnevnom svjetlu kamera bilježi uredne fotografije, sa ne toliko mnogo detalja, ali solidnih i živopisnih boja. Stvari postaju lošije kada se nađete u uslovima slabijeg osvjetljenja, gdje vaša ruka mora biti mirna kao stativ da bi napravili solidne fotografije. Noćne fotografije izgledaju nešto približno lošem, količina šuma je visoka.

Kamera u svom interfejsu sadrži „manual“ mod slikanja, ali u takvom možete podesiti samo balans bijele boje i ISO vrijednost. Kada pričamo o samom interfejsu kamere na gornjoj strani (ako držite telefon uspravno) možemo pronaći dvije opcije, a to su podešavanja blica u lijevom uglu i HDR podešavanje u desnom. Na donjoj strani lijevo možemo pronaći prečicu ka galeriji pored koje se u sredini nalazi dugme za bilježenje slike ili videa, i konačno na desnoj strani se nalazi prečica za video snimanje. Iznad samog donjeg menija možemo vidjeti i još jedan mali meni gdje se nalaze opcije (s lijeva na desno) efekata, opcije kamere i promjena moda slikanja sa zadnju na prednju kameru (ili naopačke).

Meni režima slikanja nam nudi:

 • Panorama
 • Tajmer
 • Audio
 • Manual
 • Straighten
 • Beutify
 • HHT
 • Scene
 • Tilt-Shift

Ulazkom u opcije kamere možemo vidjeti sva podešavanja kamere koje ovaj model nudi a neke od njih su Camera Frame, Age and gender, Contrast, Saturation, Picture Quality itd.

Kada smo već kod kvaliteta slike, Redmi 5A nam nudi tri opcije: Visoka, standardna i niska kvaliteta, a takođe je podesiv i kamera frejm: 16:9, ili 4:3.

Što se tiče video režima, ni tu nismo iznenađeni. Redmi 5A bilježi video u maksimalnoj 1080p rezoluciji, a pri naglim pokretima tokom snimanja, kao i prilikom promjene osvjetljenja, frejmovi znatno opadnu.

Prednja kamera nije veoma sposobna bilježiti detalje, pogotovo pri slabijem osvjetljenju gdje nailazimo na ogromne količine šuma, efekat uljepšanja je možda bolje i ugasiti jer čitava slika postane zamućena. Fotografije su donekle dobre samo za djeljenje na društvenim mrežama. Selfie kamera takođe snima video u 1080p rezoluciji.

Connectivity

Xiaomi Redmi 5A nema hibridno Dual-SIM kućište kao svoj prethodnik, ali je ipak Dual-SIM uređaj. 5A nam nudi posvećeni slot za microSD karticu pored dva nanoSIM slota, što znači da možemo odjednom koristiti i dvije SIM, i jednu microSD karticu, odličan podatak! Infra-Crveni port je takođe dostupan na ovom modelu, i nalazi se na gornjoj ivici telefona. Ovaj port može služiti kao daljinski za kućanske aparate kao što su TV/TV Box, Klima, DVD, Projektor i slično. Telefon se puni preko microUSB 2.0 porta, što je sasvim uredu za ovu cijenu, a takođe je dostupan i 3.5mm audio ulaz za vaše omiljene slušalice!

Redmi 5A nema NFC sistem. Snapdragon 425 sadrži X6 LTE modem, 4G je podržan, a teoretski maksimum za download dostiže 150 Mbps, dok u upload ide do 75 Mbps.

Listu bežičnih veza čine:

 • Wi-Fi 802.11 b/g/n sa Wi-Fi Direct i hotspot podrškom
 • Bluetooth v4.1  (A2DP, LE)
 • A-GPS, GLONASS, BDS

Podržane mrežne frekvencije su:

 • 2G: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
 • 3G: 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz
 • 4G: 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600 MHz

Battery

Baterija na ovom modelu je jedna stavka koja nas je i najviše iznenadila. Kapacitet baterije je za razliku od modela 4A smanjen za 120 mAh. 3000 mAh na štedljivom procesoru donosi izvanredne rezultate, a Redmi 5A je uspio da izdrži čitav dan čak i prilikom zahtjevnog korištenja. Kako je ovo model iz niže serije uređaja, nismo ni mogli da očekujemo brzo punjenje. Za punjenje od 0% (isključenog telefona) do 100% bilo je potrebno oko 2 sata i 30 minuta. U postavkama baterije možemo pronaći opciju za optimizaciju baterije, a ako je pokrenete telefon će sam optimizovati osvjetljenje panela, spriječiti aplikacije da se otvaraju automatski i slično, u cilju produžavanja vremena korištenja.

Final words

Xiaomi Redmi 5A, kao predstavnik najniže klase telefona po nama definitivno opravdava svoju cijenu, jer kod većine brendova često vidimo modele gdje ništa nije kako treba biti. Na modelu 5A nismo osjetili nikakva štopanja prilikom normalnog korištenja, a baterija nas je još više iznenadila svojom sposobnošću. Ako niste zahtjevan korisnik koji traži odličnu kameru ili izvrsne performanse, a treba vam dobar i jeftin uređaj, Redmi 5A će predstavljati izvanredan telefon za svoju cijenu.

Xiaomi Redmi 5A Specifikacije

Da li je po vama Xiaomi Redmi 5A dobar izbor? Vaše mišljenje bi voljeli vidjeti u komentarima. Ako imate predlog ili želite vidjeti neki konkretan model uskoro na recenziji , budite slobodni da napišete u komentaru ili na našoj Facebook stranici. Ako vam se dopada naša recenzija, pretplatite se na naš Youtube kanal, lajkujte nas na Facebooku, a mi spremamo još dobrog sadržaja.

Prednosti i mane

Razlozi za i protiv

Brz čipset
4G uređaj
Veoma dobra baterija
MicroSD slot
Dual-SIM
Ne razlikuje se puno od modela 4A
Generalno loš utisak o kamerama