• Utorak, April 23, 2019

Introduction

Telefon koji je u Kini predstavljen kao Xiaomi Redmi 5 Plus, globalno nazvan Xiaomi Redmi Note 5 je direktan nasljednik veoma uspješnog Redmi Note 4 modela, a danas nam dolazi na test.

Trendovi su najbitniji, pa tako i Xiaomi drži korak sa njima. Redmi 5 Plus je dobio novi ekran sa 18:9 odnosom stranica. Novi telefon se može pohvaliti novijom Android platformom i malo boljom kamerom, ali se ne može pohvaliti sa nešto smanjenom baterijom.

Čip je ostao isti kao na Note modelu iz prošle godine.  Kutija novog modela je još jednom zadržala crvenu boju, a u njoj možemo pronaći standardni paket opreme – Adapter za punjenje, microUSB kabl, korisnička uputstva, iglicu za vađenje SIM slota, a pored telefona vidimo i gel masku za zaštitu istog. Odličan dodatak i masku nećemo morati tražiti po čitavom gradu, jer ipak Xiaomi još nije toliko popularan na našem prostoru.

Čime se to još Redmi 5 Plus može pohvaliti, a čime ne? Pogledajte sa nama!

Video review

Unboxing

Display

Ono što je glavna novina ovog telefona je ekran, a kao što smo napomenuli Xiaomi želi da i vi budete moderni ove godine, pa je tako telefon dobio poznati  „visoki“ ekran 18:9 odnosa stranica.

Veličina samog ekrana je 5.99-inča i prikazuje rezoluciju od 1080 x 2160 piksela. Sa ovakvim odnosom veličine i rezolucije telefon će prikazivati 403 piksela po inču što je iznad prosjeka i garantuje kristalno oštar materijal koji se reprodukuje. Matrica ekrana je IPS LCD, a ekran je na svojim ivicama 2.5D zaobljen.

Ekran je iznenađujuće dobar i ima poprilično dobru osvjetljenost koja ide do 550 nit-a, a kontrast je 1000:1. Vidljivost na suncu i nije na zavidnom nivou ali može proći. Sa maksimalnim osvjetljenjem sadržaj na ekranu će biti vidljiv. IPS LCD matrica i nema nešto postavki, u opcijama možete pronaći tri opcije podešavanja boja – StandardWarm i Cool, kao i tri opcije podešavanja kontrasta – Automatski, Visok ili Nizak.

Hardware and OS

Moramo odmah napomenuti da nas je Xiaomi na startu obradovao sa Snapdragon 625 čipsetom, jer gledajući na cijenu uređaja ovo nismo očekivati. Na primjer, LG Q6 kao jedan od kompetentnih uređaja ima samo Snapdragon 435, i mnogo veću cijenu. Procesor se sastoji od osam Cortex-A53 jezgri sa clock brzinom od 2.0 GHz, a grafički procesor je Adreno 506. Istina je da je ovaj čip davno napravljen, ali vjerujemo da će ispuniti sva korisnička očekivanja i u 2018. godini, sa narednim Redmi Note modelom, ipak očekujemo prelazak na noviju platformu. U našem slučaju, sa procesorom je povezano 4GB RAM memorije i 64GB interne memorije, a dostupna je i slabija opcija sa 3GB RAM-a, i 32GB interne memorije.

Poprilično dobra priča oko čipseta. Igranjem zahtjevnijih igara smo to i utvrdili. Xiaomi nema bolne tačke! Svi noviji naslovi rade bez problema, a kod teških grafičkih procesa se vidi blago usporenje, sa kojim se nećete sretati pri normalnim radnjama i pri normalno zahtjevnim igricama. Zagrijavanja telefona su blago uočljiva nakon dužeg vremena igranja, ali takva nemaju uticaj na performanse telefona.

AnTuTu benčmark je najpopularniji pokazatelj perfromansi, a on je donio rezultat od 77,164 boda. Sa ovim rezultatom telefon se smješta u rang iznad Xiaomi-a Mi A1 ili Huawei-a Mate 10 Lite. Senzor otiska prsta je naravno tu, kao i kod bilo kojeg modernog telefona. Nalazi se na gornjem dijelu poleđine (ispod senzora kamere). Mono zvučnik ima poprilično dobar kvalitet i glasnoću. On je smješten desno pored microUSB konektora.

Zbog svog ekrana, i u svrhu smanjenja ivica oko istog, u ovaj telefon su ugrađene softverske tipke.

Sa softverske strane, dobru priču oko hardvera upotpunjuje MIUI verzije 9. Okruženje telefona je prilično čisto sa naglaskom na dobar dizajn, i mogućnost podešavanja. Loša strana je ta što neke sistemske ikone ne možemo ukloniti sa početnog ekrana, i moraćete se naviknuti da nemate menija. Aplikacije se pojavljuju na drugom početnom ekranu. Telefon radi na Android 7.1.2 Nougat operativnom sistemu, ali se pomenuti MIUI bazirao na Oreo, tako da možete pronaći splitscreen mode i neke pametne opcije. Lijevo od početnog ekrana se nalazi brzi meni sa korisnim prečicama, a sa sistemom dolazi i Security aplikacija koja služi kao neki antivirus.

Camera

Redmi 5 Plus ima jedan senzor kamere na poleđini, i jedan na prednjoj strani. Na poleđini pronalazimo 12-megapikselnu kameru sa otvorom blende od f/2.2. Za razliku od Redmi Note 4 modela, otvor blende je malo veći (u realnosti), to jeste malo manji (po broju), ali su i pikseli povećani na 1.25 mikrometara u svrhu registracije više svjetla u tamnijim uslovima. Zadnja kamera je takođe opremljena faznom detekcijom autofokusa i duplim LED blicom u dva tona. Za razliku od zadnje, na prednjoj strani vidimo senzor od 5-megapiksela.

Fotografije koje se naprave zadnjom kamerom budu veoma dobre. Količina detalja i nizak stepen šuma doprinose kvalitetu fotografije. Veoma dobri rezultati koji se po našoj procjeni smještaju iznad onih fotografija nastalih na Xiaomi Mi A1 telefonu koji ima duplu primarnu kameru. HDR režim upotpunjuje preeksponirane detalje, dok HHT režim u noćnim snimcima otklanja šum, a ovi režimi u praksi odlično rade svoj posao! Manual mod slikanja je dopstupan, ali su od vrijednosti podesivi samo ISO i balans bijele boje.

Dostupni režimi slikanja su:

 • Audio
 • Beautify
 • Tilt-shift
 • Timer
 • Straighten
 • Scene
 • Panorama
 • Manual
 • HHT

Prednja kamera ne donosi ništa specijalno, i sa svojim senzorom sposobna je da bilježi prosječne fotografije sa i više nego dovoljno detalja za ovakav senzor. Selfie fotografije izgledaju dobro i mogu se koristiti za socijalne mreže.

Video režim na ovakvom telefonu donosi nevjerovatan napredak. Redmi 5 Plus može da bilježi video snimke u čak 4K rezoluciji – na 30fps-a naravno. 4K snimci imaju dobre detalje, a boje i kontrast su takođe na visokom nivou. Pored 4K snimanja, dostupna je i 1080p video rezolucija na 30fps-a, kao i 720p SlowMotion snimanje na 120fpsa.

Connectivity

Kao i svaki napredniji telefon, Redmi 5 Plus je DualSIM uređaj, i to sa hibridnim slotom. Možete da koristite dvije Nano SIM kartice (4FF) ili jednu Nano SIM karticu i jednu microSD karticu za proširenje memorije do 128GB. Infra-crveni port koji služi kao daljinski za mnoštvo kućanskih aparata kao što su Klima, DVD, TV i slično je takođe podržan, a nalazi se na gornjoj ivici telefona. Na dnu možemo pronaći microUSB 2.0 koji služi za punjenje i žičanu komunikaciju sa drugim uređajima. Telefon nažalost nije opremljen NFC sistemom, ali je taj nadostatak nadomješten sa IR-om koji može biti veoma koristan.

X9 LTE modem koji se nalazi u ovom čipsetu pruža brzinu downloada do 300 Mbps, i brzinu uploada do 150 Mbps.

Listu komunikacija sačinjavaju:

 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n sa Wi-Fi direct i hotspot podrškom
 • Bluetooth v4.2 sa podrškom za A2DP i LE
 • GPS, sa A-GPS, GLONASS, BDS podrškom
 • Infra-Crveni port

Podržane mrežne frekvencije su:

 • 2G: 850, 900, 1800, 1900
 • 3G WCDMA: 850, 900, 1900, 2100
 • 4G LTE: 850, 900, 1800, 2100, 2600

Battery

Na prvu bi rekli loša informacija – baterija sa 4100 mAh kod modela Redmi Note 4 smanjena za 100 mAh, ali sagledajmo stvari sa realnog aspekta. Na koliko uređaja možemo vidjeti bateriju od 4000 mAh? Po ovoj cijeni? Skoro nigdje. Baterija sa 4000 mAh je odličan podatak, a takva se i pokazala u praksi.

Sa punom baterijom smo koristili telefon čak dva dana, srednje zahtjevno korištenje. Nakon prvog dana korištenja smo i dalje imali 40% baterije. Igrali smo igre, gledali YouTube video snimke i slušali muziku. Podrška brzog punjenja je definitivno još jedan podatak koji će zasigurno upotpuniti plus za bateriju. Uređaj se napuni od 0 do 100% za 1 sat i 30 minuta. Fabrički punjač puni bateriju snagom od 5V/2A.

Final words

Da rezimiramo. Šta to čini Xiaomi Redmi 5 Plus jedinstvenim? Zasigurno je to njegov ekran, baterija i čipset u odnosu na cijenu. Ovaj uređaj se može svrstati u samu sredinu srednje klase, a ima cijenu nekog uređaja iz niže klase što on definitivno nije. Solidna primarna kamera sa čak 4K podrškom u ovom segmentu je nezamisliva, a Xiaomi je čak i to uspio da ukomponuje u ovaj telefon. Redmi 5 Plus će po nama označiti 2018. godinu i važiće za jedan od Best Buy uređaja. Definitivno odličan izbor za bilo kojeg korisnika. Bravo Xiaomi!

Da li je po vama Xiaomi Redmi 5 Plus vrijedan svoje cijene? Vaše mišljenje bi voljeli vidjeti u komentarima. Ako imate predlog ili želite vidjeti neki konkretan model uskoro na recenziji , budite slobodni da napišete u komentaru ili na našoj Facebook stranici. Ako vam se dopada naša recenzija, pretplatite se na naš Youtube kanal, lajkujte nas na Facebooku, a mi spremamo još dobrog sadržaja.

Prednosti i mane

Razlozi za i protiv

Odličan ekran
Ogroman kapacitet baterije
Podrška brzog punjenja
Dobra primarna kamera sa 4K porškom
Cijena
I dalje je sličan Note 4 modelu
Android Nougat