• Utorak, April 23, 2019

Introduction

Xiaomi Mi Mix 2S je jedan od rijetkih telefona koji u 2018. Godini nemaju izrez na vrhu ekrana, ali Xiaomi ima malo drugačiji pristup u kreiranju telefona sa minimalnim ivicama, tako da je prednja kamera ostala na onom starom mjestu, u donjem desnom ćošku frontalnog dijela, da, DONJEM! Možda ćete simpatično prihvatiti ovakav pristup, ali i on se može porediti sa notch-om kojeg neko voli a neko ne, na nama nije da sudimo ali nam se više svidio ovakav način smanjena ivica.

Jedan od vodećih proizvođača pametnih telefona u svijetu je sa svojim flegšip modelom u moramo reći veoma privlačnoj kutiji isporučio: telefon, adapter za punjenje, usb Type-C kabl, korisnička uputstva, iglicu za vađenje SIM slota, kao i prelaz sa USB Type-C porta na 3.5mm audio jack. Još jedna dodatna stavka koju smo rado prihvatili je bila i plastična maska za telefon sa mat premazom na kojoj možemo primjetiti koliko je pažnje posvećeno flagshipu jer kada uzmemo masku u ruke dobijamo onaj isti osjećaj kvaliteta kao kada uzmemo telefon.

Idemo popričati o par segmenata kod ovog telefona i da vidimo koje je to tačno promjene donio za razliku od prošle godine.

Video review

Unboxing

Display

Panel na kojem vidimo sav sadržaj je ostao potpuno isti kao i kod Mix 2 telefona, matrica je i dalje IPS koja može da bude malo problematična na direktnom suncu jer sadržaj nije skroz vidiljiv. Xiaomi je za svoj flegšip mogao iskoristiti AMOLED panel, ali bi se sa takvim ekranom i cijena samog uređaja drastično povećala.

Ipak, jedna mala sitnica se promjenila. Sada na dnu ekrana na kojem se nalazi i kamera dobijamo nešto manju ivicu, oko dva milimetra ali razlika se primjeti golim okom, ali to su sve promjene. Veličina panela je opet 5.99-inča sa FullHD rezolucijom, što će predstavljati odličan odnos sa preko 400 piksela po inču.

Hardware and OS

Moćni čipset nove generacije je morao biti uključen u sasvim redizajnirani uređaj, a znate o čemu pričamo, na snazi je Snapdragon 845 koji je kamerama dao AI funkcije, kao i više procesorske i grafičke snage. Tu je i više varijanti memorije na telefonu, on dolazi sa 6 ili 8GB RAM memorije i 64, 128 ili 256GB interne memorije. Sa najjačim čipsetom iz vrhunca ponude mora biti povezan i dobro implementiran korisnički interfejs, zar ne?

Naravno, tu je i novija verzija MIUI-a sa kojom je predstavljena jedna karakteristika koju smo mogli vidjeti i na iPhoneu X, a to su gestovi koji uklanjaju navigacioni meni, i donose puno lakše rukovanje sa uređajem. Princip je isti kao i na ajfonu, da bi ste se vratili na početni meni prevucite prstom sa dna ekrana prema centru, da otvorite nedavne aplikacije prevucite prst sa dna na sredinu i zadržite ga, i da se vratite korak nazad prevucite prstom sa lijeve ili desne ivice ekrana. Prilično jednostavna opcija koja će nam dati veći izgled ekrana uklanjanjem navigacionog menija.

Zvučnik ovog modela se opet nalazi na donjoj ivici pored Type-C porta za punjenje, i može da bude veoma glasan, ali kvalitet zvuka i nije na najvećem nivou jer pri dubljim tonovima dobijamo efekat kao da je membrana na zvučniku pukla. Mali zvučnik za pozive se vratio na staru tehnologiju normalnog zvučnika, a kod Mi Mix telefona je koristio pijezoelektični efekt sa kojim niko nije bio zadovoljan.

Camera

Na novom modelu smo dobili i jedan dodatni telefoto senzor kod primarne kamere koji omogućuje 2x optički zum i nema optičku stabilizaciju, a glavna 12-megapikselna kamera koja je ostala je takođe dobila novi senzor sa f/1.8 otvorom blende i veće piksele od 1.4 mikrometara. Zbog novog čipa je sada prisutna i AI tehnologija slikanja koja detektuje preko 200 scena i sigurno će poboljšati kvalitetu uhvaćenog momenta.

Fotografije koje napravimo primarnom kamerom su zaista odličnog kvaliteta, sa veoma dobrom ekspozicijom i mnoštvom detalja, ali kamera nekada zna dati loše rezultate sa dinamičkim kontrastom i scenama gdje su prisutne sjenke na dobrom svjetlu.

Portretni mod takođe radi odličan posao, ali kod svih telefona se radi o softverskom zamućivanju pozadine, tako da nekada možemo primjetiti loše odvojene ivice kod subjekata, ali opet rezultati približni Huawei-u P20 Pro. Ta dva telefona smo i uporedili, a na sledećem linku možete pogledati naše testiranje kamera Huawei-a P20 Pro i Xiaomi-a Mi Mix 2S!

Video snimanje je takođe na visokom nivou, i uz 4K podršku kamera je sposobna da zabilježi ogroman broj detalja, ali se kod video snimanja takođe pojavljuje problem sa zvukom koji reprodukuje previše niske frekvencije nakon snimanja. Ovaj problem će navodno biti otklonjen u jednoj od narednih sistemskih nadogradnji jer je ovo ipak softverska a ne harverska greška.

Selfi kamera je nažalost tek 5-megapikselni senzor koji se nalazi iza objektiva sa otvorom blende od f/2.0 i veličinom piksela od 1.4 mikrometara. Odmah bi pomislili da će rezultati sa prednjom kamerom biti katastrofalni ali smo ostali iznenađeni sa jasnoćom fotografija koje ova kamera napravi. Portretni mod ipak ne napravi odlične rezultate na ovoj kameri jer teško prepoznaje ivice subjekta i često možemo vidjeti loše odvajanje.

Connectivity

Glavna novost u segmentu povezivanja kod ovog modela je bilo Qi wireless punjenje, koje je svakako dobrodošlo. Xiaomi je ovaj tip punjenja omogućio i sa keramičkom pozadinom, još samo kada bi dolazio sa punjačem u kutiji. Dobro, da ne pretjerujemo, Wi-Fi punjač svakako nije skup čak, košta samo oko 15 dolara pa nam neće puno povrijediti džep. Svaki Mix 2S dolazi u dualSIM varijanti i koristi dvije NanoSIM kartice, bez mogućnosti proširenja memorije karticom, i nažalost bez 3.5mm audio ulaza, ali srećom je to nekako nadomješteno sa onim Type-C prelazom koji dolazi u fabričkom pakovanju.

Opcije bežičnog povezivanja koje Xiaomi Mi Mix 2S nudi su:

  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dupli kanal sa Wi-Fi Direct i hotspot podrškom
  • Bluetooth verzije 5.0 sa podrškom za A2DP i LE
  • GPS sa A-GPS, GLONASS I BDS podrškom
  • NFC
  • Qi wireless punjenje

dok su podržane mrežne frekvencije sledeće:

  • 2G GSM: 850, 900, 1800, 1900 MHz
  • 3G WCDMA: 850, 900, 1700, 1900, 2100 MHz
  • 4G LTE: 700, 800, 850, 900, 1700, 1800, 1900, 2100, 2600 MHz

Battery

Osim podrške WiFi punjenja, u segmentu baterije nema ništa novo. I dalje je tu 3400 miliamperska baterija koja može da obezbjedi oko 5 sati screen on time-a. Qualcomm Quick Charge 3.0 sistem brzog punjenja je zadržan i za potpuno punjenje telefona je potrebno oko sat vremena i 30 minuta.

Pored dobrih informacija o samoj bateriji, dajemo pohvalu i opcijama podešavanja štednje baterije gdje možemo podesiti kako će koja aplikacija ponašati sa potrošnjom, pratiti temperaturu same baterije ili vidjeti koliko vremena još imamo dok telefon ne ostane prazan. Aplikacija takođe sadrži opciju preko koje možemo podesiti vrijeme štednje baterije, ili uključiti opciju štednje kada se telefon ne koristi.

Final words

Xiaomi je sa Mi Mix 2S modelom pokazao da je ozbiljan konkurent ostalim tvorcima flegšip telefona, i ako tu još ima mnogo mjesta za poboljšanja, uglavnom softverska. Mislimo uglavnom na ispravljanje problema kod snimanja zvuka, a sa narednom verzijom ne bi bilo loše vidjeti i neki tip zaštite od vode ili vraćanje starog 3.5mm audio ulaza kojeg svi vole. Ipak podržavamo neobičnu i prelijepu keramičku pozadinu kao i dodavanje Wi-Fi punjenja koje nikad nije na odmet. Mi Mix 2S je kvalitetno napravljen telefon i sigurno je da ide na našu listu želja.

Xiaomi Mi Mix 2S Specifikacije

Da li se vama dopada Xiaomi je sa Mi Mix 2S? Pišite nam u komentare, a ako vam se dopada ova recenzija, lajkujte nas na facebooku, pretplatite se na naš youtube kanal i posjetite nas na društvenim mrežama!

Prednosti i mane

Razlozi za i protiv

Odličan izgled keramičke pozadine
Dobre AI kamere
Podrška Wi-Fi punjenja
Bez 3.5mm audio ulaza
Problem kod snimanja zvuka u video režimu