• Srijeda, 24 Jula, 2024

Introduction

Mi A1 je legendaran telefon, uz nisku nabavnu cijenu i odlične specifikacije istakao se kao jedan od  best buy mid rendžera prošle godine. Ovaj put na narednom A2 modelu možemo vidjeti izmjene u dizajnu i specifikacijama, čipset je unaprijeđen, ekran je veći, kamere su bolje, dok je i selfie senzor dobio ogromno unaprijeđenje, o tome naravno uskoro.

U fabričkoj kutiji ovog telefona možemo pronaći standardna korisnička uputstva, adapter za punjenje, Type-C kabl, konektor sa Type-C na 3.5mm audio ulaz nažalost!, iglicu za vađenje sim slota, kao i zaštitnu gel masku.

Idemo u detalje, da bi zajedno otkrili sve poboljšane stavke!

Video review

Unboxing

Display

Visoki 18:9 ekran je postao standard kod novih Xiaomi uređaja, pa je tako i sa ovim modelom. Na prvi pogled sadržaj na ekranu izgleda odlično uz kristalno oštar sadržaj koji prikazuje. Radi se o 5.99-inčnom panelu sa 1080p rezolucijom što rezultuje sa 403 piksela po inču.

Ipak, na onaj drugi pogled vidljivost na suncu nije zadovoljavajuća, direktno svjetlo napolju kvari korisničko iskustvo jer sadržaj nije dobro vidljiv. U samim podešavanjima takođe ne postoje opcije prilagođavanja boja, moraćemo se zadovoljiti fabrički podešenim tonovima.

Hardware and OS

Kako smo rekli i na početku, novi čip je prisutan na ovoj verziji telefona. Stari i svakako dobri Snapdragon 625 je zamjenjen još boljom Snapdragon 660 platformom kojoj je unaprijeđen i grafički procesor, sa Adrena 506 na Adreno 512. Mi A2 takođe dolazi u više opcija RAM i interne memorije, sa 4GB RAM-a i 32 ili 64GB memorije, kao i sa 6GB RAM-a i 128GB interne memorije.

Performanse telefona možemo pohvaliti, jer on nije pokazivao nikakve znake slabosti prilikom korištenja. Sva očekivanja koja možemo imati za jedan mid-range telefon su ispunjena, igre zadržavaju stabilan frejm rejt dok su tranzicije kroz meni, otvaranja aplikacija, korigovanje fotografija i slično veoma prijatno iskustvo.

Još jedna odlična stavka koju svakako moramo pohvaliti je glavni zvučnik telefona koji je iznimno jak, čak jedan od najjačih kojih smo testirali. Kvalitet reprodukcije zvuka nije besprjekoran, ali je uzimajući u obzir glasnoću – veoma korektan.

Ovaj telefon je objavljen pod Android One programom, što znači da će nadogradnje momentalno biti dostupne kada ih Google objavi. Sam uređaj direktno iz kutije dolazi sa predinstaliranom Android 8.1 platformom i na početku je bilo veoma čudno vidjeti Xiaomijev telefon bez MIUI korisničkog interfejsa.

Camera

Na poleđini telefona se kriju duple postavke kamere, od kojih je jedan 12megapikselni senzor, i drugi 20megapikselni senzor koji će pospješivati svjetlinu noćnih fotografija. Prednja kamera je takođe veoma unaprijeđena, sada umjesto 5 vidimo čak 20megapiksela, kao i prednji blic.

Fotografije zabilježene primarnom kamerom izgledaju odlično sa dobrim bojama i velikom količinom detalja. Moramo pohvaliti i HDR režim koji još više upotpunjuje oštrinu iako za to nije baš namjenjen, ali na bolje rezultate se ne možemo žaliti. Noćne fotografije takođe izgledaju jako dobro i sistem dualnih kamera u svrhu poboljšanja osvjetljenja radi odlično. Portret mod je u interfejsu glavne kamere takođe dostupan, i odvojeni subjekti izgledaju veoma prirodno bez oštrih ivica.

Što se tiče prednje kamere, stvari ostaju iste kao i na glavnoj, odlični detalji zahvaljujući dobrom senzoru, uz ne previše šuma u sjenama, pored toga odlična vijest je što čak i na prednoj kameri postoji portretni mod, koji takođe radi savršeno kao i na glavnoj.

Kada pričamo o video režimu, kvalitet zabilježenih detalja je jako dobar, pogotovo na podržanoj 4K rezoluciji u 30-fpsa. Na telefon je nedavno stigla i nadogradnja koja je omogućila 1080p snimanje u 60 frejmova, ali i dalje postoji problem sa bilježenjem zvuka u snimcima kao i na prošlim Xiaomi telefonima. Počinjemo gubiti nadu da će ovaj problem ikada biti otklonjen.

Connectivity

O mogućnostima povezivanja ovog telefona možemo reći dosta dobrih stvari, ali je greška definitivno napravljena u uklanjanju 3.5mm audio porta. Da je riječ o flegšip telefonu, lakše bi mu oprostili, ali smatramo da bi svaki mid-rendžer trebao imati stari dobri audio ulaz. On je koliko toliko nadomješten TypeC adapterom, bar za sada. Što se tiče SIM kartica, telefon ima podršku za dvije nanoSIM kartice, ali bez hibridnog slota jer slot za microSD karticu ne postoji, moraćete se zadovoljiti sa 32, 64 ili 128GB interne memorije. Wi-Fi antena u telefonu radi preko duplog kanala, Bluetooth je verzije 5.0 a na vrhu telefona se nalazi i Infra Crveni blaster, baš kao i kod ostalih Xiaomi telefona.

Podržane mogućnosti bežičnog povezivanja:

  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 1
  • Bluetooth v5.0
  • Infra-Red
  • Type-C 2.0 OTG

Podržane mrežne frekvencije:

  • 2G GSM: 850, 900, 1800, 1900 MHz
  • 3G WCDMA: 850, 900, 1700, 1900, 2100 MHz
  • 4G LTE: 800, 850, 900, 1700, 1800, 1900, 2100, 2600 MHz

Battery

Mi A2 u sebi sadrži bateriju kojoj je kapacitet 3000 miliamper-časova što je za samo 80 miliampera manje nego na prošloj A1 verziji. Skoro pa ista baterija, ali se A2 pokazao malo lošiji po pitanju autonomije. Na njemu se može postići oko pet sati i 30 minuta Screen On vremena sa osvjetljenošću na oko 60% uz upotrebu igara i youtube video sadržaja.

Fabrički punjač telefona je opremljen Quick Charge 3.0 tehnologijom. Za 30 minuta telefon se napuni 37%, dok je za potpuno punjenje urađaja bilo potrebno sat vremena i 47 minuta.

Final words

Xiaomi Mi A2 je zaista dobar telefon. Istina je da je Mi A1 bio revolucionarniji uređaj jer do tada nismo mogli vidjeti tako dobar telefon po izrazito niskoj cijeni, ali i druga verzija nastavlja stopama prethodnika za samo 220 eura. Smatramo da su odlične performanse, kamere i dizajn ispunili naša očekivanja.

Xiaomi Mi A2 Specifikacije

Da li se vama dopada Xiaomi Mi A2? Pišite nam u komentare, a ako vam se dopada ova recenzija, lajkujte nas na facebooku, pretplatite se na naš youtube kanal i posjetite nas na društvenim mrežama, bićemo vam veoma zahvalni! Hvala što ste nas pratili, vidimo se i u sledećoj recenziji.

Zahvaljujemo se MOBITECH prodavnici telefona i opreme za testni uređaj!

Prednosti i mane

Razlozi za i protiv

Cijena
Odličan čip i performanse
Izvanredne i kvalitetne kamere za srednju klasu telefona
Brzo punjenje radi - brzo
Bez 3.5mm audio ulaza
Problem sa zvukom kod video snimaka
Loša vidljivost ekrana na suncu
Bez opcija podešavanja boja ekrana