• Četvrtak, April 25, 2019

LG G8 ThinQ imaće ToF prednju kameru

Kako nam se približava MWC, skoro sve vijesti nekako imaju veze s njima, pa se ni ova ne razlikuje mnogo. Znamo da LG planira da predstavi novi telefon ove godine. LG G8 ThinQ će biti predstavljen u Barseloni, a LG je prije same objave otkrio da će telefon doći sa ToF (Time-of-flight: vrijeme leta) prednjom kamerom. Ovaj senzor je razvila Njemačka kompanija po imenu Infineon, i iako ne znamo mnogo o tehničkim karakteristikama samog senzora, iz Korejske kompanije su rekli da će "donijeti novi nivo sposobnosti prednjoj kameri u pametnim telefonima".

Ovaj ToF čip iz Infineona radi tako što registruje infracrveno svjetlo koje se reflektuje o lice subjekta. Korištenje ove tehnologije znači da će kamera bolje raditi u uslovima slabog osvjetljenja, a takođe će smanjiti i opterećenje na procesor koji će zbog toga trošiti manje baterije. Nekoliko je različitih primjena nove tehnologije – otključavanje putem skenirana lica biće još sigurnije a VR tehnologije će moći dalje da se razvijaju.


 

Andreas Urschitz, predsjednik Infineon-ovog odsjeka za menadžment i marketing rekao je da će se 3D kamere naći na većini pametnih telefona kroz narednih 5 godina, a takođe je rekao i da će njegova firma imati veliki uticaj na razvoj i implementaciju ove nove tehnologije.

Izvor