• Petak, Septembar 13, 2019

Google će se odlučiti za navigaciju gestovima u Android Q

Androidov klasični navigacioni sistem sa 3 tastera je na Android telefonima od verzije 4.0 Ice Cream Sandwich. Uveden je još u oktobru 2011. Međutim, sa veličinama ekrana koje se sve više povećavaju, ivice se smanjuju, a prostor na ekranu postaje sve vrednijo, ovaj sistem počinje da izgleda prilično staro.
U nadi da će to popraviti, Google je prošle godine predstavio novu „navigaciju zasnovanu na tabletama“ koja je trebala zamijeniti sistem s 3 tipke. Dobili su negativne povratne informacije od korisnika, pa samo godinu dana kasnije, internetski gigant ga uklanja u korist navigacionog sistema putem gestova, sličnog onom u iPhone X modelu, koji će sada postati obavezan na svim Android Q pametnim telefonima.
Kako bi zadovoljili tradicionalnije korisnike, podrška za navigacijsku traku sa 3 tipke će takođe biti obavezna u Androidu Q. Što se tiče korisničkog korisničkog interfejsa zasnovanog na tabletama, on više neće biti obavezan i vjerovatno će u potpunosti nestati u nekom trenutku u bliskoj budućnosti. Google nije potvrdio da li će specifični OEM navigacijski sistemi poput onih koje su razvili Samsung ili Huawei biti dozvoljeni u Androidu Q, ali je bili su prilično jasni u svojoj viziji o ujedinjavanju Android ekosistema, što će, zauzvrat, vjerojatno obeshrabriti.
Prema Google-u, ostavljanje samo dva navigaciona sistema pomoći će da se aplikacije lakše razvijaju. Na kraju krajeva, programeri trenutno moraju uzeti u obzir različite opcije navigacije koje nude brendovi pametnih telefona i kako one mogu utjecati na interakcije s odgovarajućim aplikacijama.