• Utorak, April 23, 2019

Essential PH-2 donijeće zanimljivu novu tehnologiju

Endi Rubin, suosnivač Androida, nakon što je napustio Google u 2015. osnovao je novu kompaniju koja je proizvela prvi telefon u maju 2017. godine, a to je bio Essential PH-1. Ovo je svojevremeno bio jedan pristojan telefon sa dobrim specifikacija, ali ipak, firma od njega nije zaradila dovoljno novca da nastavi redovno da proizvodi nove modele. Ipak, čini se da će njegov nasljednik, PH-2, biti još bolji uređaj koji za sad ima sve predispozicije da zaradi mnogo više novca nego PH-1.

Ne pričamo ovdje samo o specifikacijama, nego takođe i o nekim zaista zanimljivim tehnološkim rješenjima. Prema jednom izvještaju, PH-2 će imati selfi kameru smještenu ispod ekrana. Zapravo, imaćemo jedan neprekidan komad stakla koji će se pružati cijenom površinom prednje strane telefona bez izreza ili drugih opstrukcija. Kada se selfi kamera pokrene, ekran na tom dijelu postaje proziran što omogućava senzoru da pravi fotografije čak i kroz staklo. Još uvijek ne znamo da li će ekran biti izrađen u LCD ili AMOLED tehnologiji.


 

Još jedna stvar koju možemo vidjeti sa ove skice je da će PH-2 imati senzor otiska prsta ispod ekrana. Zaista se nadamo da će ovaka tehnologija uskoro ugledati svjetlost dana jer će nesumnjivo pokrenuti čitav niz novih tehnoloških rješenja koje se tiču razvoja pametnih telefona.

Izvor