• Četvrtak, Maj 23, 2019

Android Q će imati ugrađeno snimanje ekrana u interfejsu

Android svake godine predstavi novu verziju sistema čije se ime izvodi iz rednog slova alfabeta. Prošle godine je to bio Android Pie, što znači da ove godine na red dolazi Android Q. I ako još ne znamo šta će Q označavati, znamo da je predstavljen prvi pregled sistema za razvijače aplikacija, te možemo vidjeti nove funkcije koje ovaj sistem sadrži.

Jedna od njih je i snimanje ekrana, nešto što je do sada iOS imao, ali Android ne. Postoje mnoge aplikacije za snimanje ekrana koje možete preuzeti sa Play prodavnice, ali je svakako mnogo lakše imati predinstaliranu funkciju na dohvat ruke. 

Beta korisnici novog sistema mogu pronaći ovu opciju u System – Advanced – Developer Options – Feature Flags – settings_screenrecord_long_press, i omogućiti je. Nakon ovog odabira, snimanje ekrana možete pokrenuti zadržavanjem "hotkeya" za snimak ekrana, to jeste zadržavanjem na tipku za smanjivanje i otključavanje. Nakon toga izaberete da li želite da telefon snima glas i lokacije dodira i započnete snimanje!

Kada ste gotovi sa snimanjem, možete ga prekinuti kroz panel za notifikacije. Kako nova funkcija izgleda pogledajte u videu ispod!