• Subota, Septembar 07, 2019

Šta nam donosi Android P

Svake godine, Google koji je vlasnik Androida predstavi novu verziju svog sistema. Ove verzije se broje po abecedi (i slatkišima), a poslije Android 8 Orea u tom slučaju dolazi Android 9 P. Još ne znamo koji će slatkiš slovo P označavati (postoji mnogo predviđanja kao što su Android Popsicle, Pancake, Pie, Pop Tart, Peppermint i slično).

Glavne novosti sledeće verzije sigurno nije njegovo ime, već nove karakteristike koje će donijeti, i one stare funkcije koje će unaprijediti. Google je već predstavio treću verziju beta nadogradnje Androida P, tako da možete isprobati ovaj sistem, ali samo u slučaju ako imate jedan od ovih modela ispod, i u slučaju da znate šta radite! Ne odgovaramo za bilo kakva nastala oštećenja prilikom instalacije Android P beta sistema na vaš uređaj.

Telefoni koji podržavaju Android P beta nadogradnju su:

 • Xiaomi Mi Mix 2S
 • Vivo X21
 • Vivo X21 UD
 • Sony Xperia XZ2
 • Oppo R15 Pro
 • OnePlus 6
 • Nokia 7 Plus
 • Google Pixel XL
 • Google Pixel
 • Google Pixel 2 XL
 • Google Pixel 2
 • Essential Phone

Notch podrška

Svjesni smo da sve više i više telefona na vrhovima svojih ekrana dobijaju izreze, o tome smo i pisali u našoj prošloj blog temi – Izrezi na vrhu ekrana ili „notch“ – Trend koji mnogi (ne)vole.
U narednoj Android verziji, Google donosi podršku za izreze na ekranu, što će omogućiti normalno ponašanje raznih aplikacija kod telefona sa izrezom, to jeste razvijači aplikacija već mogu preko beta verzija sistema testirati kako se njihova aplikacija ponaša na novom sistemu.

Android Dashboard

Kontrolna tabla je nova opcija koja će se naći na sistemu Android P. Glavna karakteristika kontrolne table je ta što ćete dobiti uvid u kojim aplikacijama trošite najviše vremena dok koristite svoj telefon.
Takođe, sa ovom opcijom možete vidjeti koliko ste puta otključali telefon ili koliko ste notifikacija dobili. Sa Dashboardom takođe možete podesiti upozorenja koja će djelovati kao alarm ako trošite previše vremena u nekoj aplikaciji, savršeno za samokontrolu.

Poboljšane notifikacije

Sa novim sistemom ćemo takođe dobiti poboljšanje obavještenja! Android P će omogućiti dodavanje brzih odgovara u samu notifikacijsku traku pri dopisivanju.
Takođe, Android posuđuje jednu od karakteristika iOS-a, a to su detaljnije notifikacije. U „gornjem meniju“ će se nalaziti profilne sličice onog ko vam piše, ili ako vam neko pošalje sliku putem socijalnih mreža ili poruka, ista slika će odmah biti dostupna u notifikacijama!

Zumiranje na tekst prilikom pisanja

Još jedna opcija posuđena od iOS-a! Nema veze, dobre stvari bi trebale biti što više dostupne!
Prilikom odabira upisanog teksta na novom platformi će se pojavljivati zumirani prikaz slova koji će biti koristan za lakšu navigaciju. Koliko vam je pokušaja do sada trebalo da odaberete ono slovo što ste pogriješili ranije u tekstu? Nadamo se da ovo više sa P verzijom neće biti problem! Ako niste korisnik iPhone telefona, onda treba da znate da ova opcija već odavno postoji na iOS sistemima.

Editovanje screenshotova

OK, možda sada u sebi govorite „Pa već imam ovo na telefonu“, ali ne!
Direktno uređivanje skrinšotova je dostupno na nekim korisničkim interfejsima, kao što je OnePlus-ov OxygenOS za primjer, ali ne i na čistom Android sistemu, do naredne verzije! Sa njom dobijamo opciju uređivanja skrinšotova čim ih napravimo, kao što je šaranje ili označavanje slike zaslona!

Novi navigacioni meni

Softverska tipke za povratak nazad, home tipka i tipka nedavnih aplikacija dobijaju izmjenu!
U podešavanjima ćemo moći ukloniti tipku za nedavne aplikacije, a onda će se one otvarati gestom kao kod modela iPhone X – Prevlačenjem sa dna ekrana  (home tipke) ka sredini ekrana. U tom slučaju će tipka za nedavne aplikacije nestati, i ostajemo samo sa tipkom za povratak nazad i home tipkom. Ona će moći služiti i kao slajder za lakšu navigaciju kroz otvorene aplikacije.

Generalno poboljšana sigurnost

Naravno sa novim sistemom će doći nove sigurnosne zakrpe, ali će i sigurnost pri korištenju telefona, povezivanja na mreže i slično biti poboljšana. Na Androidu P će od sada za svaki vid enkripcije ili dekripcije podataka biti potrebna vaša autentifikacija, vašim PIN-om, otiskom prsta i slično. Takođe MAC adrese koje vaš telefon dijeli kada se poveže na Wi-Fi mrežu će biti na neki način dinamične. Za svaku mrežu telefon će kreirati posebnu MAC adresu, koja će biti specifična za jednu od mreža na koju se povezujete i neće se mijenjati.

Malo pažnje je posvećeno i našoj sigurnosti, pa novi sistem neće dozvoljavati bilo kojim aplikacijama da pristupaju mikrofonu, kameri i ostalim senzorima dok je telefon zaključan. Ako neka od aplikacija bude ipak tražila pristupanje vašoj lokaciji ili nekom drugom senzoru, prvo će probuditi telefon iz stanja mirovanja i pitati vas za dopuštenje.