• Srijeda, 02 Juna, 2021

Šta je bitno kod kupovine korištenog telefona?

Mnogi od nas u jednom momentu zažele novi telefon. Neki od nas nisu u mogućnosti izdvojiti pozamašne sume za nove uređaje, uzimajući u obzir i cijene novih telefona danas koje se znaju kretati po drastičnim cijenama od 500€ pa do čak 1400€, koja kod novih uređaja ubrzano opada. Zbog ovih razloga mnogi se odluče potražiti korištene telefone, ali postoje neugodne situacije do kojih se može doći nakon kupovine polovnog uređaja, kao što su kupovina telefona sa pokvarenim komponentama, ukradenih ili blokiranih telefona, telefona sa nevažećim garancijama ili uređaja koji su bili u kontaktu sa vlagom ili vodom. Kada kupujete polovan telefon, obavezno trebate obratiti pažnju na nekoliko stvari, a da bi vam olakšali postupak provjere telefona, pripremili smo nekoliko korisnih savjeta sa kojim bi trebali biti sigurni da kupujete ispravan telefon.

Kao prva stavka, pronađite telefon koji će odgovarati vašim potrebama, i to po pravoj cijeni. Ako koristite telefon samo za uobičajene dnevne radnje kao što su pozivi, poruke, dopisivanje i listanje socijalnih mreža, vjerovatno vam neće prijeko biti potreban neki flegšip model sa vrhunskim performansama, ali opet na drugu ruku, ako koristite telefon u druge svrhe kao što je igranje zahtjevnih igrica ili slično, a želite da vam sve radi glatko, biće vam potreban telefon sa nešto jačim specifikacijama.  Pronalazak telefona sa puno nižom cijenom često zna biti indikator problema sa telefonom, budite sigurni da ste pročitali sve informacije i da nigdje nisu navedeni takvi problemi, možda je ipak nekome samo prijeko potreban novac, a ovo možete iskoristiti.

Kada ste sigurni da ste pronašli pravi telefon za vas, kontaktirajte prodavca i opet ga pitajte da li je sve u redu sa telefonom, moguće je da kvarovi ili neki nedostaci nisu navedeni u oglasu. Obavezno birajte telefone koji prodaju prodavci u vašoj regiji, ogromna je prednost ako možete testirati telefon prilikom kupovine. Takođe, ako kupujete telefon iz druge regije, osigurajte se i izaberite brzu poštu uz koju možete otvoriti i pregledati telefon prilikom prijema pošiljke, na ovaj način ćete moći uočiti ako telefon ima neke probleme, a ako uočite neke nedostatke, možete ga odbiti i vratiti nazad prodavcu.

Ako se nalazite sa prodavcem uživo, dajte mu do znanja da ne želite užurbanu kupovinu, takođe ga obavjestite da ćete pregledati telefon i da će vam za to trebati određeno vrijeme. Kada kupujete telefon putem brze pošte, obično nećete imati mnogo vremena za provjeru kakvu možete napraviti prilikom kupovine lično.

Sa nekoliko koraka možete provjeriti da li je telefon ukraden, i da li mu je garancija važeća. Preporučujemo da ne kupujete telefone bez važeće garancije. Obavezno kupujte samo telefone sa originalnim pakovanjem i svom pratećom opremom, garantnim listom i važećim stikerom sa IMEI brojem na kutiji.


 
  • Upalite telefon i na tastaturi za pozive upišite *#06#, na ekranu će vam se pojaviti jedinstveni broj telefona. Uporedite ovaj broj sa brojem na kutiji telefona, takođe, ovaj broj treba da bude upisan na ovjerenom garantnom listu, budite sigurni da se podudaraju i da garantni list sadrži pečat kompanije od koje je kupljen telefon.
  • Na internetu takođe postoji postoji web stranica preko koje možete izvršiti provjeru da li je telefon ukraden, izgubljen ili pronađen. Jednostavno upišite IMEI broj telefona, I na ekranu će vam se pojaviti informacije ako je neko prijavio telefon kao izgubljen ili ukraden. Veoma korisna platforma.
  • Ako ste se osigurali informacijama da je telefon ‘’čist’’, vizuelno ga pregledajte. Ako na kućištu ili na ekranu telefona postoje manje ogrebotine, ovo možete iskoristiti u cilju dodatnog smanjenja cijene, obavezno pitajte prodavca kako su nastale, dajte mu do znanja da ste ih primjetili, ali ipak budite pažljivi, dublje ogrebotine na ekranu mogu dovesti do pucanja zaštitnog stakla. Sve što se može otvoriti na telefonu, otvorite i pogledajte da li je sve u redu, osigurajte se da ništa nije vađeno iz telefona i da nije otvaran. Mnogi modeli imaju zaštitne markice na šarafima, budite sigurni da na nekom mjestu ne stoji izgreban tekst ili VOID oznaka koja označava da je markica skinuta sa određenog mjesta.
  • Obavezno provjerite sve portove na telefonu, kao što je port za punjenje ili slušalice, pokušajte priključiti telefon na punjenje i uvjerite se da je sve uredu, isto tako sa slušalicama. Pokušajte ubaciti svoju SIM karticu na licu mjesta jer je moguće da je telefon zaključan na određene mreže. Pokušajte pozvati nekoga, poslati SMS poruku, koristiti pretraživač, budite sigurni da sve funkcioniše kako treba.
  • Svi telefoni imaju test opciju harvera, kod za pristup je zavisan od modela koji kupujete, potražite ga na internetu ako niste sigurni koji je, za većinu Samsung uređaja je *#0*#. Jednostavno ga ukucajte u tipkovnicu za pozive i otvoriće vam se opcije za testiranje ekrana, zvučnika, vibracije, itd… Jednostavno prođite kroz sve opcije, provjerite da ekran nema mrtvih piksela, da ekran registruje sve vaše dodire, kao da sve ostale komponente na telefonu rade!
  • Takođe provjerite da li je telefon bio pod uticajem vode ili vlage, mali bijeli indikator bi trebao da bude bijel, a on se uglavnom nalazi na bateriji, kod ulaza za SIM slot, punjenje ili u portu za slušalice, osvjetlite ova mjesta i potražite ga, ako je indikator promjenio svoju boju u crvenu, telefon je bio pod uticajem vlage.

Ako je telefon kompletno ispravan, I ako ste sigurni da je to pravi telefon za vas, možete da ga kupite. Ali prije svega, ako imate nekih zamjerki, obavjestite prodavca, a možete ga zamoliti da vam dodatno spusti cijenu ako je telefon negdje izgreban ili oštećen, obično će prodavci ovo prihvatiti, ali opet budite sigurni da će obe strane biti zadovoljne ponudom. Veoma je bitna stvar da prodavac bude zadovoljan, jer će možda opet u budućnosti imati neku ponudu za vas, ili vam može dati telefon na par dana korištenja kao probu, uz povrat novca ako naiđete na neke probleme prilikom korištenja istog. Sve u svemu, poslije ovih testiranja bi trebalo da sve bude u redu sa telefonom.

Nadamo se da smo vam pomogli da izaberete pravi model za sebe, kao I da ne budete uplašeni prilikom kupovine polovnog telefona, jer uz dobar pregled, dobre su i šanse da ćete ga dugo koristiti!

Lista najpopularnijih telefona na našoj stranici!