• Nedjelja, Septembar 08, 2019

Savitljivi telefoni nam sigurno stižu, ali kada ih možemo očekivati?

Mnogi brendovi kao što su Samsung, LG, Apple, Huawei, Lenovo, ZTE i slično već godinama pokušavaju napraviti telefon sa savitljivim ekranom, što bi bila doista zanimljiva opcija na mobilnim uređajima. Teorija iza ove ideje je ta da bi telefon kao telefon bi mogli uvijek koristiti, a kada poželimo da na njemu gledamo film ili igramo igre, samo ga kao magičnim štapićem rasklopimo i dobijemo duplo veći ekran.

Nažalost izgleda da je ovo veoma komplikovana tehnologija za realizovanje, ali veći brendovi ulažu sve svoje napore u kreiranju ovakvog uređaja. Koliko znamo, za sada Samsung vodi u trci za prvi istinski savitljiv telefon jer je skoro došao i do patenta savitljive baterije, ali nedavno su se pojavljivali navodi da bi ga Huawei mogao prestići i prvi prikazati uređaj na raspklapanje. ZTE Axon M je rasklopivi telefon, ali  se ekran kod ovog modela ne savija, već ovaj telefon koristi drugi ekran, i kada ga rasklopimo dobijamo dva ekrana jedan pored drugoga između kojih se vidi ivica telefona, a to ne želimo.

Vjeruje se da će Samsung Galaxy F (ukoliko tako bude nazvan) biti predstavljen u januaru sledeće godine. Prvi koncept ovakvog ekrana je uživo prikazan čak 2016. godine ali taj isti ekran nije bio osjetljiv na dodir, što je naravno vitalna karakteristika telefona.

Tokom poslednjih godina Samsung je naporno radio na ovom projektu koji je takođe promjenio par imena, a kako kruže glasine, ekrani za savitljivi Samsung će biti gotovi do novembra ove godine, što znači da bi jedan ovakav telefon mogao da bude predstavljen na Samsungovom omiljenom događaju – Mobile World Congress-u koji se održava svakog februara u Barseloni.

LG je takođe registrovao svoje patente ekrana koji se mogu saviti, kako vidimo na ilustraciji patenta ispod jedna strana ekrana osjetljiva na dodir je iskorištena za kontrole, dok je desna strana vjerovatno ostavljena za video ilustracije, ali još nije poznato da li će i dodatna strana biti osjetljiva na dodir. Uglavnom još ne možemo očekivati bilo kakvu proizvodnju od LG-a, jer je ovo tek patent. Kako vidimo u primjeru Samsunga, potrebno je preći dugu stazu do realizacije ovakvog projekta.

Iz ove teme ne smijemo izostaviti Huawei koji je kako izgleda dobro skrivao svoje projekte. Nedavno smo saznali da će još jedan mainstream proizvođač priključiti trci u proizvodnji ovakvih telefona, štaviše možda i prestići Samsung u predstavljanju prvog savitljivog uređaja. Huawei će postati partner sa kineskim proizvođačem ekrana BOE, koji je već prikazao svoje savitljive ekrane (video ispod). Ovaj produkt bi takođe trebao biti predstavljen početkom 2019. godine, ali vjeruje se da je granica na početku samo 20.000 ili 30.000 telefona, Huawei samo želi da bude ispred Samsunga.


 

Sudeći ne samo po Huawei-u, BOE bi mogao postati najveći proizvođač ekrana u narednim godinama, jer se priča da će ova kompanija takođe početi prodavati svoje ekrane Apple-u, koji takođe planira napraviti savitljivi telefon, ali ne u skorije vrijeme, tačnije tek 2020. godine kako nam govore glasine.

Sigurno je da ćemo u narednom periodu sve više čuti o ovakvim telefonima. Možda će savitljivi telefoni postati i novi trend, pa ćemo svaki flegšip telefon moći „gužvati“. Ne preostaje nam ništa drugo nego da čekamo ovaj novi trend.