• Utorak, 25 Juna, 2024

UVOD

Xiaomi Redmi Note 7 je bio ogromna vijest kada je predstavljen u januaru, najviše zbog njegove cijene, međutim to nije sve što ga krasi. On se takođe može pohvaliti i sa 48-megapikselnom kamerom, Snapdragon 660 čipsetom, 4000-miliamperskom baterijom, Android 9.0 sistemom, i sve to za samo 150 evra! Ostanite uz nas!

Kompanija sa Xiaomi Redmi Note 7 telefonom opet dominira srednju klasu, međutim on se nalazi u još nižem cijenovnom rangu. Za ovaj novac bi vjerovatno očekivali nekog običnog plastikanera, ali Redmi Note 7 sa svoje prednje i zadnje strane donosi – staklo. Sa obe strane je zaštićen Corning Gorilla Glass tehnologijom pete generacije. Što se tiče plastike,  ona se nalazi tek na ivicama telefona. Kvalitet izrade je dobar, telefon je čvrst i lijepo leži u ruci.

Xiaomi je zapravo i sam htio demonstrirati koliko je uređaj čvrst, te su objavili video na kojem ga koriste kao podlogu za rolere i video gdje ga u kanti za smeće bacaju niz stepenice,  nismo sigurni da ćemo se ikada vozati na telefonima. Dugme za otključavanje i tipke za kontrolu zvuka su smještene sa desne strane telefona i dobro su pozicionirane, ne nalaze se previsoko. Senzor otiska prsta je svoje mjesto pronašao na centralnom dijelu poleđine te ovom telefonu dao izgled nekog flegšip telefona iz 2018-te.

Redmi Note 7 dolazi u nekoliko zanimljivih opcija boja od kojih bi pored Space Black i Neptune Blue izdvojili Nebula Red jer jednostavno izgleda najprivlačnije. U fabričkom pakovanju sa ovim telefonom možemo pronaći i korisnička uputstva, zaštitnu gel masku, brzi adapter za punjenje, USB-Type C kabl i iglicu za vađenje SIM slota.

EKRAN

I ovaj kao i većina mobilnih uređaja današnjice ima polukružni izrez na vrhu svog ekrana što ćete morati prihvatiti ako želite imati jedan ovako dobar telefon.

Radi se o 6.3-inčnom ekranu IPS LCD matrice koji prikazuje 1080p FullHD rezoluciju na 19.5 naprema 9 odnosu stranica. Ekran je prilično bogat pikselima i reprodukovani sadržaj prema tome ostaje izvanredno oštar. Boje na ekranu su dobre ali ništa specijalno, mogli bi reći tek neki standard za LCD ekran sa prisutnim plavkastim nijansama po displeju.

Osvjetljenje je takođe zadovoljavajuće i nećete imati problema sa prikazom na direktnom sunčevom svjetlu. Opet rezultati nisu izvanredni ali su dobri!

HARDWARE I OS

Mnogo Xiaomijevih mid-range telefona radi na Snapdragon 660 platformi što je slučaj i sa ovim modelom. On se pokazao kao perfektno sposoban čipset za telefone srednje klase koji će sve zahtjeve izvršiti bez problema, nismo osjetili nikakve znake slabosti prilikom korištenja, čitavo korisničko iskustvo se odvija glatko i bez zastajkivanja. Ovaj čip je izrađen u novijem 14-nanometarskom procesu i neće biti pregrub prema bateriji. Dolazi sa 3GB RAM-a i 32GB interne memorije ili 64GB interne memorije i 4 ili 6GB RAM memorije. Tu je i mogućnost proširenja putem microSD kartice do 256GB.

Glavni zvučnik telefona se nalazi na dnu pored porta za punjenje. Bez obzira na to što je mono tipa, poprilično je glasan i kvalitetan.

Direktno iz kutije Redmi Note 7 dolazi sa predinstaliranim Android 9.0 Pie sistemom preko kojeg je postavljen MIUI 10. Ovaj telefon bi bio pun pogodak da je bio u Android One programu. Nažalost ćemo se mučiti sa MI korisničkim interfejsom. To je naravno samo naše subjektivno mišljenje, čini nam se da je interfejs dosta zakomplikovan i da ne dozvoljava veliku mogućnost podešavanja, pogotovo da ne spominjemo reklame koje se nalaze u samom interfejsu.

Tu su na drugu ruku neke dobre funkcije koje ne možemo pronaći na ostalim telefonima, kao što je zaključavanje individualnih aplikacija, upravljanje gestovima i slično.

KAMERA

Glavna karakteristika ovog telefona je definitivno njegova 48-megapikselna primarna kamera koja se na poleđini nalazi ispod 5-megapikselnog dubinskog senzora. Ova kamera radi na Quad Bayer principu postrojavanja piksela. To znači da se četiri piksela spajaju u jedan kako bi dobili što bolju registraciju fotografije.

Fotografije se stoga bilježe u rezoluciji od 12-megapiksela, ne u 48, i ako je 48-megapikselna rezolucija dostupna u PRO režimu ne preporučujemo korištenje iste jer se čitava priča oko dobre kamere u tom slučaju gubi, fotografije postaju pune šuma i detalji se gube.

KVALITET FOTOGRAFIJA

Auto mod sa upaljenim AI režimom će zabilježiti veoma dobre fotografije u kojima su boje realno prikazane. U njima je sačuvano mnoštvo detalja i ne pate od šuma čak ni u sjenama. Ova izvedba još više doprinosi noćnim snimcima u kojima takođe nije primjetno mnogo šuma. Od Redmi-ja Note 7 smo očekivali tek prosječne rezultate ali nas je iznenadio kvalitetom fotografija.

Ništa lošije informacije nisu ni u portret modu. Dubinska kamera precizno i mekano odvaja subjekat od pozadine. Ponekad zna da pogriješi, ali su krajnji rezultati kada dobro napravite fotografiju odlični.

Selfie kamera sačinjava 13-megapikselni senzor iza f/2.2 objektiva koji takođe pravi dobre fotografije kojima detalja ne fali. Nažalost nije opremljena autofokusom, ali ima širok ugao fotografisanja.

VIDEO

Video se na ovom telefonu bilježi u maksimalnoj FullHD rezoluciji na 30, 60, ili 120 frejmova. Takvi snimci su elektronski stabilizovani. Ostali modeli sa ovim čipsetom imaju podršku za 4K snimke ali Redmi Note 7 ne. On svakako podržava ovu rezoluciju te možete skidati aplikacije kroz koje video možete snimati u 4K rezoluciji.

XIAOMI REDMI NOTE 7 KAMERA PRIMJERI

POVEZIVANJE

Redmi Note 7 ima hibridni dual SIM utor. Možete kombinovati dvije nanoSIM kartice ili jednu nanoSIM i jednu microSD karticu. Naravno, podržava i LTE konekcije, ali nije opremljen NFC senzorom.

Bluetooth je nove pete generacije, dok se telefon puni i vrši žičane komunikacije preko Type-C reverzibilnog konektora. Ko bi rekao, Type-C na telefonu od 150 evra, dok neki brendovi na svojim mid-rendžerima i dalje imaju microUSB konektore.

BATERIJA XIAOMI REDMI NOTE 7 TELEFONA

Baterija koja se nalazi u ovom modelu ima kapacitet od 4000-miliamper časova. To će samo zaokružiti odličnu priču o ovom telefonu.

Jedna stavka koja je nažalost neće zaokružiti je to što je Xiaomi isporučio 10W punjač u fabričkom pakovanju. Telefon podržava Qualcomm QC 4.0  18-wattno punjenje, tako da ako želite iskoristiti pun potencijal, moraćete odvojeno kupiti brži punjač.

Po pitanju autonomije smo i više nego zadovoljni! Telefon je sposoban izdržati čitava dva dana korištenja u našem slučaju sa oko 8 sati Screen On vremena.

ZAVRŠNE RIJEČI

Xiaomi Redmi Note 7 je jedan zaista dobar telefon koji ne košta mnogo. Od njega smo dobili puno više nego što smo očekivali. Ekran je potpuno pristojan, čipset je moćan za srednju klasu, a kamere bilježe veoma dobre fotografije. Kako smo upravo i rekli karakteriše ga odlična autonomija sa sposobnošću brzog punjenja. Jedina zamjerka koju imamo ostaje za korisnički interfejs koji nam se jednostavno ne dopada.

Moramo još jednom ponoviti da ovaj telefon košta tek 150 evra. Doduše to je cijena kineske početne 3/32 verzije. Za globalnu 4/64 verziju morate izdvojiti tridesetak evra više, što je opet smiješna cijena za jedan ovako dobar telefon!

Xiaomi Redmi Note 7 Specifikacije

Ne zaboravite da se pretplatite na MOBOSdata Balkan Youtube kanal i uključite zvonce za obavještenja, kako bi prvi vidjeli šta je to novo u svijetu mobilne industrije. Hvala što ste nas pratili, i vidimo se u narednoj recenziji!

Prednosti i mane

Razlozi za i protiv

Nezamislivo jeftin u odnosu na kvalitet
Odlična izrada kućišta sa staklenom poleđinom
Dobri rezultati fotografija sa primarnom i selfie kamerom
Odlična autonomija sa podrškom brzog punjenja
Type-C konektor
Sposoban za 4K video koji nije omogućen u standardnom interfejsu
Komplikovan UI u kojem iskaču reklame
Nema NFC-a