• Četvrtak, Maj 23, 2019

UVOD

Februar je, i vrijeme je da krenete trenirati ako želite dobro izgledati za ljeto. Kao što znate, mi stvarno volimo tehnologiju i gadžete, pa kod nas ništa nije tako lako kao što bi trebalo biti. Prosto smo zato morali imati fitnes pratilac, jer kako bismo drugačije znali koliko smo kalorija potrošili ili koliko smo tačno pretrčali? Upravo smo zbog ovoga potražili jednog ovakvog pratioca, a u ruke nam je došao Xiaomi Mi Band 3. Unutar fabričkog pakovanja, Xiaomi je isporučio sam uređaj, silikonsku narukvicu, korisnička uputstva i punjač.

Xiaomi nažalost nema u ponudi mnogo narukvica, pa zvanično možete naći samo crnu, pink i plavu, mada na tržištu možete naći mnoštvo drugih boja i šara.

Ova Xiaomi pametna narukvica se pokazala kao sve što nam je trebalo, pa pogledajte i vi šta sve ovaj uređaj može.

EKRAN

Na samom početku, važno je da napomenemo da ovaj uređaj nije pametni sat, pa ne možete od njega ni očekivati neke funkcije koje pametni satovi posjeduju. Tačno je da ima neke, ali ne i sve. Kao prvo, Mi Band 3 nema okrugao ekran nego samo mali 0.78“ AMOLED displej rezolucije 120 x 80 piksela. Ovo je crno bijeli displej koji nažalost nije najsvjetliji, pa ćete na direktnom suncu morati prekriti sat rukom kako biste vidjeli informacije na ekranu.

Takođe, ovo je ekran osjetljiv na dodir, a za interakciju koristi pokrete prstom. Ipak, ovo nije baš najbolji ekran pa ćete ponekad morati i ponoviti pokret da ga ekran očita. Ovo vremenom postane bolje kad se malo naviknete na uređaj, ali i dalje nije baš najbolji ekran.

Nego, dosta sa manama. Kao što smo rekli, ne treba da očekujete pametni sat ni sve najbolje funkcije koje bi on posjedovao. Ovo je pametna narukvica, i za nju, ovaj ekran je i više nego dobar. Možete ga koristiti prstom, i vrlo je lako navići se na efikasne pokrete. Takođe, dovoljno je osvjetljen da se sve informacije i dalje vide dok god niste direktno ispod sunca.

HARDVER I OS

Proizvođač nije napisao koji tačno čipset ovaj uređaj koristi, ali koji god da je, radi svoj posao poprilično dobro. Navigacija je brza, nema laga, a tranzicije su poprilično glatke.

Osim ekrana, uređaj koristi jedno kapacitivno dugme za interakciju. Ovo dugme možete ili jednom pritisnuti da se vratite na početni ekran ili dugo zadržati gdje je ova opcija omogućena kako biste pokrenuli određene operacije.
Takođe ja bitno pomenuti i da je Mi Band 3 napravljen od plastike, i teži tek 20g. Uopšte ga nećete osjetiti na ruci dok ga budete nosili što je takođe vrlo korisno kad sam njih trenirate. Pametna narukvica ima IP67 certifikat za otpornost na vodu i prašinu što znači da ga možete sigurno nositi čak i dok se znojite, a možete ga ponijeti i sa sobom na tuširanje ili na plivanje jer može izdržati dubine do 50m.

Mi Band 3, kao i kod prethodne verzije, ima ugrađeno praćenje otkucaja srca koje radi poprilično dobro.  Zaista je fino znati ove informacije nakon treninga.

Što se tiče OS-a, proizvođač je naglasio da uređaj koristi poseban propratni OS. On i nije specijalno impresivan, ali nudi dobre funkcije praćenja treninga. On će zabilježiti koliko ste koraka napravili, kolika je razdaljina koju ste prehodali ili pretrčali i broj kalorija koje ste potrošili, a sve će ovo zabilježiti pasivno. Ako želite detaljnije informacije o treningu, možete izabrati između dvije opcije. Uređaj podržava dva režima rada.  U prvom režimu rada prati vaše trčanje na traci, a u drugom režimu bilo koji drugi tip treninga.

Sada je vrijeme da se u priču uplete i činjenica da za neometan rad narukvice treba da imate Mi Fit aplikaciju instaliranu na vaš telefon. Sve informacije koje narukvica zabilježi se sinhronizuju sa aplikacijom gdje ćete moći vidjeti detaljne informacije o treninzima uklučujući srdnju i maksimalnu vrijednost otkucaja srca, utrošene kalorije itd.

Mi Band 3 takođe bilježi i podatke o spavanju, a u Mi Fit aplikaciji možete precizno da vidite kako spavate. Možete tako da vidite kad ste u dubokom snu, kad u laganom, kad ste se probudili i drugo. Moramo reći da je spavanje sa narukvicom na ruci nešto na šta se treba navići. Pokušali smo ovo samo kako bismo testirali funkciju za potrebe recenzije, ali ne možemo reći da ćemo i nastaviti spavati sa njom na ruci.

POVEZIVANJE

Mi Band 3 se povezuje sa vašim telefonom preko Bluetooth veze, a proces povezivanja vrlo je jednostavan. Lako ga je postaviti i spremni ste koristiti narukvicu čim instalirate aplikaciju.

Kroz aplikaciju narukvica ima pristup vašim podacima sa telefona, doduše samo onim informacijama kojima vi sami odobrite pristup. Na narukvici možete primati notifikacije kao što su informacije o tome ko vas poziva, možete pročitati SMS poruke, mailove, čak i notifikacije sa drugih aplikacija kao što su WhatsApp ili Viber. Nažalost, ne možete odgovoriti na notifikacije direktno sa narukvice, ali to svakako i nije toliko važno.

Narukvica ne mora biti povezana sa telefonom da bi radila, tako da telefon možete ostaviti kući dok trenirate. Čim se vratite i približite telefonu, svi detalji treninga će se sinhronizovati sa njim, što je još jedna odlična funkcija.

BATERIJA

Na papiru se čini da Mi Band 3 ima malu bateriju. On dolazi sa litijum polimer baterijom kapaciteta 110 mAh. Međutim, ako uzmemo u obzir to da ovaj uređaj koristi AMOLED ekran koja radi samo po potrebi, a svakako se pale samo određeni pikseli, baterija je i više nego dovoljno velika.

Sa samo jednim punjenem narukvica može da izdrži do 20 dana, kako kaže proizvođač, mada se nama čini da može trajati čak i duže. Puni se kroz poseban adapter koji dolazi u fabričkom pakovanju, a do 100% se napuni za oko 75 minuta.

ZAVRŠNE RIJEČI

Xiaomi Mi Band 3 je stvarno odličan! Ovo nije pametni sat nego samo narukvica, a prati sve treninge odlično. To što je vodootporan je još jedna sjajna odlika, pa ga možemo preporučiti svakome ko želi da prati sve podatke o svom tijelu tokom treninga.

Takođe, fin je podatak i to što ova narukvica košta svega oko 30€, što je stvarno super cijena za narukvicu u čijoj su konkurenciji drugi uređaji koji koštaju mnogo, mnogo više.

Xiaomi Mi Band 3 Specifikacije

Da li se vama dopada Xiaomi Mi Band 3? Pišite nam u komentare, a ako vam se sviđa ova recenzija, lajkujte nas na Facebook-u, pretplatite se na naš YouTube kanal i posjetite nas na društvenim mrežama, bićemo vam veoma zahvalni! Hvala što ste nas pratili, vidimo se i u sledećoj recenziji.

Prednosti i mane

Razlozi za i protiv

Niska cijena
Praćenje otkucaja srca
Praćenje različitih tipova treninga
Baterija
Loša vidljivost na suncu
Teška interakcija