• Utorak, April 23, 2019

Introduction

Odmah na početku želimo razjasniti o čemu se ovdje radi. Ovo nije telefon za prosječnog korisnika, nego za nekoga ko ima malo drugačiji stil života, nekoga kome se dešava da mu telefon kao nama ispadne niz stepenice, ili nekoga ko telefon  “slučajno” pregazi autom.

Šalu na stranu, Cubot je izdržao sve naše testove. Po specifikacijama proizvođača njegovo kućište može da podnese do tonu pritiska što je veoma impresivan podatak za jedan pametni telefon. Cubot King Kong je takođe i vodootporan, a nosi IP68 sertifikat zaštite. Njegovo kućište je izrađeno od mekane plastike, dok sa strana ima ivice od cinka. Na poleđini je ovaj telefon takođe sav izrezbaren da bi pružio što jači osjećaj rukovanja.

U fabričkom pakovanju Cubot je isporučio – Telefon, korisnička uputstva, brendirani adapter za punjenje kao i microUSB kabl, kao i iglicu za vađenje sim slota, koju ćemo radije nazvati šarafciger, kasnije ćete vidjeti i zašto.  Idemo na detalje.

Video review

Unboxing

Display

Kao svoj ekran, ovaj Cubot koristi 5-inčni panel IPS martice, a on reprodukuje 720p HD rezoluciju. S’ obzirom da čipset u ovom telefonu i nije toliko jak, HD rezolucija predstavlja odličan izbor. Boje izgledaju pomalo isprane, ali je osvjetljenje zaista snažno, čak i na direktnom suncu.

Primjetili smo par žalbi na burn-in na ekranima ovih telefona, to jeste spaljivanje koje se može primjetiti kada ekran radi duže vremena. Držali smo telefon 30 minuta na istoj sceni, a pri promjeni nismo uspjeli primjetiti da se bilo šta ucrtalo na ekran.

Cubot preko svog ekrana ima LONGJI zaštitu od pucanja, ali zbog ovakvog tipa zaštite, frontalni dio je mekan i lako se izgrebe, čak i od brisanja telefona krpom. Prešli smo autom preko telefona, naravno izdržao je, ali su tragovi guma ostali ucrtani na ovoj zaštiti.

Hardware and OS

MediaTek 6580 platforma je implementirana u ovaj uređaj, a predstavlja tek uvodni čip sa nešto slabijim procesorom i bez LTE podrške. Konkretno se radi o procesoru sa četiri jezgre koje rade na frekvenciji od 1.3GHz. Sa procesorom je povezano 2 GB RAM memorije i 16GB interne memorije, ali tu je i podrška za microSD karticu do 64GB za dodatno proširenje vaše memorije.

Kada čujemo da telefon ima slab čip, pomislili bi da će imati problema u svom radu, ali baš suprotno. Oni koji su radili na ovom telefonu su to imali u vidu, i instalirali čisti Android 7.0 operativni sistem. Telefon je bez bloatware-a što je odlična informacija za jedan ovakav uređaj. On radi odlično! Veoma je responzivan u tranzicijama ekrana i otvaranju aplikacija, što ga čini još poželjnijim telefonom.

Na ivici telefona od cinka, se sa desne strane nalazi tipka za otključavanje i tipke za kontrolu zvuka, samo što one nemaju osjećaj tipki, već izgledaju kao da su napravljene od gume i kada ih pritisnemo ne dobijamo onaj klik.

Zvučnik ovog telefona se nalazi na donjem dijelu njegove poleđine. Obzirom da je ovo rugged telefon, ne možemo se žaliti na slabu glasoću i loš kvalitet zvuka, bar će raditi i kada ga potopimo u vodu.

Camera

Iznenađujuće, kamere rade zaista dobar posao za ovakav telefon. Na poleđini se nalazi 13-megapikselni senzor koji je opremljen auto fokus sistemom, a sjedi ispod otvora blende od f/2.2.

Boje i oštrina kod fotografija koje zabilježi primarna kamera su u redu, bar dok ne zumiramo u fotografiju, onda možemo primjetiti veliku količinu šuma na ivicama objekata, ali sasvim dobri rezultati na prvi pogled.  Ranije smo viđali čak i lošije fotografije na telefonima u srednjoj klasi. HDR režim dobro radi svoj posao ali ima tendenciju da preeksponira svjetle scene, takođe potrebno mu je par sekundi da napravi fotografiju, što će biti problem ako imate subjekat u pokretu.
Što se tiče noćne fotografije tu nemamo riječi hvale, šum je previše prisutan na noćnim snimcima. Tu je i režim noćnog slikanja ali ne pravi bilo kakvu razliku od automatskog moda.

Za video takođe ne možemo reći ništa dobro jer se snimci bilježe u zastarjelom .3gp formatu, a svakako ni rezultati nisu pretjerano dobri jer je osjetljiv  čest pad frejmova, boje izgledaju isprano, a elektronska stabilizacija ne ispunjava svoj dio posla. Iskreni da budemo, više svakako ni nismo očekivali.

Prednja kamera je 8-megapikselni senzor koji će dobro služiti za prosječne selfie fotografije koje se mogu dijeliti na socijalnim mrežama. One nemaju previše zabilježenih detalja ali ćemo pohvaliti malo dublje boje koje ovaj senzor registruje.

Connectivity

Da se vratimo i na onu iglicu, to jeste šarafciger koji smo spomenuli za vađenje SIM slota. Cubot je veoma simpatično napravio poklopac ispod kojeg se nalaze slotovi za SIM kartice i microSD karticu. Govorimo u množini, jer je King Kong dual-SIM telefon. Poklopac se skida tako što moramo odšarafiti dva vijka koja se nalaze pored kamere, a tu će nam pomoći naš – šarafciger.

Idemo dalje, što se tiče podrške u povezivanju, telefon nažalost nema LTE podrške, ali zato je tu dobri stari 3G. Telefon ima Bluetooth podršku, a puni se preko microUSB porta koji se nalazi ispod gumenog poklopca na vrhu telefona. Ovakav tip poklopca je tu iz razloga što ovaj telefon ima IP68 zaštitu protiv vode, a pored porta za punjenje se nalazi i 3.5mm audio ulaz za naše omiljene slušalice!

Lista povezivanja koju obuhvata Cubot King Kong je:

  • Wi-Fi 2.4G, 802.11 b/g/n
  • GPS / A-GPS
  • Bluetooth verzije 4.0

a podržane mrežne frekvencije su:

  • 3G WCDMA: 850 MHz / 1700 MHz / 1900 MHz / 2100 MHz
  • 2G GSM: 850 MHz / 900 MHz / 1800 MHz / 1900 MHz

Battery

Štedljiv čip, niska rezolucija ekrana i visok kapacitet baterije sa čak 4400 miliamper časova na ovom telefonu mogu napraviti čuda. Telefon smo koristili oko tri dana, sa ukupno oko 10časova Screen On vremena. Baterija može da izdrži poprilično dugo, ali bez podrške brzog punjenja, dugo joj treba i da se napuni. Za potpuno punjenje od 0 do 100% ovom telefonu je bilo potrebno oko 4 sata i 20 minuta. Svakako, veoma dobra autonomija za Cubot King Kong.

Final words

Sa naše strane, više je onih pozitivnih riječi kojim bi mogli opisati ovaj telefon, jer je Cubot King Kong zaista jeftin uređaj koji donosi mnogo. Mnogo, ali onima koji to trebaju u smislu zaštite. Čist Android sistem, kao i jaka baterija vas neće izdati onda kada vam najviše trebaju, a nemojte se ni brinuti ako vam telefon ispadne iz džepa. Tu je i sasvim solidna kamera da zabilježite sve neobične scene na koje naiđete, a koje će najbitnije biti moguće prepoznati. Mi smo svoj primjerak nabavili po cijeni od oko 110 eura, i smatramo da je zaista vrijedan svakog centa.

Cubot King Kong Specifikacije

Da li se vama dopada Cubot King Kong? Pišite nam u komentare, a ako vam se dopada ova recenzija, lajkujte nas na facebooku, pretplatite se na naš youtube kanal i posjetite nas na društvenim mrežama!

Prednosti i mane

Razlozi za i protiv

Niska cijena
Veoma izdržljiv uređaj
IP68 zaštita
Dobar ekran, sa dobrom vidljivošću na suncu
Ogroman kapacitet baterije
Bez podrške brzog punjenja, za punjenje je potrebno više od 4 sata
Ekran se lako izgrebe