• Srijeda, 24 Jula, 2024

Pametne narukvice – Samsung Gear Fit2 Pro vs Xiaomi Mi Band 3 vs Huawei Color Band A2

PAMETNE NARUKVICE

Danas u svojim rukama imamo tri pametne narukvice – Samsung Gear Fit2 Pro, Xiaomi Mi Band 3 i Huawei Color Band A2 koje ćemo zajedno uporediti. Odmah na početku moramo reći da je Samsungova narukvica puno bolja od ostalih, ali i skuplja. Vidjećemo da li njene funkcije opravdavaju cijenu u poređenju sa ovim alternativnim opcijama.

Sve ove narukvice su ustvari fitnes pratioci kojima je glavna uloga bilježenje vaših vježbi. Kvalitet njihove izrade je poprilično dobar, počećemo sa Samsungom.

KVALITET IZRADE I DIZAJN

Njegovo kućište je napravljeno od plastike i ima čvrstu konstrukciju. Sa desne strane sata se kao na mnogim samsungovim satovima nalaze fizičke tipke, korak nazad i povratak na početni meni. Karakteristika zbog koje je Fit2 Pro tako poželjan sat je njegov zakrivljeni ekran koji prati liniju vašeg zgloba. On zbog ovoga izgleda kao da dolazi iz budućnosti. Narukvica je napravljena od silikona, i dostupna je u dvije veličine, Small i Large. Sa ovim satom nažalost ne dobijamo drugu narukvicu, već samo onu koja je napisana na kutiji. To opet ne treba da vas brine jer na online prodavnicama možete pronaći mnoštvo narukvica različitih materijala.

Isto je je i sa Xiaomi Mi Bandom treće generacije. U kutiji vas čeka jedna silikonska narukvica, a ako joj poželite promjeniti boju ili veličinu uputite se na online shopove. Dostupnost narukvica za Mi Band je još veća nego za ostale satove. Kućište Xiaomijevog fitnes pratioca je u obliku pilule i veoma se lako vadi iz narukvice. On na sebi nema fizičkih tipki, već jedno kapacitivno dugme koje služi za interakciju. Ovaj sat je takođe napravljen od plastike i teži tek 20 grama pa ga nećete ni osjetiti na ruci.

Color Band iz Huawei-a je takođe veoma lagan sat koji teži 22 grama. Njegova narukvica je kao i kod ostalih satova napravljena od silikona. Skida se tako što se izvuče iz metalnog okvira sata. Lično nam se najviše dopala narukvica baš ovog sata zbog njenog 3D šablona.

EKRANI NARUKVICA

Samsung Gear Fit2 Pro je od tri na testu jedina narukvica koja može prikazivati boje na svom ekranu. Reprodukuje rezoluciju od 432 x 216 piksela na AMOLED displeju veličine 1.6-inča. Ekran i jeste najjači adut ove pametne narukvice. Izdvaja je ne samo pored druge dvije na testu, već na cijelom tržištu pametnih narukvica.

Xiaomi Band i Huawei Color Band  takođe imaju OLED matrice veličina 0.78-inča i 0.96-inča, ali ne prikazuju boje. Njihovi ekrani su jako slični, osjetljivi su na dodir i za interakciju koristite pokrete prstom. Kretanje po interfejsu na Mi Bandu je malo teško, a nekada ćete morati i ponavljati pokrete da bi ih sat ispunio. Ovaj proces je na Huaweiovoj narukvici jednostavniji, a najviše zbog toga što ona ima samo par opcija.

Sve narukvice nažalost pate od jednog problema, a to je vidljivost na suncu. Osvjetljenje i nije nešto posebno jako zbog OLED matrica i malenog kapaciteta baterija, tako da ćemo napolju preko dana rukom morati prekrivati ekran kako bi vidjeli sadržaj.

HARDVERSKE I SOFTVERSKE MOGUĆNOSTI PAMETNE NARUKVICE

Hardverski, ove narukvice pokreću različite platforme, ali nam je poznata samo ona prisutna na Samsungovom satu, a to je Exynos 3250 koji pored svog gigahercnog dual core procesora ima i internu memoriju od 4GB, a uvezan je i sa 512GB RAM memorije. Zahvaljujući internoj memoriji, na Gear Fit2 Pro možemo prebaciti muziku ili skinuti nove izglede sata. Ovo je zaista odlična funkcija jer ako imate bluetooth slušalice a volite slušati muziku dok trčite, više ne morate nositi telefon. Takođe na sat možete instalirati neke aplikacije za praćenje kao što su Under Armor Record, MapMyRun, Endomondo i slično. Stravu nažalost nismo pronašli u prodavnici jer je dostupnost trećih aplikacija za ovaj sat veoma mala.

SAMSUNG GEAR FIT2 PRO

Samsungova narukvica je veoma dobra i za plivanje. Zaštićena je 5 ATM ocjenom što znači da bi sat trebao izdržati pritisak do 50 metara u dubinu. U brzom meniju kojeg na satu povučemo odozgo kao i na telefonu postoji dodatna Water Lock opcija koja će kada plivamo spriječiti slučajne dodire po ekranu. Ova narukvica može automatski bilježiti par vježbi, dok iz interfejsa možete pokrenuti dodatne vježbe. Što se tiče samog bilježenja vježbe, moramo reći da je zaista precizno i interaktivno. Dok recimo trčite možete vidjeti kojom brzinom trčite, koliko kalorija trošite, koji vam je puls i slično, a kada završite vježbu zahvaljujući iznimno preciznom GPS senzoru dobijate mapu pređenog puta.

XIAOMI MI BAND 3

Mi Band po pitanju praćenja vježbi nije ništa lošiji od Samsung Gear-a . Ova narukvica koristi poseban propratni sistem koji nudi dobre funkcije. Bilježi dnevni broj koraka, potrošnju kalorija, ima automatski režim praćenja trčanja, kao i drugi mod u kojem su dostupne sve ostale vježbe. Ova narukvica kao i ona Samsungova ima senzor otkucaja srca koji u ovom slučaju ne radi konstantno, već onda kada ga vi pokrenete. Preciznost mu nije jača strana prilikom trčanja, ali je tačan kada mirujemo. Mi Band bilježi i podatke o spavaju, a na aplikaciji možete vidjeti svoje REM faze, kada ste zaspali ili kada ste se probudili. Tu je i vremenska prognoza kao i štoperica, dok na telefonu možete podesiti i obavještenja iz različitih aplikacija sa vašeg mobilnog uređaja. Ova narukvica je takođe vodootporna.

HUAWEI COLOR BAND A2

Huawei Color Band takođe može pratiti vaše dnevne aktivnosti i izvještavati vas o njima, a one uključuju dnevni broj koraka, potrošene kalorije, vrijeme spavanja, broj otkucaja srca, dok u drugom režimu rada možete pokrenuti tri vježbe, hodanje, trčanje ili vožnja bicikla. Najveća mana Huaweijeve narukvice je to što joj nedostaju drugi tipovi vježbi koje bi mogla pratiti, što je zapravo i glavna svrha jedne fitnes narukvice. Vodootporna je i ima IP67 sertifikat. Kada se poveže sa telefonom može prikazivati notifikacije iz raznih aplikacija, a u naprednom interfejsu Huawei Wear aplikacije možete vidjeti sirove podatke zabilježenih vježbi. Kada vas neko poziva preko narukvice takođe možete odbiti ili prihvatiti poziv, međutim ona nema svoj mikrofon i zvučnik tako da ćete poziv morati obaviti na telefonu.

METODE POVEZIVANJA PAMETNE NARUKVICE

Glavni način za uparivanje ovih narukvica sa telefonom je putem Bluetooth veze, dok Samsung Gear Fit2 Pro ima opciju i za povezivanje putem wireless signala, pa čak i za wireless strimovanje muzike preko Spotify-a.

Sve narukvice takođe imaju opciju i za takozvani „standalone“ režim. To što znači da ne moraju biti povezane sa telefonom da bi normalno radile. U tom slučaju naravno nemate neke opcije kao što su obavještenja.

BATERIJE, AUTONOMIJA I PUNJENJE

Na prvi pogled, ove pametne narukvice imaju male baterije, ali su im takve sasvim dovoljne. Samsung Gear Fit2 Pro ima najveću bateriju, 200-miliampera. Xiaomi Mi Band 3 ima kapacitet od 110-miliamper časova, dok Huawei ColorBand A2 95-miliampersku bateriju.

Glavna stvar kod izdržljivosti jednog uređaja sa baterijom nije njen kapacitet, nego optimizacija korištenja. Na Samsungovom Gearu autonomija može potrajati i do pet dana ako ga ne koristite previše. Ako ste ipak malo zahtjevniji korisnik očekujte prosjek od jednog do dva dana. Gear se puni preko posebnog magnetnog punjača sa pinovima i potrebno mu je oko 90 minuta da se potpuno napuni.

Xiaomi je veoma dobro optimizovao svoj Mi Band 3. Kako smo rekli on nema ekran u boji i koji ne prati konstantno vaše otkucaje srca, tako da ćete i zaboraviti kada ste ga punili. Može da potraje i do čak 20 dana. Puni se preko posebnog punjača sa pinovima, a sat prethodno morate izvaditi iz narukvice da ga spojite. Vrijeme punjenja je oko 75 minuta.

Huawei Color Band A2 na drugu ruku ima konstantno praćenje otkucaja srca, ali je sam po sebi štedljiv te može potrajati i do sedmicu dana u prosjeku. On se takođe puni preko malog wireless držača sa pinovima u koji se uključi microUSB konektor, a potrebno mu je oko 90 minuta za potpuno punjenje.

ZAKLJUČAK

Polako dolazimo i do kraja ove komparacije ili bolje rečeno 3 u jedan recenzije, jer je Samsungova narukvica puno naprednija pa se ni ne može direktno porediti sa druge dve. Pitanje je da li ona zaista vrijedi sedam Xiaomi Mi Bandova treće generacije ili čak deset Huawei Color A2 Bandova, a mi iskreno mislimo da ne vrijedi. To opet važi kako za koga. Svako traži drugačije funkcije od pametne narukvice, a to što Samsung Gear na primjer ima svoju memoriju za muziku, pa na trčanje pored narukvice i slušalica ne morate nositi telefon, je opcija koja će možda baš vama zapasti za oči pa ćete radije izabrati ovu narukvicu. Još jednom prvo razmislite šta vam je zaista potrebno jer razlika između 20 i 180 evra nije mala.