• Utorak, 25 Juna, 2024

Microsoft-ov HoloLens 2 stići će na tržište u septembru

Na MWC-u, koji se održao u februaru ove godine, Microsoft je predstavio drugu verziju svog AR uređaja- HoloLens 2. Naočare su navodno spremne, i ući će u prodaju u septembru, a koštaće 3.500 dolara.

Za ovu cijenu dobijate samo HoloLens 2 naočare. Uz to, korisnici će se vjerovatno odlučiti za Developer Edition koji će koštati 99 dolara mjesečno. Uz njega, korisnici će dobiti 500 USD Azure kredita i tri mjeseca probnog perioda za Unity Pro i PiXYZ dodatke (koji vam pomažu da vidite modele zasnovane na CAD-u u AR-u). Zbog ovoga je jasno da se HoloLens 2 fokusira na proizvodne kompanije.

Druga generacija HoloLens naočara nudi mnogo šire vidno polje u odnosu na prvu verziju – 52°, u pređenju sa klaustrofobična 34°. Rezolucija će i dalje ostati ista, „47 piksela po stepenu“ (što je naravno mnogo više piksela ukupno). Novi uređaj je sveukupno moćniji što se tiče hardvera. Doći će sa hardverski ubrzanim praćenjem očiju i ruku. Na kraju, same naočare su ugodnije za nošenje.

Novi HoloLens 2 vjerovatno neće biti uređaj za svakodnevno korištenje, ali svoju će upotrebu vjerovatno pronaći u kompanijama koje se u dizajniranju svojih proizvoda oslanjaju na CAD. Čini se da je, bar za sada, jedini AR koje je dostupan običnim korisnicima onaj koji imate na svom telefonu.

 

Izvor