• Utorak, April 23, 2019

Da li će Nokia 9 PureView biti najbolji pametni telefon, kojeg je Nokia dosad imala?

Već smo imali prilike vidjeti novi patentni dizajn ove kompanije, sa ukupno 5 kamera na zadnjoj strani uređaja. Danas je 91mobiles objavio novi render koji nam daje još bolji pogled na ključne detalje dizajna nadolazećeg pametnog telefona.


 

Pored pet senzora kamere koje koriste Zeiss optiku, tu je LED blic kao i modul za automatsko fokusiranje. Ova jedinstvena postavka zadnje kamere biće raspoređena u kružnom obliku i možda će upravo ovaj sistem od 5 kamera Nokiu 9 PureView učiniti jednim od najboljih uređaja na tržištu.

Što se tiče prednje strane uređaja, možemo primjetiti debele gornje i donje okvire, što se danas rijetko viđa na drugim uređajima drugih proizvođača. Međutim, vjerujemo da glavnu ulogu ovdje igra sistem od pet kamera, tako da prednja strana uređaja u ovom trenutku i nije toliko važna. Nokia 9 PureView će imati i zaobljene ivice na poleđini, kako bi korisnici lakše rukovali ovim uređajem. Dugmad za podešavanje jačine zvuka, biće postavljeni na desnu ivicu.


 

Nokia 9 PureView dolazi sa 5.99-inčnim AMOLED ekranom, rezolucije 2880 x 1440 piksela i odnosom stranica 18:9. Vjeruje se da će uređaj pokretati Snapdragon 845, zajedno sa 8GB RAM-a i dvostrukom opcijom interne memorije od 128GB i 256GB. Životni vijek uređaja osigurava baterija kapaciteta od 4150 mAh koja dolazi sa 18W brzim punjačem.

Uređaj će takođe imati i skener otiska prsta integrisan u ekran, ali neće biti opremljen 3.5mm priključkom za slušalice. USB Type C port je tu, i on je zadužen za prenos podataka i punjenje telefona. Uređaj će raditi na Androidu 9.0 Pie sistemu i biće dio Google-ovog Android One programa.


 

Nokia 9 PureViwe će biti predstavljena 24. februara, samo četiri dana nakon što Samsung predstavi svoje vodeće uređaje za 2019. godinu. Da li će Nokia povratiti staru slavu uvođenjem ovoga modela, još uvijek ne znamo, ali ovo bi svakako mogao biti najbolji telefon ikada objavljen od strane Nokie.

Izvor