• Ponedjeljak, Septembar 09, 2019

Nadolazeći trendovi među telefonima u 2019. godini

Unikatnost je faktor koji definiše jedan pametni telefon. Svaki proizvođač teži ka tome da njegov flegšip model ima neke karakteristike po kojima bi se telefon izdvajao nad konkurencijom. Najviše pažnje se obraća na ekran telefona, ali i njegove performanse, kamere i tipove punjenja. U zadnje vrijeme sve više čujemo o savitljivim telefonima, jednim od trendova koji će označiti 2019. godinu, ali koje su to još inovacije koje možemo očekivati?

Telefoni postaju savitljivi kao papir

Samsung je nedavno predstavio svoj prvi savitljivi telefon, a sa njim su u trku uskočili i kineski proizvođači Xiaomi i Huawei. Glavna mana tehnologije savitljivih ekrana o kojima se najviše priča je njihova cijena. Ovo su svakako komadi tehnologije koje bi svako poželio imati u svom džepu, ali najavljena cijena od 2000 eura nije malo.

Savitljivi telefoni su rezultat glomaznosti uređaja koji se u zadnje vrijeme predstavljaju, tako da je telefon koji se može rasklopiti veoma dobro riješenje. Dok ste u gužvi možete ga koristiti kao normalan kompaktni uređaj koji ima ekran od 4, 5 ili 6-inča, a kada ga rasklopite dobijate puno veći displej od 7,8 ili 9-inča na kojem možete pratiti filmove, igrati igre ili slično. Ipak prvi problem koji se javlja kod ovakvih telefona su baš njihovi savitljivi ekrani.

Dok je problem dugo godina bio kreacija samog savitljivog ekrana, novi izazov je kako zaštititi ovakav panel. Gorilla ili Dragontrail opcije neće funkcionisati jer – nisu savitljivi. Sigurni smo da su se brendovi posvetili ovom problemu, i da ćemo u budućosti viđati mnogo polomljenih savitljivih ekrana. 

Još jedan problem koji bi se mogao pojaviti je sama izdržljivost ovakvog ekrana. Tehnologija koja je tek krenula u svoj uspon na početku možda i nije najpouzdanija. Ako vaš telefon rasklapate pedesetak puta dnevno što je optimalan broj, savitljivi mehanizam bi mogao lako posustati, da ponovimo – na telefonu od 2000 evra.

Možda će vas i ovo zanimati –  Savitljivi telefoni nam sigurno stižu, ali kada ih možemo očekivati?

Prvo izrez, a sada rupa

Prošlih godina smo na većini telefona viđali izreze na ekranima (notch), i to u mnogim oblicima, ali se ove godine stvari mijenjaju. Notch se sada odvojio od gornje ivice telefona i svoje mjesto će pronalaziti po ćoškovima ekrana. Samsung je još jednom prvi brend sa ovakvom inovacijom što možemo vidjeti na novoj S10 seriji.

Ovaj dizajn je po nama manje napadan od starih izreza na vrhovima ekrana, jer će korisnicima manje smetati dok gledaju video zapise ili igraju igre. Honor je na svom View 20 modelu objasnio zašto se on nalazi na lijevoj strani ekrana – Sa telefonom u horizontalnom položaju, rupa na ekranu je zaklonjena rukom, te se postiže netaknuto iskustvo cijelog ekrana. Kroz ankete, Honor je rekao da je rupa na ekranu najomiljeniji dizajn za sakrivanje prednje kamere kada se uporedi sa običnim ili centralnim izrezom.

Ovo je samo još jedan pokušaj da se ekran telefona približi stopostotom odnosu na tijelo mobilnog telefona, i sigurno ćemo ovakav pristup viđati u budućnosti, pogotovo ove godine. Na kraju, rupu na ekranu je takođe mnogo lakše i jeftinije napraviti od motorizovanih pop-up kamera ili magnetnih slajdera ekrana. 

Što više kamera, to bolje?

Reakcije većine pojedinaca povodom par kamera na telefonu, a koji nisu toliko zagrijani za tehnologiju su uglavnom negativne. "Šta će mi toliko kamera, dovoljna je jedna" ili "Samo da bi povećali cijenu" su uglavnom neki od standardnih odgovora koje čujemo svaki dan, ali šta kada bi vam rekli da veći brojevi kamera imaju smisla, na neki način? 

Dvije, tri, četiri, pa čak i pet kamera su odličan podatak ako su one napravljene da budu drugačije. Uzmimo za primjer jedan noviji telefon koji ima dvije kamere, a koje malo znače – OnePlus 5T. Obe kamere kod ovog telefona imaju RGB senzore i iste žarišne daljine, pa nam tako neće mnogo služiti.

Sistem treba da bude izveden tako da nam više kamera može poslužiti kada je potrebno. Jedna bi mogla biti primarna za standarna fotografisanja, druga bi mogla biti telefoto sa optičkim zumom, da bi mogli dobiti fotografije udaljenih subjekata bez gubitka kvaliteta same slike, treća bi mogla biti širokougaona, da nam prijatelji u grupnim fotografijama ne ispadaju iz kadra, četvrta bi mogla poslužiti za prikupljanje informacija o dubini pozadine u portretnom modu, dok bi još jedna mogla biti 3D kamera za AI algoritme i AR aplikacije budućnosti, zašto da ne?

Nadamo se da shvatate poentu, više i više kamera nas očekuje ove godine, pa i u budućnosti i ovaj trend neće prestajati, svidjelo vam se to ili ne, bar dok se ne pronađu jeftinije zamjene koje će raditi dovoljno dobar ili još bolji posao.

Nova generacije celularne mreže – 5G

Novi i dugo očekivani tip mreže – 5G, je konačno počeo stizati na mobilne telefone, a još veći udar implementacije 5G modema se očekuje naredne godine. Ovaj mrežni tip će sa svojim visokim mrežnim spektrom omogućiti ogromne brzine interneta, stream 4K sadržaja, VR u realnom vremenu, gotovo nepostojeći ping, i sl., ali šta je to nova mreža bez telefona koji je podržavaju?

Naravno, modemi koji podržavaju ovakav tip mreže kreću pronalaziti mjesto u mobilnim telefonima, a neki od njih su, ili će biti: Samsung Galaxy S10 5G, LG V50 ThinQ, Xiaomi Mi Mix 3 5G, ZTE Axon 10 Pro 5G, Huawei Mate X, OnePlus 5G telefon, iPhone 12, itd..

Možda će vas i ovo zanimati – Generacije celularnih mreža

Telefoni imaju više RAM memorije od računara?

Prošle godine smo vidjeli telefon sa 10GB RAM memorije – OnePlus 6T McLaren Edition, IQOO telefon koji dolazi će imati 12GB RAM memorije, Lenovo Z5 Pro GT već ima ovih 12GB, a Samsungov S10+ takođe ima opciju od 12GB RAM memorije. Da li nam je ona stvarno potrebna?

U današnje vrijeme kada aplikacije postaju sve zahtjevnije i zahtjevnije, optimalno je da naš telefon ima 4GB RAM memorije što je sasvim dovoljno. Na početku usponu Androida smo viđali telefone sa 128MB RAM memorije, tako da razmislite koliko se potreba za RAM memorijom povećala. 

Sigurni smo da će se ovaj trend nastaviti, ali 12GB je u 2019 vjerovatno previše jer nam trenutno nije potrebno, a čisto sumnjamo da ćemo imati telefone iz 2019 i kada bude. Ovakav trend je svakako u usponu, pogotovo kod kineskih brendova, tako da očekujemo vidjeti previše RAM memorije na telefonima ove godine.

Senzor otiska prsta ide u ekran!

Tehnologija koja je krenula u uspon prošle godine, senzori otiska prsta u ekranima, će se samo još više pojavljivati na telefonima ove godine. Ovo je već utvrđena informacija jer smo nedavno vidjeli da su i mainstream brendovi počeli ubacivati ovakve senzore ispod ekrana svojih telefona. 

Ovakvi senzori se razlikuju po tome što mogu biti optički ili ultrasonični. Optički senzori svjetlom ispod ekrana obasjavaju vaše papilarne linije, dok ultrasonični to rade putem zvučnih signala, nevjerovatno zar ne? Svakako su ultrasonični senzori puno skuplji za napraviti, ali su i mnogo bolji i precizniji što se tiče očitanja. 

Samo neki od modela koji su već dobili senzore otiska prsta ispod ekrana su: Samsung Galaxy S10/S10+, Huawei Mate 20 Pro, OnePlus 6T, Honor Magic 2, Vivo V11, Xiaomi Mi 9 i slično.