• Nedjelja, Septembar 08, 2019

Na tržište stiže sve više sklopivih telefona, šta će se desiti sa kategorijom tableta?

Danas je teško zamisliti život bez telefona ili nekog slićnog pametnog uređaja. Ljudi oko nas su navikli na svoje “pametne prijatelje”, za koje oni tvrde, da im u mnogim stvarima olakšavaju svakodnevni način života.

Telefoni su doživjeli niz drastičnih promjena, od onih malih “jednostavnih” uređaja, pa sve do malih “TV uređaja”. Težnja ka veličini ekrana dolazi zbog želje za boljim užitkom i večim ekranom. Međutim, što je uređaj veći, to je teži za nošenje, pogotovo ako ne volite torbice ili jednostavno želite svoj telefon da držite u džepu. Upravo ova činjenica je navela kompanije da naprave sklopivi telefon.

Sa pojavom ekrana koji imaju mogućnost sklapanja, čini se da bi 2019. godina mogla biti godina sklopivih telefona. Ovi uređaji bi mogli doći u različitim formama. Prve verzije mogle bi imati ekran koji se omotava radije nego da se sklapa ka unutra, kao dvije stranice zatvorene knjige. Rasklapanje fleksibilnog telefona sa duplim ekranom će podsjećati na manji tablet, pa se onda postavlja jasno pitanje, koja je poenta kupovine samo tableta?

Fleksibilni ekran ima mogućnost pretvaranja jednog ekrana u dva. Znamo da su i dupli monitori dobro pozicionirani u svijetu kompijutera, pa će i sklopivi telefoni zasigurno donjeti slične beneficije.
Uvođenjem sklopivih telefona, bi kompanijama kao što su Samsung, Huawei, OnePlus, HMD Global i drugima, osiguralo novo mjesto na vrhu tržišta, dok bi možda manjim brendovima dalo šansu da se fokusiraju na proizvodnju standardnih telefona. Prve generacije ovih sklopivih telefona će svakako bez sumnje biti skupe.

Razlog zbog kojeg kategorija tableta ovako brzo “izumire”, je taj što je u današnje pametne telefone spojen i tablet i laptop, što mu daje mogućnost da radi kao PC. I upravo ovi sklopivi telefoni bi mogli dovesti do toga da “glomazni uređaji” budu manje popularni. Naravno, biće potrebno neko vrijeme prije nego što sklopivi uređaji zaista postanu pristupačni i dovoljono rasprostranjeni, ali vjerujemo da će se to svakako desiti i samim tim kategorija tableta će se naći u velikoj nevolji.