• Ponedjeljak, Septembar 09, 2019

Izrezi na vrhu ekrana ili „notch“ – Trend koji mnogi (ne)vole

Svi smo primjetili koliko proizvođača počinje implementirati izreze na svojim ekranima. Ipak, ovi proizvođači nas ne pokušavaju natjerati da zavolimo ove izreze, a cilj čitave priče je u smanjenju ivica oko ekrana, jer sa ka tome odavno teži. Notch je ipak nakon iPhone-a X postao trend koji će vjerovatno označiti 2018. Godinu, ali zašto je on uopšte prisutan?

Prilikom želje da se smanje ivice ekrana, nastaje jedan problem – šta uraditi sa prednjom kamerom, senzorima i zvučnikom, gdje ih pomaketi? Ovo su proizvođači veoma ozbiljno shvatili, pa je tako Xiaomi prednju kameru postavio u donji desni ćošak, a na vrh umjesto starog normalnog zvučnika postavio maleni pijezoelektrični zvučnik koji radi preko vibracija.

Bilo je pokušaja u postavljanju zvučnika ispod samog displeja, home tipke sa senzorima otiska prsta su ukinute, a većina je te senzore sada počela ugrađivati i ispod samog ekrana. Vivo je nedavno sa svojim modelom Apex predstavio još jedan koncept gdje se prednja kamera podigne iz same gornje ivice telefona, a kada je ugasimo ona se spusti i uđe nazad u telefon.

Vratimo se još malo nazad u vrijeme. Kao što smo rekli, prvi telefon koji je imao ovaj izrez je bio model X u iPhone seriji. Većini je bio apsurd vidjeti ovakav ekran po prvi put, dočekan je sa smijehom i nevjericom ali su se stvari u zadnjih godinu dana čini se potpuno preokrenule. Naravno, neki su potpuno prihvatili ovaj trend, neko je na početku bio hejter ali mu se svidio ovakav izgled, dok neki ni dan danas ne prihvataju „izrezan ekran“.

Riječ nije samo o potrošačima, mogli smo vidjeti i ostale mainstream brendove koji su krenuli zbijati šale na račun Apple-a, jedan od njih je bio i Samsung koji je u svojoj reklami ošišao kupca iPhone-a na „notch“.


 

Na drugu ruku ovakav pristup smanjenja ivica je bio dobro dočekan od nekih proizvođača, a u to se svaki dan možemo uvjeriti primjećujući nove telefone koji kopiraju model X. Samo neki od njih koji su uslijedili su Asus Zenfone 5, čitava Huawei P20 serija, OnePlus 6, Vivo V9 i X21, LG G7, kao i čitav spektar kineskih proizvođača Oukitel, Umdigi, DOOGE, Blackview, Ulefone i slično.

Čak je i Google ovaj trend shvatio ozbiljno, i u svojoj novoj Android 9.0 P verziji ostavio podršku za prilagođavanje notch ekrana na ovaj sistem, sa čime smo naslutili i da će nova Pixel serija telefona možda sadržati ovakav izrez.

Apple je odlučio zadržati ovu karakteristiku, jer kako smo već vidjeli, tri nova iPhone uređaja koja su najavljena za septembar će imati ovakav izrez. Već smo navikli na ovu taktiku, jer Apple ne voli mijenjati dizajn svojih telefona nekoliko godina, a svakog septembra vidimo po jednu seriju telefona.

Ipak, ostaje pitanje. Da li trebamo brinuti o ovim izrezima na telefonima? Da li će još dugo vremena biti  prisutni?

Vjerovatno već vidite da su ovo samo pokušaji brendova da stanje svoje ivice, i utrka prema tome ko će imati što veći postotak ekrana na svom prednjem dijelu telefona. Naravno, ovo je prioritet samo nekolicini brendova, jer su nekome bitnije druge stavke kao kamere, brzina telefona, AI tehnologije i slično. Smatramo da se izrezi neće još dugo zadržati na telefonima, možda je sledeći korak kopiranje Vivo Apex modela i njegovog koncepta.