• Ponedjeljak, Septembar 09, 2019

Dilema – prošlogodišnji flagšip ili ovogodišnji mid-rendžer?

Zamislite ovo. Želite da kupite novi telefon, istražujete tržište i shvatate da su najbolji i najbrži telefoni prosto preskupi. Nećete da trošite tolike novce na nešto tako zamjenjivo i prolazno kao što je telefon i obraćate pažnjuu na to kako trošite, ali ipak želite da kupite telefon koji će vam služiti makar godinu ili dvije. Pitate se, i postavljate jedno od najčešćih i najtežih pitanja, bar što se tiče ove dileme o smartfonima: šta je bolje, kupiti prošlogodišnji flagšip ili ovogodišnji mid-rendž uređaj?

Kako bismo odgovorili na ovo pitanje, moramo napraviti nekoliko pretpostavki, i pokuštaćemo da budemo što je moguće više objektivni. Navešćemo prednosti i mane za oba izbora i pokušaćemo da odgovorimo na ovo pitanje. Pretpostavićemo da cijena ne igra ulogu, tj. da oba ova hipotetička uređaja jednako koštaju. Dakle, za (otprilike) jednako novca – šta je bolje?

PROŠLOGODIŠNJI FLAGŠIP DEFINITIVNO!

Počećemo sa prednostima prošlogodišnjeg flagšipa. Znamo da se tehnologija jako brzo razvija, ali da je stvarno toliko bolja iz godine u godinu? Sigurno, ovogodišnji flagšip je brži, izdržljiviji i sveobuhvatno bolji od prošlogodišnjeg modela, ali za koliko? Morate priznati, i ne tako mnogo, možda 10-15%, a razlika u cijeni je ogromna! Ovo je jedan od razloga zašto je dobro kupiti prošlogodišnji flagšip – nećete dati baš toliko mnogo novca a dobićete uređaj skoro na nivou sadašnjih najboljih.


 

Druga stvar koja je takođe veže za priču o novcu je da je prošlogodišnji flagšip sada mnogo jeftiniji u poređenju sa cijenom koju je taj isti telefon nosio kad je bio nov. Ovo je i dalje isti telefon koji je, samo godinu dana ranije, bio preskup. Ako uspijete da se domognete uređaja koji je još nov, netaknut, neotvoren, onda razmislite o tome šta dobijate za novac koji ste potrošili – poprilično mnogo.

Takođe dobijate uređaj koji je prošao test vremena. Zamislite da ste kupili Galaxy Note 7 kad je još bio nov, i onda (nadamo se ne prekasno i ne na sopstvenoj koži) shvatili da u suštini nosite bombu. Nije baš zabavno, zar ne? A ako sačekate samo jednu godinu, saznaćete tačno šta kupujete, i ako istražite šta kupujete prije same kupovine možete biti sigurni da je to pravi uređaj za Vas.

A S DRUGE STRANE…

Pogledajmo sad šta nam se nudi na tržištu mid-redžera. Ovi telefoni su primamljivi zato što su novi, ove godine objavljeni, imaju sjajne performanse i sve ostalo za mnogo manje novca u poređenju sa novim flagšipima, ali ne pričamo sad o tome nego ih poredimo sa prošlogodišnjim flagšipima. Hajde da istražimo ovo malo više.


 

Što se tiče cijene, već smo rekli da ova dva hipotetička uređaja jednako koštaju, ipak, činjenica je da je ovaj mid-rendžer noviji. Ovo je dobro iz razloga što, na primjer, ako je kompanija imala nekih problema u proizvodnji prošle godine, možda su te probleme riješili ove godine. Vi u suštini dobijate nov uređaj sa svim novim komponentama.

Takođe, srećom razmišljate o mid-rendžeru, što znači da kompanije i dalje brinu o tim uređajima. Ovo je za mnoge proizvođače veći dio tržišta što znači da je podrška za njih brza, sigurna i pouzdana. Ako kupite nov telefon, skoro je sigurno da ćete dobiti najnoviji sistem i primaćete unapređenja softvera duže vremena nego na prošlogodišnjem flagšipu. Kompanije najčešće zaborave na svoje uređaje nakon dvije godine, tako da ćete dobijate unapređenja bar godinu duže odlučite li se za mid-rendžer.

OZBILJNO SAD

Istina, mid-rendž telefoni najčešće nemaju sve najbolje opcije što imaju novi flagšipi, ali s druge strane, nemaju ih ni prošlogodišnji flagšipi. Sve što dobijete ipak će zasigurno raditi odlično. Kao što smo već rekli, kompanije brinu o svojim telefonima, naročito o mid-rendžerima, tako da definitivno nećete dobiti loš telefon samo zato što nije flagšip. Neće biti najbolji, ali će sigurno biti dovoljno dobar.

Jeste, nećete dobiti najbolji ni procesor, ni kameru ni displej, ali još jednom, razmislite da li Vam sve to zaista treba? Da, lijepo je sve to imati, ali bez obzira koji telefon kupite, Vaš telefon će postati star čim se novi uređaji pojave na tržištu. U suštini, ovdje je jedino važno šta je to što očekujete od telefona. Ako želite da imate nabolji mogući telefon, ona slobodno kupite novi flagšip, ali ako i najmanje mislite o novcu koji trošite, razmislićete o jednom o ova dva „telefona“ koja smo razmatrali.


 

I da, čisto da ne završimo totalno nedorečeni: ako čitate ovo u 2018. godini, preporučujemo Vam Pocophone F1. Ovo je uređaj koji pojeduje mnoge osobine modernog flagšipa a prodaje se po cijeni mid-rendžera. Sigurni smo da sa njim ne možete pogriješiti, ali još moramo vidjeti kako će se stvari razvijati i kako će ostali proizvođači odgovoriti na ovaj telefon.