• Utorak, 25 Juna, 2024

UVOD

Honor 8X je telefon koji su mnogi od vas htjeli da vide na recenziji. Ovo je ustvari daleki Huawei-jev rođak u srednjoj klasi, idemo vidjeti kako se on pokazao na našem testu!

Mi zaista volimo Honor telefone, prvenstveno zbog toga što donesu iznimno dobre čipove i performanse u srednju klasu, kao što je bio slučaj sa Honorom 10, a kao drugo zato što dizajnom i kvalitetom izrade neodoljivo podsjećaju na skupocijene modele. Za Honor 8X smo sigurni da ima ovo drugo, vrhunski dizajn. Prednja i zadnja strana telefona je napravljena od stakla dok su ivice izrađene od aluminijuma. Duž lijeve strane poleđine se pruža svjetlija nijansa od boje telefona, a to mogu biti Crvena, Plava, Roze ili Crna koju mi imamo na recenziji. Na samom startu nas je jedna stvar razočarala, a to je microUSB konektor koji odmah primjetite, u 2018. godini on jednostavno odudara od čitave priče o utisku premium telefona. Dva senzora kamere na poleđini pomalo iskaču iz kućišta telefona i kada ga spustimo na sto čitav telefon se klacka, što se može riješiti stavljanjem zaštitne maske koja će izravnati poleđinu, a svakako dolazi u fabričkom pakovanju telefona. Pored maske, tu je i adapter za punjenje, microUSB data kabl, korisnička uputstva i iglica za vađenje SIM slota.

EKRAN

Honor 8X je poprilično velik mobilni telefon što nam dokazuje i ekran veličine 6.5-inča, što je čak više i od Samsungovog flegšip modela Note9. S’ obzirom da je ovo ekran sa odnosom stranica 19.5:9, i da reprodukuje 1080p rezoluciju, svi detalji su oštri i sadržaj nije pikselizovan, na njemu se može pronaći 396 piksela po inču. Na vrhu ekrana je i u ovom slučaju prisutan izrez koji se može ugasiti u podešavanjima, tačnije možete ugasiti ekran u liniji sa izrezom ako vam se ne dopada.

Matrica je IPS LCD tipa i zbog nje se na ekranu može primjetiti sklonost plavoj nijansi, što je opet podesivo u opcijama ekrana. Očekivali smo da će ovaj LCD ekran imati odličnu osvjetljenost i vidljivost pri direktnom suncu, ali se odličnim i nije pokazao u praksi, rezultati su solidni, sav sadržaj je vidljiv, ali tek kada postavite nivo osvjetljenja na maksimum.

Kao što i sami vidite, telefon za koji će vam definitivno trebati obe ruke što ne ide u prilog ljubiteljima kompaktnijih telefona.

HARDVER I OS

8X nije dobio vrhunski Kirin 970 čipset kao i neki prijašnji modeli, ali tu je potpuno nova Kirin 710 platforma koju smo mogli vidjeti u Mate 20 Lite-u, a koja je namjenjena baš telefonima u srednjoj klasi kao što je i sam 8X. Sa čipom je uvezano 4 GB RAM memorije i 64 GB interne memorije, ili 6 GB RAM memorije i 64 ili 128 GB prostora za skladištenje. Pored ovoga telefonu je potreban i grafički čip, to je u ovom slučaju ARM Mali G51 MP4.

Kao i Mate 20 Lite, Honor 8X je zaista sposoban održati stabilan frejmrejt na apsolutno svim igrama, bez obzira što je u srednjoj klasi, ali postavke igara držite na medium, jer na visokim postavkama fps ide ispod standardnih 30. Na AnTuTu benčmark testu možemo vidjeti rezultat od 141.870 bodova, koji bi mogao biti i veći, nije bog zna šta, ali je priličan jednom mid-rendžeru. Ovo je telefon solidnih performansi, ali bi implementacija Kirina 970 bila odličan pogodak, što se nažalost nije dogodilo.

Kada je u pitanju softverski dio, Honor 8X kao i svaki drugi Honor pokreće EMUI korisnički interfejs. Android koji je platforma ovog UI-a je verzije 8.1. Stvari se na ovoj posebnoj izvedbi nisu drastično mijenjale u zadnje vrijeme, i dalje je to onaj stari EMUI sta mnoštvo predinstaliranih aplikacija. Tu je na drugu ruku i mnoštvo opcija podešavanja, od ikonica, tema, pozadina, obavještenja ili slično.

Pored senzora otiska prsta koji svoj posao obavlja brzo i sigurno, dostupno je i otključavanje prepoznavanjem lica.

Zvučnik telefona je mono tipa, smješten je na donjoj ivici telefona. Reprodukovane melodije su poprilično čiste i tek osrednje glasnoće, viđali smo puno bolje rezultate na telefonima srednje klase.

KAMERA

One dve kamere zbog kojih se telefon klacka nose rezoluciju od 20 i 2-megapiksela. Sekundarna 2-megapikselna kamera služi samo za priklupljanje informacije o dubini pozadine, dok je primarni onaj prvi, 20-megapikselni senzor. Fotografisanje je na ovom telefonu potpomognuto AI algoritmom fotografisanja, što ćete primjetiti čim vidite telefon, jer je AI CAMERA istaknutno na poleđini telefona, a  fokusiranje se odvija preko PDAF sistema.

Sve fotografije nastale na dnevnom svjetlu su zaista dobrog kvaliteta. Boje više nisu prezasićene kao i ranije, a detalji su koliko toliko dobro zabilježeni. Isto ne možemo reći za fotografije u slabijem osvjetljenju. Osjetljivo je mnogo šuma uz upečatljiv gubitak detalja, što je opet ispravljeno Night Modom koji telefon ima u interfejsu kamere. On bilježi fotografije sa ekspozicijom od pet sekundi i sa njim se mogu izvući mnogo, mnogo bolji rezultati od standardnog Foto moda. Portretni mod takođe obavlja jako dobar posao u odvajanju subjekta od pozadine zahvaljujući onoj drugoj kameri. Honor 8X ima zaista dobre kamere za srednju klasu telefona, što je slučaj i sa 16-megapikselnom prednjom kamerom koja ima jako dobre boje i mnoštvo detalja, ali ne i autofokus. Portretni mod je takođe dostupan i na prednjoj kameri.

Ovaj telefon u svom video režimu bilježi maksimalnu 1080p rezoluciju na 30 fps-a, dok nikakav vid stabilizacije nije dostupan. Zvuk se bilježi u stereo modu, a u podešavanjima kamere je dostupan H.265 video codec.

POVEZIVANJE

Kako smo rekli i na početku recenzije, razočaralo nas je to što se Honor odlučio postaviti microUSB ulaz na ovaj telefon. Ovo jeste minus, ali neće načiniti ovaj telefon ništa manje poželjnim, mnogi korisnici uopšte neće ni obratiti pažnju na microUSB.

Ako vam onih standardnih 64 GB memorije bude malo, tu je posvećen slot za microSD kartice koji možete koristiti uporedo sa dvije nanoSIM kartice! NFC senzor je takođe implementiran u ovaj model, a prisutan je i 3.5mm audio ulaz za slušalice, i ako one nisu isporučene u kutiji.

BATERIJA

Ono što daje život ovom telefonu je njegova baterija, i njen kapacitet je u ovom slučaju 3750 miliampera. Sa sve više i više tehnologije koja se ugrađuje u mobilne uređaje, baterije se moraju povećavati jer sve radi na struju. Kada je u pitanju potrošnja baterije, Honor 8X se solidno pokazao u testu. Ovo je telefon koji će vam biti na raspolaganju do čak dva dana kada se radi o standardnom korištenju. Prosječno Screen On vrijeme koje se može postići je oko 8 sati.

Fabrički punjač telefona ima izlaz struje od 5 volti, 2 ampera, ili jednostavnije rečeno 10 watt-i. On može napuniti bateriju za sat vremena i pedeset minuta, dok se za pola sata baterija napuni od 0 do 27 posto.

ZAVRŠNE RIJEČI

Honor 8X je model koji se izdvaja u srednjoj klasi i kojeg bi svima preporučili. Ovo je telefon za ljubitelje glomaznih uređaja sa velikim ekranom. On takođe ima dobre performanse, dobar kvalitet fotografija za srednju klasu i dugotrajnu bateriju, a po zvaničnoj cijeni od 270 evra će biti i više nego dobra investicija. On opet ima konkurenciju Xiaomi-a Mi A2 ili još boljeg Honora Play koji ima Kirin 970 čipset, drugi put ćemo vidjeti kako se i on pokazao.

Honor 8X Specifikacije

Da li se vama dopada Honor 8X? Pišite nam u komentare, a ako vam se dopada ova recenzija, lajkujte nas na facebooku, pretplatite se na naš youtube kanal i posjetite nas na društvenim mrežama, bićemo vam veoma zahvalni! Hvala što ste nas pratili, vidimo se i u sledećoj recenziji.

Prednosti i mane

Razlozi za i protiv

Ogroman ekran sa dobrim podešavanjima boje
Solidne performanse sposobne za novije naslove
Kvalitet fotografija je odličan za srednju klasu telefona
Dugotrajan vijek trajanja baterije
Dual SIM sa posvećenim slotom za microSD karticu
MicroUSB u 2018. Godini
Bez stabilizacije u video režimu